E ovako stvari stoje...
Pojavljuju mi se s vremena na vrijeme bolni cvorovi po nogama. Oni su svjetlo crvene boje, koja kasnije tamni... kada se nalaze na potkoljenici (pogotovu u donjem dijelu) ponekad se formira vrh i pocinju da cure. Tada okolina rane otvrdne i pocinju se siriti novi vrhovi. Ove egzulceracije su plitke. Nalazi KS su u redu. Uvijek odlicni. Bilirubin, timol i ostalo je OK. Transeminaze su povisene duzi niz godina mada kad se dese ove promjene one ponekad budu u granicama normale. Imunoglobulini su OK osim ponekad (kazem ponekad) IGg bude povisen. Imunoserologija je OK, osim ANA koja je prvi put bila +, a kasnije -.
Prosao sam ispitivanja u PG, Beograd (reumatoloski institut, VMA) i imam puno dijagnoza. Jedna od njih je od hepatologa sa VMA - Autoimuni hronicni hepatitis perzistentni na granici prema aktivnom... Koji su simptomi autoimunog hepatitisa? Ja sam o njemu dosta citao i znam kolika je razlika izmedju perzistentnog i aktivnog. Trenutno koristim Imuran 2x1. To je na predlog doktora iz BiH koji tvrdi da je to Autoimuni vaskulitis... Na toj terapiji se dese gore navedeni problemi (u proljece ili jesen). Ponekad posle udara u potkoljenicu ili teskog fizickog napora zna da skoci kvrzica... Toliko za sada...
Imteresuje me veza ovih koznih promjena sa autoimunim hepatitisom i sta je taj autoimuni vaskulitis...
kozne promjene - hepatitis!!
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 1:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5