hepatitis b
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 12:28 pm
hepatitis b
Da li mozete da mi kazete kako ziveti sa osobom koja ima hepatitis b? Citala sam da on dugo opstaje u spoljnoj sredini i da je potrebna temperatura visa od 150* C da bi se virus ubio. Da li to znaci da ne smemo prati ves sa inficiranom osobom? Da li je sama voda dovoljna da se operu povrsine uprljane krvlju, npr. ako se osoba posece?I koliko dugo hepatitis b moze opstati u telesnim tecnostima( npr.spermi, pljuvacki) u spoljnoj sredini...konkretno me interesuje na plazi ? 

Najbolje je vakcinisati se pre nego sto pocnes da zivis sa inficiranom osobom, a nakon toga se pridrzavati mera predostroznosti.
Nisu sve telesne tecnosti zarazne, npr. pljuvacka, suze, mokraca i feces ne sadrze virus u dovoljnoj kolicini da inficiraju drugu osobu. Ako se na vesu nalaze fleke od drugih telesnih tecnosti (krv, sperma) perite taj ves odvojeno ili ga pre pranja potopite u varikinu. Virus u spoljnoj sredini moze opstati nekoliko dana, ali ne razumem kako mislis na plazi?
Kao sto vec znas, potrebna je sterilizacija na visokoj temperaturi da bi se virus ubio, tako da u domacinstvu nemas uslova da to izvedes pomocu same vode. Povrsinu sterilisi rastvorom varikine (ostavi ga da stoji 20 minuta, posle isperi vodom i sapunom). Uvek nosi hirurske rukavice kada dolazis u kontakt sa krvlju, i baci ih posle upotrebe.
Nisu sve telesne tecnosti zarazne, npr. pljuvacka, suze, mokraca i feces ne sadrze virus u dovoljnoj kolicini da inficiraju drugu osobu. Ako se na vesu nalaze fleke od drugih telesnih tecnosti (krv, sperma) perite taj ves odvojeno ili ga pre pranja potopite u varikinu. Virus u spoljnoj sredini moze opstati nekoliko dana, ali ne razumem kako mislis na plazi?
Kao sto vec znas, potrebna je sterilizacija na visokoj temperaturi da bi se virus ubio, tako da u domacinstvu nemas uslova da to izvedes pomocu same vode. Povrsinu sterilisi rastvorom varikine (ostavi ga da stoji 20 minuta, posle isperi vodom i sapunom). Uvek nosi hirurske rukavice kada dolazis u kontakt sa krvlju, i baci ih posle upotrebe.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 12:28 pm
Hvala ti puno.
I na to smesno, da ne kazem glupo pitanje, vezano za plazu si mi odgovorila kad si rekla da opstaje par dana u spoljnoj sredini. Pitala sam to jer sam se skoro vratila sa mora, plaza je bila sljunkovita, svasta sam videla i cula da se na njoj desava, a onaj sljunak se svuda zavlaci.
I verovatno je taj strah iracionalan, ali morala sam da pitam
Hvala jos jednom
I na to smesno, da ne kazem glupo pitanje, vezano za plazu si mi odgovorila kad si rekla da opstaje par dana u spoljnoj sredini. Pitala sam to jer sam se skoro vratila sa mora, plaza je bila sljunkovita, svasta sam videla i cula da se na njoj desava, a onaj sljunak se svuda zavlaci.

I verovatno je taj strah iracionalan, ali morala sam da pitam

Hvala jos jednom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re:
Da li znas moze li se prenijeti virus ako osoba dok prica pljune tj. odleti joj kapljica sline na nase usne. Moze li se tako prenijeti virus. Ako ga nakon toga obrisemo rukom. Kolika je mogucnost zaraze, pretpostavljajuci da recimo ima nekih ostecenja na usnama u vidu ispucalih usana, bez krvi. Da li ostatci te sline mogu uci u unutrasnjost usana ako recimo policemo usne i napraviti sranje?donka napisao:Najbolje je vakcinisati se pre nego sto pocnes da zivis sa inficiranom osobom, a nakon toga se pridrzavati mera predostroznosti.
Ocekujem odgovor pozz
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: hepatitis b
Trebalo bi oko 5 litar pljuvachke obolelog pa da obolite od istog virusa!
Ne preterujte i ne unosite sebi nepotrebne strhove inache vam sledi poseta psihijatru!
Ne preterujte i ne unosite sebi nepotrebne strhove inache vam sledi poseta psihijatru!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.