Izvestaj lekara specijalista

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
ninanina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 08, 2010 12:32 am

Izvestaj lekara specijalista

Post od ninanina »

Nalaz:
Bronhoskopija indikovana zbog infiltracije centralno u levom plucu.Tegobe u vidu suvog kaslja,nije imala hemptizije.RTG grafija i skener pokazuje infiltraciju u levog gornjem reznju i hilusu levog pluca.Spirometrija:Normalni parametri veltilacije pluca.

BRHONHOSKOPIJA U KRATKOTRAJNOJ I.V ANESTEZIJI:
Larinks,traheja,karina,kao i sva usca obostrano b.o. osim otvora za apikoposetriorni segment klmena b.o.Ovaj otvor stenozira,vulnerabilne sluznica,bez jasnih znakova endoluminalnog rasta Biopsija m. kl. iz tog predela,zatim aspirat na coito.

ZAKLJUCAK: pretezno indir. znaci neo procesa levog pluca.
Dalji postupak zavisno od nalaza.
DIJAGNOZA:

Dg 1:Infiltration pulm sin. susp. neo
TERAPIJA:

simptomatska do dobijanja HP nalaza
DALJI PLAN AKTIVNOSTI I SAVETI:

Po dobijanju HP nalaza
Kontrola:

po dobijanju nalaza biopsija

Pitanje: Mozete li nam jednostavnije objasniti po ovom izvestaju o cemu se radi i koliko se ceka nalaz uradjene biopsije(radjena je pre 7 dana)?

Unapred zahvala Nina
ninanina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 08, 2010 12:32 am

Re: Izvestaj lekara specijalista

Post od ninanina »

Dobila sam nalaz citoloski

Citoloski nalaz : BIOPSIJA BR. C-1886/1852/10:Cukovic Marina

MAKROSKOPSKI OPIS:
Dostavljeno je 3ml sukrvichave technosti.
METODE OGRADE:
MGG,H&E

MIKROSKOPSKI OPIS:
U razmazu centrifugata primljenog materijala nalaze se brojni svezi eritrociti,mali,okrugli limfociti,regularne trepljaste celije epitela bronja,brojni alveolarni makrofagi,par siderofaga i pojedini neutrofilni granulociti.Celije malignih morfoloskih osobina nisu uocene.

Receno mi je da moram ponovo raditi bronhoskopiju,posto je uzet mali uzorak,jer na osnovu ovog nalaza ne moze mi doktor dati tacnu dijagnozu i adekvatnu terapiju..
Interesuje me Vase misljenje...

Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Izvestaj lekara specijalista

Post od drbgd »

nema misljenja bez ponovne bronhoskopije!
Odgovori