Sve namirnice koje imaju crvenu i narandzastu boju su bogate beta karotinom koji se u organizmu pretvara u vit A i kojim se ne mozes predozirati kao sto mozes kada uzimas vestacki vit A.
Takodje ga ima u zeleno-zutom povrcu, tamnozelenom povrcu i zutom vocu.
U zivotinjskim proizvodima ga ima naravno najvise u ribljem ulju, dzigerici, jajima i mleku.
Znaci osim cuvene sargarepe (iz koje organizam bolje iskoristi ako je termicki obradjena nego ako je presna), tu ti je i paradajz, spanac, dinja, breskve, kajsije, zelena salata...
nisam znala da se u organizmu beta karotin pretvara u vitamin A...
a to o mogućnosti prekomerne doze vitamina A putem kapsula sam čula. čini mi se da se isti vitamin i ne može nabaviti u vidu kapsula zbog te opasnosti... ne znam da li je to tačno.
Ja mislim da ima u enkim multivitaminima dodat i vestacki vit A.
Treba citati nalepnice, pa jeste da su to obicno male doze, ali opreznosti radi, takve dodatke je pametno uzimati 5 dana u nedelji, pa 2 dana (najbolje za vikend) pauzirati sa uzimanjem.
Time se izbegava nagomilavanje toga vitamina u organizmu.
pozdrav,
danka
S obzirom da je accutane (roakutan) nacinjen od vitamina A (tacnije njegovog prekursora) i pomaze protiv akni, da li to mozda znaci da uzimanje namirnica koje sadrze vitamin A moze pomoci malo licu, ili to uopste nema veze?
Koje su dnevne doze uzimanja vitamina A? Ja imam neke tablete vitamin A na kojima pise 1502 ug ili 5000IU i pise daily recommended allowance, posto je neka americka firma SOLGAR. ince su dry vitamin A. Ako neko moze da mi kaze da li to nije puno za dnevnu dozu jer nalazim i neke druge merne jedinice ali ne znam sta im je ekvivalent. Pozdrav!
Današnji standardni "vitamini" u pilulama u organizmu nemaju dejstv o vitamina čije ime piše na bočici.
To je čisto bacanje novca. Teži ali jedini pravi put je unos u prirodnom stanju - hranom.
Evo jednog citata koji nije baš argumentovan, ali daje putokaz:
"SINTETIČKI VITAMINI NISU ISTO ŠTO I PRAVI VITAMINI
Izolovani od svoje celine, ovi fragmenti ne samo da ne mogu da obavljaju svoju vitalnu funkciju već se tako sintetički uobličeni ubacuju u proces povezujući se sa ostalim vitaminskim kofaktorima koji su već u organizmu i tako ih zapravo izvlače iz organizma. Ovakvi sintetički fragmenti tako dovode do demineralizacije čitavog organizma. Već smo pisali o tome kako se molekuli kiselina u organizmu pre nego što se preko bubrega izluče moraju neutralisati vezivanjem za molekule alkalnih minerala. Za taj proces ovi kiseli molekuli najčešće uzimaju kalcijum iz kostiju. Tako kada neki zabludeli doktori konstatuju da čak pola miliona žena u Srbiji boluje od osteoporoze, oni uopšte ne vide da razlog može biti baš prekomerno uzimanje raznih medikamenata koji se svi u organizmu razlažu na teške kiseline i koji organizam demineralizuju. Ali, ostajući u svojim uverenjima (gde im je farmaceutski vademekum jedina biblija) nastavljaju da "leče"ovakve pacijente novim - jačim hemijskim supstancama i to takvim koje pacijenti "veoma teško podnose" i koji im stvaraju kamenčiće u bubrezima. Nažalost, i iz ovoga je očito da današnja alopatska medicina nema veze sa životom, već isključivo sa dilovanjem farmaceutika. Većina edukovanih lekara uopšte ne poznaje medicinu bez hemikalija.
A u prirodnom biološkom procesu koji pokreće kompleks vitamina A, beta karotin nastupa kao prethodnik - točak broj jedan.
Sintetizovana varijanta beta karotina je obično "stabilizovana" u rafinisanim uljima. U ovoj transmasnoj kiseloj formi tako dolazi do oksidacije beta karotina i hemijski čist beta karotin više ne može biti nutrijent. Ova promenjena forma se ne može konvertovati u vitamin A.
Skoro sav sintetički beta karotin se proizvodi u švajcarskom koncernu Hoffman - La Roche, od koga ga svi ostali kupuju i pakuju u svoje trgovačke vitaminske formule. Ukoliko se ova sintetička forma uopšte ne aktivira u organizmu mnogo je bolje nego ako se aktivira (uhvati u neki vitalni proces), jer tada može delovati kao toksin.
Ali, ovakav način proizvodnje vitamina koji se može patentirati i sintetisati hemijski u velikim količinama veoma je profitabilan. I tako nastaju skoro svi "vitamini" koje danas kupujemo po apotekama i dobijamo kao propisanu dopunsku terapiju od pogrešno edukovanih lekara."
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Ako se dovoljno jede šargarepa, kajsije, jaja, riba itd. vitamin a ne bi trebalo da manjka.
Kažu da treba bebama dodavati AD kapi, koje ga sadrže. Mada neki pedijatri sad smatraju
da su dovoljne samo D kapi.