BESIKA

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
reka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 18, 2010 1:59 pm

BESIKA

Post od reka »

Pozdrav svima, treba mi pomoc, savet, sugestija..radi se o sledecem..
Otac moje najbolje drugarice ima tumor na besici. Mislim da je stadijum II. On ima 78 godina. Iz nekog razloga svi lekari se prema njemu odnose kao da je sasvim dovoljno ziveo. Ne znam tacno gde je propisano koliko je to godina zivota sasvim dovoljno i gde lekari prestaju da lece. Od urologa do lekara opste praxe, svi samo peru ruke, setaju ga, a on gubi vreme. Urolog mu je dao 2 opcije: operacija ( za koju mu je vrlo sugestivno rekao da je opasna s obzirom na njegove godine ) i zracenje. Odlucio se, naravno, za zracenje. Ceka na isto. Vec mesec dana. Njegova supruga je otisla da se raspita kada bi mogli da pocnu sa zracenjem i receno joj je da najverovatnije nece biti jos mesec dana. Dakle, dva meseca cekanja. Moguce i vise. U medjuvremenu njemu se pojavila krv u urinu, malaksalost, psihicki je sve losije, povucen u sebe, sedi kod kuce i ceka.
Trik je u tome da, sve i da ga sutra pozovu na zracenje, nece moci da se zraci jer ima krv u urinu. A krv u urinu je najverovatnije od tumora koji je invazivan i samim tim sve manje operativan. Sa druge strane, lekarka opste prakse na rezultate krvne slike i urina koji po njoj ukazuju "na jetru" ( ne znam sada odakle to i zasto i kako ) uopste ne reaguje- samo je konstatovala i nigde ga nije poslala. Ne razumem samo, kako je moguce da lekari smatraju da je pogled na analize i neki komentar sasvim dovoljan, bez pokusaja da lece pacijenta?
Inace, radi se o jednom vrlo vitalnom coveku koji pre toga nije imao vecih zdravstvenih problema. Moje je pitanje, postoji li neki lekar, urolog, imenom i prezimenom, koji bi bez obzira na njegove godine, tretirao coveka kao svakog drugog pacijenta i posvetio se njegovm izlecenju, a ne samo pokusao da ga prebaci nekom drugom..hvala unapred svima.
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Re: BESIKA

Post od Dr011 »

ponekad je operativni nacin resavanja takvog problema apsolutno kontraindikovan, a nekada, kada se i moze uciniti, je jako rizican i to treba svakako predociti pacijentu, kao i alternativne nacine lecenja...pacijentu je dakle predocena i operacija sa svim mogucim rizicima (realnim) i zracenje, i pacijent je izabrao zracenje, sto je njegovo pravo i odluka koja se mora postovati, tako da bi u takvoj situaciji pristup svakog lekara morao da bude isti, bez obzira na ime i prezime koje spominjete...
sto se tice zracenja i krvi u urinu ne bi trebalo da bude problema, zracenje se u odredjenim slucajevima i radi bas u svrhu zaustavljanja krvarenja, potrebno je samo da odredjeni parametri u krvnoj slici ne budu ispod odredjenih vrednosti...
reka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 18, 2010 1:59 pm

Re: BESIKA

Post od reka »

..hvala lepo..
Odgovori