Polomljen nožni prst?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
pseudobluz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 12:17 pm

Polomljen nožni prst?

Post od pseudobluz »

Pozdrav svima!

Juče sam bio na kupanju i dok sam plivao zakačio sam nogom neku podvodnu stenu i nju udario srednjim prstom leve noge.
Inicijalno sam osetio baš jak bol, ali posle pola sata je prošao i sada me samo boli kada pritisnem jako i po malo dok hodam.
Danas sam bio kod lekara i snimili su mi to i dali mi uput za ortopeda, ali kako je tamo velika gužva nisu hteli da me prime, već su mi zakazali za ujutru. Mene je sve to malo iznerviralo i verovatno neću ni otići, jer mi je sada relativno dobro.
Uz ovu poruku kačim snimke, koji su jutros urađeni i sliku nateklog prsta. Da li mi neko ovde može reći da li je prst slomljen na osnovu ovih snimaka? Jeste da ja nemam blage veze sa medicinom, ali meni ne deluje slomljeno :)
Hvala unapred!

Slika
Slika
Slika
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Polomljen nožni prst?

Post od dr ivica »

Slomljen je "mašala!" :D Sreća u nesreći je što pojedini lekari (među nima i ja) imaju iskustvo koje govori da ovo ne mora u gips uvek, može i samo imobilizacija "prst-za-prst" zavojem, elevacija, Chymoral forte dražeje 3x1, eventualno nešto protiv bolova, strpljenje i za 14 dana sve je gotovo.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Post od Ivanna Kraljica »

dr ivica napisao:Slomljen je "mašala!" :D Sreća u nesreći je što pojedini lekari (među nima i ja) imaju iskustvo koje govori da ovo ne mora u gips uvek, može i samo imobilizacija "prst-za-prst" zavojem, elevacija, Chymoral forte dražeje 3x1, eventualno nešto protiv bolova, strpljenje i za 14 dana sve je gotovo.
da,da,pojedini,a takvih kod nas npr nema,nego kako kazete boli,pipnu jednom i gips,javite se za dve nedelje :roll:
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

chymoral mu uopste ne treba jer nema otoka, a i on se pije duze vremena, inace nema neki efekat..nadam se da se slazete doktore? :)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pa, slazem se da sad nema otoka, ali moze da nastane, a (ako cemo iskreno) pitanje je koliko je i sam Chymoral efikasan ako se na vreme (prva 24 sata) ne stave hladne obloge i ako se na vreme (od treceg dana) ne grene sa toplim oblogama. U svakom slucaju, efikasnost Chymorala JESTE pod znakom pitanja i tu nema spora, bar ja nisam video ubedljive studije, niti mi je moje 15-godisnje iskustvo nagovestilo drugaciji zakljucak.
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

Nesto malo iz naucenog, a mnogo vise iz iskustva, kazem da od tog lekica nema nikakve koristi. Ako se pojavi otok, nogu na neki jastuk, dakle blago podignutu.
pseudobluz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 12:17 pm

Post od pseudobluz »

Hvala vam na odgovorima.
Danas sam bio kod ortopeda i rekao mi je da prst nije slomljen već da je samo ugruvan, da mirujem desetak dana i da će sve vratiti u normalu. Inače, čovek je baš detaljno pregledao snimke.

Ovo je dijagnoza:

DG Contusio dig III 1 sin S90
Th dat savet analgetika Kontrole po potrebi

Još nešto. Otok sam imao, ali je spao pod hladnim oblogama.

Ivice, da niste možda posmatrali prst do palca pa je došlo da zabune? Meni je taj prst malo deformisan, pa možda izgleda slomljeno na snimku?
Svakako, hvala Vam na Vašem vremenu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pa da, ja sam gledao 2. prst, na njemu se vidi deformacija u stranu ili, na latinskom "ad latus", lici na klasični prelom na prvom snimku, sa impakcijom na drugom snimku :)

Eto sta ti je "telemedicina", na brzinu pogrešiš :lol:

Sve najbolje!
Marko_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 16, 2010 9:11 pm

Post od Marko_ »

Trenutno sam u inostranstvu pa vas molim za pomoc. Pao sam i izgleda polomio prst na nozi, bio sam kod lekara ali mi nisu snimili stopalo pa Vas molim da mi kazete kako da reagujem ( hladnu oblogu sam stavio pola sata posle pada).
Prst je poplaveo i poprilicno otekao ( nesto slicno kao slika posetioca sa vrha strane samo sto je kod mene u pitanju donij deo)

Hvala unapred.
Odgovori