upala grla posle sladoleda

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mladen82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 9:56 am

upala grla posle sladoleda

Post od mladen82 »

Moze li neko da objasni zasto se u ljetnjem periodu kod nekih osoba kad popiju nesto haldno ili pojedu recimo sladoled, sjutradan dan javlja upala grla?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: upala grla posle sladoleda

Post od dr ivica »

Zato sto je neko pogresno protumacio da sladoled ima veze sa upalom :)

Nema nikakvih dokaza da jedenje hladnih jela ili uzimanje hladnih pica (osim ako hladnoca ne osteti sluzokozu VEOMA INTENZIVNIM dejstvom) moze da uzrokuje prehlade. Postoje manje=vise "prihvatljiva' objasnjenja da hladnoca izaziva vazokonstrikciju u sluzokozi (skupljanje krvnih sudova), sto dovodi do smanjenja prisustva belih krvnih zrnaca (pre svega makrofaga), pa se onda prirodna bakterijska flora "raspomami" i postane patogena. ovo je VEOMA diskutabilna teorija i pada u vodu kada se o njoj razlozno razmisli (npr. kako se bakterije odjednom razmnozavaju "na hladnom", kad bi, bas naprotiv, trebalo da im to smeta?).

Bilo kako bilo - sladoled i hladna pica leti NISU greh i svako za sebe treba da odredi da li mu to skodi ili ne - nema generalnih uputstava i univerzalnih saveta po ovom pitanju.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mladen82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 14, 2008 9:56 am

Re: upala grla posle sladoleda

Post od mladen82 »

Hvala Na Vasem odgovoru!
Pa eto i sam sam dobio zapaljenje grla posle sladoleda, ali je srecom ovaj put proslo u dva dana bez lijecenja. Primijetio sam da grlo jace boli i zari izjutra kad se probudim, pretpostavljam zbog smanjenja vlaznosti sluzokoze tokom spavanja?
Inace vrlo sam osjetljiv na prehlade i zapaljenja grla, izgleda da su bakterije uvjek prisutne i samo im treba stvoriti dobre okolnosti da krenu u 'rat', uz to i malo prirodno slabiji imunitet i eto odmah bolesti, odnosno bolesnog osjecaja.
Odgovori