hrskavica...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

hrskavica...

Post od Ivanna Kraljica »

Mene je baka zamolila da se raspitam o njenom problemu pa se nadam da se naci neko strucan da mi pomogne.
Naime od skora oseca jake bolove u kolenu,bukvano ne moze da stoji na nogama,a o hodanju uzbrdo i uz stepenice moze samo da masta.
Otisla je kod lekara i rekli su joj da na kolenu nema hrskavicu i da joj idu kost na kost direktno i da zato ima bolove.
Da li ona treba da pije neke lekove i da li imaju neke kreme da se ublazi bol??
HVALA PUNO UNAPRED NA ODGOVORU!!!!
I.S.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: hrskavica...

Post od dr ivica »

Ako je hrskavica propala (kao sto biva kod mnogih starijih osoba, skoro svih, jer je to prirodni proces staracke gonartroze, okostavanja), onda malo sta moze da pomogne. Kod ozbiljnih tegoba stavlja se vestacko koleno. pre toga neka gospodja pokusa sa Nodol tabletama 2x1, one imaju, navodno, potencijal da malo obnove hrskavicu. Postoje i drugi preparati na trzistu sa istim navodnim dejstvom, ali su skuplji (npr. "Joint MD"...). Takodje, postoje i injekcije koje se mogu davati u koleni zglob, Hialgan ili Hialart (zavisno od proizvodjaca), dajemo ih jedni na 5 ili 7 dana, najmanje 3-5 komada, pa ako pomogne - pomogne. Ali cena ovih ampula nije zanemariva, mislim da je jedna ampula oko 30 eura (mozete proveriti na internetu). Naporedo sa ovim, gosodja moze da uzima antireumatike, pod uslovom da nema aktivni cir na zelucu, ja obicno za gonartroziu predlazem Turganil tablete, 2x1 posle jela.

Fizikalna terapija dolazi u obzir, ali pod uslovom da nema kontraindikacija (prosirene vene, bolesti koze, itd...)

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re: hrskavica...

Post od Ivanna Kraljica »

HVALA VAM PUNO!
Prenela sam ja njoj,pa neka se konsultuje sa lekarom....
Odgovori