Svrabez posle promene temperature

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
pekopeko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 12, 2009 11:36 pm

Svrabez posle promene temperature

Post od pekopeko »

Već nekih pet-šest godina mi se dešava da nakon nagle promene boravišne temperature (u 95% slučajeva radi se o izlasku iz toplog stana na zimsku hladnoću) po celom telu počnem osećam neku posebnu i vrlo jako vrstu svrabeža.

Čini mi se otprilike kao neko sitno peckanje strujom po uglavnom gornjem delu tela: ruke, leđa...

O čemu bi moglo da se radi i kako sprečiti?

Hvala unapred!
Macher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 25, 2009 11:21 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Svrabez posle promene temperature

Post od Macher »

ja nemam ideju, ali mislim da to nema veze sa dermatologijom..
hollow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:28 am

Post od hollow »

I ja imam slicne simptome vec godinama, ali meni se obicno javlja zimi i u prelaznim periodima kada udjem npr. u prevoz, a pretoplo mi je (leti mi se recimo to ne desava). Cini mi se da mozda ima veze i sa nervozom. Prilicno je iritantno, jer se jedva suzdrzavam da se ne pocesam. Peckanje se javlja najvise na ledjima. 26 mi je godina. Neko? :)
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Urticaria e frigore!
hollow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:28 am

Post od hollow »

Hvala na odgovoru. Napomenuo bih da ne postoje nikakve vidne promene na kozi, a cini mi se da je kod urtikarije to vidljivo. Izvinjavam se ako nisam u pravu :)
pekopeko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 12, 2009 11:36 pm

Post od pekopeko »

U redu, ali - šta činiti dalje? Kako to lečiti?
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Najpre kod ove vrste urtikarije, potrebno je izbegavati provocirajuci faktor, odnosno naglu promenu temperature sto je gotovo nemoguce izvesti, jer zimi ne biste trebali da izlazite napolje :roll: Takodje, terapija se sastoji i od antihistaminika ali za detalje terapijskog plana treba da se konsultujete sa dermatologom jer se koristi njihova kombinacija i povremeno se menjaju lekovi.
Odgovori