Grlo - crvene neravnine i promuklost.

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jockica7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 04, 2010 8:45 pm

Grlo - crvene neravnine i promuklost.

Post od Jockica7 »

Tri ili cetiri dana mi nesto nije u redu sa glasom. Promukla sam, a to mi se dugo nije desilo, iako cesto vicem. :) Pogledam grlo - neke crvenkaste brazde, mozda i cepici, ne mogu da opisem konkretno, jer su nepravilnog oblika, a ne mogu ni da procenim jesu li necim ispunjeni. Imala sam ranije problema sa gnojavom anginom i krajnicima, ali ovo nije to, u pitanju je bas glo, zdrelo... kako vec. Ne boli me, i tek ponekad se zakasljem. Osecam da me grebucka, ali ne predstavlja veliku smetnju.
Treba da napomenem da sam pre par meseci pocela da pusim i batalila istog dana kada sam ovo videla, jer verujem da je moguci uzrok. Traje 5-6 dana, i pocela sam sa zalfijom da lecim, ali ne znam hoce li pomoci i koliko. Procitala sam pregrst strasnih komentara i problema... kandida i bakterije razne vrste, karcinomi kojecega; sve su to ozbiljne stvari na koje mi je tesko i da pomislim, pa... ako neko moze da nasluti o cemu se radi, ili zna nesto vise o tome, zahvalna bih bila da mi kaze.

Takodje, planiram da se obratim lekaru, ali privatnom, a ne znam kako to ide, da li je potrebno samo na kontrolu da odem ili na neke konkretne testove i kako se oni zovu...
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: Grlo - crvene neravnine i promuklost.

Post od sedefasta »

Retko šta od tih ozbiljnih bolesti kreće ovako akutno, odjednom, kao što ste opisali.

Za početak, nastavite sa žalfijom (mlakom, nikako vrelom!), dosta blagih tečnosti (čajevi, kompoti, bistri sokovi sa što manje šećera), kupite u apoteci i neki od preparata za ispiranje grla (Tantum Verde i sl.), pa ako za 3-5 dana ne bude bolje, ili se stanje pogorša ili dobijete povišenu temperaturu-obratite se lekaru (ORL specijalisti, ali pre toga odradite u nekoj laboratoriji bris grla i krvnu sliku i ponesite te nalaze).

Naravno, za sve to vreme morate štedeti glas.

Javite se za par dana da vidimo kako Vam je :)

Pozdrav!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Moguce da je u pitanju i alergija na neki ov polena koji sada divljaju gradom! Ili ste pili mozda neke gazirane sokove, hladne napitke? Jeli hranu koja je mogla da oshteti sluznicu zdrela?

Otidjite kod lekara opshte prakse da vam pogleda grlo, dok se ne vidi grlo nezavidno je davati ikakve dijagnoze.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Jockica7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 04, 2010 8:45 pm

Post od Jockica7 »

Onda, da ne brzam sa lekarom, nego da nedelju dana poqsam sa kucnim lecenjem? Hvala na savetu, poklapa se sa mojim planom. :) Nadam se da ni necu morati da se javljam. Videcemo vec.
Odgovori