Već nekih pet-šest godina mi se dešava da nakon nagle promene boravišne temperature (u 95% slučajeva radi se o izlasku iz toplog stana na zimsku hladnoću) po celom telu počnem osećam neku posebnu i vrlo jako vrstu svrabeža.
Čini mi se otprilike kao neko sitno peckanje strujom po uglavnom gornjem delu tela: ruke, leđa...
O čemu bi moglo da se radi i kako sprečiti?
Hvala unapred!
Svrabez posle promene temperature
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 25, 2009 11:21 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Svrabez posle promene temperature
ja nemam ideju, ali mislim da to nema veze sa dermatologijom..
I ja imam slicne simptome vec godinama, ali meni se obicno javlja zimi i u prelaznim periodima kada udjem npr. u prevoz, a pretoplo mi je (leti mi se recimo to ne desava). Cini mi se da mozda ima veze i sa nervozom. Prilicno je iritantno, jer se jedva suzdrzavam da se ne pocesam. Peckanje se javlja najvise na ledjima. 26 mi je godina. Neko? 

Urticaria e frigore!
Hvala na odgovoru. Napomenuo bih da ne postoje nikakve vidne promene na kozi, a cini mi se da je kod urtikarije to vidljivo. Izvinjavam se ako nisam u pravu 

U redu, ali - šta činiti dalje? Kako to lečiti?
Najpre kod ove vrste urtikarije, potrebno je izbegavati provocirajuci faktor, odnosno naglu promenu temperature sto je gotovo nemoguce izvesti, jer zimi ne biste trebali da izlazite napolje
Takodje, terapija se sastoji i od antihistaminika ali za detalje terapijskog plana treba da se konsultujete sa dermatologom jer se koristi njihova kombinacija i povremeno se menjaju lekovi.