sekretorna azospermija

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
srna78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 12, 2006 7:53 pm

sekretorna azospermija

Post od srna78 »

i suprug ja smo dijabeticari on pati od sekretorne azospermije. 10 godina smo u braku i nisam ostajala trudna .recite mi sto blize o tome i najiskrenije kakve su nam sanse. ja se bojim da su nikakve.
a recite mi i za opstruktivnu azospermiju. :cry:
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Sekretorna azoospermia je stanje u kojem testisi ne proizvode spermatozoide. Najčešći uzroci za ovo stanje su:
1. genetske mutacije ili nenormalan kariotip
2. obostrani kriptorhidizam (kada testisi nisu spušteni u skrotum)
3. upala testisa (najčešći primer za ovo su zauške u detinjstvu)
4. hormonski deficiti
5. radioterapija ili hemioterapija u sklopu raznih malignih bolesti

Vrlo je bitno da se odredi koji je tip sekretorne azoospermije. U zavisnosti od nivoa FSH, postoje tri tipa
1.azoospermia sa visokim FSH
2.azoospermia sa normalnim FSH
3.azoospermia sa niskim FSH

Terapija je u principu moguća jedino ukoliko postoji nedostatak FSH, u nekim je jedino moguće sačekati (ako se uopšte desi) spontani oporavak, na primer, kod hemioterapije i zračenja, a kod genetskih uzroka ili teških oštećenja testisa posle upale i traume, prognoza je loša.

U nekim slučajevima u tkivu testisa postoje spermatozoidi u malom broju (ali da bi se to utvrdilo potrebno je uraditi biopsiju testisa) pri čemu se neki od tih spermatozoida može upotrebiti za intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida (ICSI).

To što vaš muž ima dijabetes ne mora da bude uzrok, potrebno je uraditi FSH, ukoliko je FSH u redu, treba uraditi i kariotip (prikaz hromozoma da se vidi da li ima neke hromozomske anomalije). Dijabetes može da bude krivac, ukoliko vaš muž ima lošu kontrolu bolesti i ukoliko ima izražene mikroangiopatske promene (oštećenje bubrega ili mrežnjače većeg stepena) u tom slučaju jedino rešenje bi bila intenzifikovana insulinska terapija i čekanje na spontani oporavak spermatogeneze, ako do njega dođe . Dakle, mogli ste da napišete koliko dugo vaš suprug ima dijabetes, da li ima komplikacija, na kakvoj je terapiji, da li je nekad u životu radio spermogram pre ovoga i kakav je bio rezultat. Vrlo bitni podaci su i nivoi hormona, FSH, LH i testosterona, kao i drugi podaci o njegovom zdravstvenom stanju bez obzira na to da li vam to deluje značajno ili ne. Isto tako, svi to zaboravljaju a vrlo je bitno, koliko on ima godina.

OPSTRUKTIVNA AZOOSPERMIA

Nastaje ukoliko spermatozoidi normalno nastaju, ali nema struktura koje mogu da ih sprovedu do mokraćne cevi ili su one zapušene (stručno: opstruirane). To mogu da budu prepreke u samom ductusu deferensu, ili nepostojanje semenih kesica i sl.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori