Depigmentacija jednog ruba usne

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Dinah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 02, 2010 5:45 pm

Depigmentacija jednog ruba usne

Post od Dinah »

Imam ne neshto narucito velik,ali donekle zabrinjavajuci problem.
Pre nekog mesca sam primetila dve tri bele tacke,razdvojene,ne grnjem rubu gornje usne.
Da prvo kazem ono sto znam....
Nije vertiligo.Pokatkad se vraca pigment,a tacka se pojavi na bliskom ali drugom mestu.
Od tretmana koji se,eto,na taj nacin uticali,vrshen je tretman tecnim azotom(regeneracija),preparati za umanjenje lucenja(za slucaj da je Fordajsova zljezda upaljena,iako nema tipicne opipljive konstrukcije.I stavljen je kontratubex kada je lekar pomislio da je mozda u pitanju oziljak.

Prilicno nezaintresovan doticni lekar mi je na kraju rekao,ako te to toliko nervira stavi permanentnu sminku.
Nisam ja oko toga nervozna,nego....nema genetske predizpociji za promene na kozi,nemam herpese na usnama,nemam auto imuno bolesti,nema problema sa kozom,nisam imala problema sa melanocitima i pigmentima generalno.
Znam da je jos uvek donekle otvorena ideja o Fordajsovim zljezdama jer su one karakteristicne za rub usne,dok direktne kozne depigmentacije ceske idu ka rubovima.

Ali svakako me zanima da li neko ima jos neku ideju.
Hvala unapred :)
Dinah
Novi član
Novi član

Re: Depigmentacija jednog ruba usne

Post od Dinah »

Ali naravno,za svaki slucaj,volela bih i znati dal u Beogradu postoji laboratorija koja se bavi dijagnostikom vertiliga po pitanju oregleda uzorka koze da se ustvrdi stanje melanocita.

Ne mislim naravno na strugotine koze.To mi je ejdan kolega preporucio,ali zaista je nemoguce time utvrditi narucito sto strugotine i nema ako se koza ne peruta.A i povrsinski sloj,itd :roll:
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Promene koje opisujete, kao i njihova lokalizacija mogu da idu u prilog vitiligu. Takodje postoje slucajevi repigmentacije depigmentisanih polja, narocito oko folikula dlake. Biopsija koze, u tom predelu ostavila bi ne bas tako lep oziljak, tako da preporucujem da pratite stanje jos nekih par meseci kako bi se na osnovu klinicke slike mogla doneti prava dg. Nazalost za vitiligo ne postoji neka bas uspesna terapija, preporucuje se PUVA terapija, lokalni kortikosteroidi oprezno u dogovoru sa dermatologom.Pozz
Dinah
Novi član
Novi član

Post od Dinah »

Sve je vishe na nivou pogadjanja!

Da ne znam neko mozda dal bi u srbiji postojalo negde dijagnostikovanje ovom metodom?

http://www.vitiligozone.com/FAQ/how-to- ... ostic.html

Privatno ili drzavno,bilo koji grad.
Dinah
Novi član
Novi član

Post od Dinah »

Da se vratim na ovu svoju temu....i dalje imam dotican problem.Konstatovano je da nije nijedan oblik vitiliga (u inostranstvu radnjeno putem crne lampe).A mogla sam u sustini to zakljuciti i na osnovu sledeceg-zajedno sa,donekle i padovima i usponima mog imuniteta nostane bukvalno polje od 2mmx4mm na tom delu usne i na delovima ivice donje...i onda se vrati,tek tako,repigmentishe se...mada je to u sustini stvar prokrvljenosti a ne pigmenta,jer kad krene da se vraca prvo se vrate sitni krvni sudovi pa se onda ispuni....Dakle,ima li IKO IKAKVu ideju sta bi to moglo biti....?Simptom necega,sigurno.Brisevi su cisti....a lekari bez teksta na razvoj dogadjaja.

Od nekih zanimljivih simtoma drugih ima samo imunitetno,i nema nista sto mislim da je direktno relevantno naglasiti.
Odgovori