KOJA BRZINA MRŠAVLJENJA JE ZDRAVA?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
anaivana1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am

KOJA BRZINA MRŠAVLJENJA JE ZDRAVA?

Post od anaivana1 »

Poštovani,
Molim sve one koji znaju o dijetama da mi kažu koji tempo u skidanju kilograma je zdrav i da li je to negde uopšte propisano kao univerzalno? Drugarice me plaše da je jedini zdrav tempo u mršavljenju do 10% od ukupne mase u toku godine dana. Lično me to interesuje jer sama moram da oslabim oko 20% od ukupne mase jer sam se jako ugojila i BMI mi iznosi 31, pa sam se jako uplašila:(
Unapred se svima zahvaljujem!
Svako dobro!
cicko micko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: KOJA BRZINA MRŠAVLJENJA JE ZDRAVA?

Post od cicko micko »

okvirno, pod zdravim mrsavljenjem se podrazumeva do 5% telesne mase na mesecnom nivou (sto bi bilo, za osobu od 100kg mesecni gubitak od 5kg) ili 0,5-1kg sedmicno za osobe koje su manje gojazne ili 0,5-1,2kg sedmicno za one koji su vise gojazni.
svakako, obzirom da ti je BMI veci od 30, ne bi bilo lose da se posavetujes sa nekim strucnjakom, jer nije problem samo mrsaviti vec i kako mrsaviti (da se kilogrami kasnije ne bi vratili, a i da budes uverena da je to zdravo za tebe).
bitno je da u toku dana imas:
-bar 3-5 manjih obroka (ne preskaci obrok, kasnije ce te samo stici veca glad i prezderaces se, popij casu vode kada si gladna, cesto zedj mesamo sa gladju, ako si gladna i posle 15 min onda jedi, imaj uvek pri ruci neku vocku ili neko povrce koje mozes da grickas ako imas napade gladi; 2-3 obroka i 2 uzine je optimalno, zavisi kako ti vreme dozvoljava),
-smanji broj unetih kalorija, ali ne dozvoli da to bude ispod 1200-1500 Kcal dnevno (jedi zdraviju hranu koja te duze drzi sitom, vise povrca (po mogucstvu salata u svakom glavnom obroku, ali bez raznih sosova, blago zacinjena) i voca, manje slatkisa, grickalica i raznih slatkih napitaka),
-povecaj fizicku aktivnost (za pocetak lagane setnje, kasnije malo brzi tempo ili neki vid aerobnog treninga: trcanje, voznja bicikla, orbitek...), tako ces ubrzati i metabolizam i povecati misicnu masu,
-pij dovoljno vode - oko 2l dnevno
-dozvoli sebi povremeno da pojedes i nesto ''zabranjeno'', ali bez preterivanja...
ako svaki dan smanjis 500 Kcal i pocnes da setas svaki dan po 1h, to ti je vec skoro -1kg salceta i to sedmicno...

jednostavno, pokusaj da ''probusis'' kasiku i povecas fizicku aktivnost i dobri rezultati ne mogu izostati, mozda ce ici malo sporije nego neke dijete tipa 7kg za 7 dana, ali je sigurno da ti se ovakvim nacinom ishrane, sasvim sigurno kilogrami nece tako brzo ni vratiti...
puno srece!
anaivana1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am

Re: KOJA BRZINA MRŠAVLJENJA JE ZDRAVA?

Post od anaivana1 »

Hvala puno na savetima, a narocito sto vidim da su iskreni, sto jako cenim:)
Tako nekako i ja radim: vise obroka na dan, zdravija hrana u kojoj je manje masnoce i secera i umereno povecana fizicka aktivnost. Za oko 3 nedelje sam skinula 2 kg:)
Dobro se osecam za sad. A otici cu i kod doktora bar da uradim analizu krvi.
Jos jednom puno na savetima i lepim zeljama:-)
Svako dobro!
Odgovori