DEFORMACIJE KOD CEREBRALNE PARALIZE

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
hanaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 6:39 pm

Post od hanaaa »

Moj petogodisnji sin ima cerebralnu paralizu kao posledicu prevremenog rodjenja. Dosadasnji ortopedski nalazi su bili dobri. Zadnji nalaz ortopeda glasi: Labavi skocni zglobovi te uz valgus ima i kalkaneus komponentu oba stopala. Sve mi je jasno osim "kalkaneus"komponente. Moze li iko da mi pojasni taj medicinski termin?[/b]
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Kalkaneus je naziv za petnu kost, sto znachi da ima deformitet stopala koji stopalo drzi okrenuto na unutra i podignuto na petu, nastalo usled hipertonusa najverovatnije.

Ako ste na rehabilitaciji u sokobanjskoj, slobodno pitajte terapeute sve sto vas zanima.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
hanaaa
Novi član
Novi član

Post od hanaaa »

hvala na objasnjenju TAMARAFT. Naravno da smo na rehabilitaciji u sokobanjskoj, gde bi drugo, to nam je drugi dom. I naravno da i lekari i terapeuti uvek izlaze u susret. Ovaj nejasni termin napisan u nasoj otpusnoj listi, prosto mi je promakao a da nisam pitala pri otpustu. A mi smo trenutno kuci na oporavku posle cuvene operacija kod rusa. u zavod idemo ponovo krajem leta. oa li postoje neke konkretne vezbe, mozda i pasivne za valgus i deformisane pete, a koje nismo naucili u sokobanjskoj ?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Posto imate odlichnu drugu kucu :) verujem da nema vezbe i istezanja koje niste tamo videli i koje vec niste nauchili od terapeuta.

Sushtina je da se spazam u mishicima iscrpi, da se istezanje ne vrshi preko granice koja ce izazvati refleks na istezanje i kontrakciju mishica, vec da sve sto radite budu relaksirajuci, blagi, lagani, oscilirajuci pokreti, a sto se tiche smera i pravca pokreta pri istezanju sasvim logichno je, moraju biti u suprotnom smeru od onog u kom je deformitet, ako je to valgus i kalkaneus komponenta onda sva istezanja moraju biti u pravcu varusa i polozaja na prstima, tj da istezete i vezbate mishice koji rade spoljashnje uvrtanje stopala i podizanje na prste.

To mozete najlakshe kroz igru da radite, kada je raspolozen za igranje onda neka uz vashu pomoc hoda na spolajshnjim stranama stopala i neka pokusha da hoda na prstima, koliko moze u pochetku. Ili neka u sedecem polozaju pokushava da gura loptu ili lopticu svojim stopalom, tako da mora da je gurne pokretom stopala kao kad vozite kola i pritiskate gas, tj prsti na napred kao da zeli da se osloni na prste.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
hanaaa
Novi član
Novi član

Post od hanaaa »

Hvala za detaljna objasnjenja vezbi za stopala. Na zalost jos nismo stigli do faze vertikalizacije ali se nadam da ce se i to vremenom desiti pa ne treba zanemariti ta mala stopalca koja jos uvek nemaju svoju pravu funkciju, pa je i logicno nakon 5 godina da se deformisu. Jos jednom hvala tamaraft.

Iako motoricki prilicno los, moj decak je uspesno okretao pedale na biciklici koja je imala obruc oko njegovog tela i davala mu sigurnost pri voznji. NJegova sreca je bila nevidjena jer se kretao sam a ne u kolicima. Koliko god smo mi modifikovali tu biciklicu on ju je prerastao. Zato me interesuje da li negde neko mozda pravi neke slicne biciklice specijalizovane za decu sa CP? Gledala sam na svim nasim sajtovima ortopedskih firmi, tako nesto nisam nasla.Zato u nemackoj ,zaboravila sam naziv firme, naravno ima svih modela ali cene... Mozda postoji neko ko bi tako nesto napravio ili mozda korisceno svejedno. Puno bi mi znacilo.
Jos samo jedna stvar volela bi da vidim bilo kakav komentar ili iskustvo u vezi sa operacijom kod rusa koju sam vec pomenula.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Volela bih da mi objasnite kako dete od pet godina nije stiglo do faze vertikalizacije?Da li to znaci da jos niste prohodali ili da to ne uvezbavate?
Molim Vas da mi precizirate gde se lecite u zavodu za cerebralnu paralizu ili na Klinici "Zotovic"?Pozdrav
hanaaa
Novi član
Novi član

Post od hanaaa »

dete je rodjeno u 27 nedelji i pri rodjenju mozdana krvarenja, hidrocefalus, dve operacije (VP shunt) Do prvog rodjendana smo uglavnom imali problem sa hidrocefalusom a posto smo iz unutrasnjosti nismo dobili uput za sokobanjsku do njegove druge godine. Do tada smo leceni u banji koviljaci onoliko koliko je to zavod dozvoljavao. Ja kao majka bila sam svesna problema od pocetka ali je to bukvalno prve godine bilo prezivljavanje.Dete do druge godine totalno hipotonicno a onda nakon dolaska u zavod se javlja hipertonija. Od tada redovno dolazimo u zavod za CP ne u zotovic. On se okrenuo prvi put sa dve ipo godine. Od ove godine tek puzi i stabilnije sedi. A vi sigurno znate da se ne preporucuje dizanje na noge ako ne moze da odrzava visokoklececi i da napravi iskorak odnosno da sam ustane uz predmet. Moje dete ni sa 5 to ne moze, ali ja nisam dovoljno ocajna zbog njega jer znajuci sta je sve preziveo i kako je lose to dete bilo ipak se borimo i napredujemo. Nisam nigde napomenula da je on mentalno ocuvan, prosecnih intelektualnih sposobnosti za uzrast ma jedna mala pametnica. Ali i to uz puno rada i strpljenja.Sad vise ne pisem puke informacije nego vam opisujem osecaj kada kuci iz Tirsove donesete bezivotno malo telo od kilogram i osamsto i budite ga na dva sata da jede i prezivi do operacije na klinickom, ugrade sistem, dodjemo kuci on se vec zapusio, druga operacija revizija... I onda svako jutro do prvog rodjendana santimetar u ruke pa merite glavicu koliko je porasla... Sada mu je glavica sasvim normalnog oblika, cak je i najsladji od oba moja starija sina. tako da eto jesam li vam dovoljno objasnila sto ne hoda ni sa pet. Izvinjavam se, emocije preovladaju... :cry:
hanaaa
Novi član
Novi član

Post od hanaaa »

Da li bi trebalo da pokrenem novu temu za ortopedska pomagala ili bi mogli i ovde o tome govoriti? da podsetim, interesuje me bicikla za dete sa posebnim potrebama odnosno cerebralnom paralizom. Da li neko mozda ima korisceno iz inostranstva ili neku drugu ideju gde bi se to moglo kod nas praviti ili naci?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Da li ste pitali terapeute u sokobanjskoj? Ili lekare?
hanaaa
Novi član
Novi član

Post od hanaaa »

bilo je nekih obecanja jedne terapeutice ali nista od toga, cak je postojala i prica da se na banjici prave nekakve drugacije hodalice nego sto nudi socijalno ali biciklice niko ne pominje. Vec gubim nadu da na ovaj nacin mogu tako nesto da nadjem.
brranko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 26, 2010 12:41 pm

Re: DEFORMACIJE KOD CEREBRALNE PARALIZE

Post od brranko »

Mislim da bicikl ne spada u ortopecko pomagalo naj bolje informacije u ortopedijama.
Odgovori