arthrosis patellofemoralis
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
arthrosis patellofemoralis
Imam 39 godina, ranije se aktivno bavio sportom, poslednjih pet godina skoro nista! Pre oko mesec dana prilikom penjanja uz stepenice primetio sam cudno trenje u desnom kolenu. Kod ortopeda konstatovano "arthrosis patellofemoralis" i poslat san na MR. I za levo koleno mi je receno da je stvar slicna i da je to verovatno genetski faktor u pitanju. Zakazao sam MR uskoro ali me interesuje, ako je to stvarno tako sta dalje, jel to to? Pored fizikalne terapije i eventualno artroskopije, (ako sam dobro napisao) da li postoji jos nesto? Trenutno nemam neke bolove, ali me interesuje kada i sta mogu do ocekujem i sta treba da radim a cega da se konim? Sta da ocekujem za godinu, pet, deset... Svaki savet je dobrodosao!
Re: arthrosis patellofemoralis
Posle MR,
Na kostanim strukturama se ne uocavaju patoloski intenziteti signala. Degenerativne promene, usiljenih osteofita, na oba pola patele kao i blago na femuru, anteromedijalno. Efuzija patelarnih recesusa, vise lateralnog patelarnog recesusa. Znakova hondromalacije na pateli gradus I. Tetiva kvadricepsa i patele, kao i PCL i kolateralni ligamenti su uredne morfologije i inenziteta signala. ACL sa znakovima peritendonitisa usled stare parcijalne lezije. nema znakova posttraumatskih promena na meniskusima.
Sada nazad kod ortopeda!
Na kostanim strukturama se ne uocavaju patoloski intenziteti signala. Degenerativne promene, usiljenih osteofita, na oba pola patele kao i blago na femuru, anteromedijalno. Efuzija patelarnih recesusa, vise lateralnog patelarnog recesusa. Znakova hondromalacije na pateli gradus I. Tetiva kvadricepsa i patele, kao i PCL i kolateralni ligamenti su uredne morfologije i inenziteta signala. ACL sa znakovima peritendonitisa usled stare parcijalne lezije. nema znakova posttraumatskih promena na meniskusima.
Sada nazad kod ortopeda!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 25, 2008 12:48 am
Vjerovatno vam je ortoped rekao da pijete glukozamin sulfat i hondroitin sulfat, to je preventiva, i trebalo bi redovno da se trosi. Evo, meni sa 25 godina konstatovano slicno stanje. Nazalost, vjerovatno je genetski faktor.
Ako nemate fizickih aktivnosti trebalo bi da ojacate misice natkoljenice a i potkoljenice, tako da ustabilite patelu. Radite cucnjeve ako mozete, obavezno postujte formu izvodjenja vjezbe.
Ako nemate fizickih aktivnosti trebalo bi da ojacate misice natkoljenice a i potkoljenice, tako da ustabilite patelu. Radite cucnjeve ako mozete, obavezno postujte formu izvodjenja vjezbe.
Ponovo kod ortopeda,
ovog puta specijalista za kolena. Čovek kaže, samo degenerativne promene na hrskavici, ništa od prednje ukrštene veze i da vežbam kvadriceps i ako budem imao tegobe dođem za dva meseca i uradim artroskopiju.
ovog puta specijalista za kolena. Čovek kaže, samo degenerativne promene na hrskavici, ništa od prednje ukrštene veze i da vežbam kvadriceps i ako budem imao tegobe dođem za dva meseca i uradim artroskopiju.
Na kraju odem kod doktora, jednog našeg fudbalskog kluba, koji problemu prilazi sa željom da se pacijent oporavi, možda i bez operacije.
Stabilnost kolena zadovoljavajuća, tako da problem prednje ukrštene veze može trenutno da se zanemari.
Degenerativne promene na hrskavici, moguće usled dugotrajne upale, samim tim i voda u kolenu, od vode kalcifikacija i šiljci na pateli.
Za početak lekovi koji treba da izleče upalu, uporedo ş tim lekovi za izvlačenje vode iz kolena i lekovi da se pomognehrskavici koliko je to moguće, makar da ostane u trenutnom stanju.
Čovek mi je pokazao i vežbe, vrlo jednostavne za ojačanje kvadricepsa s tim da izbegavam savijanje kolena.
Čekiranje prolaznog vremena za pet nedelja!
Stabilnost kolena zadovoljavajuća, tako da problem prednje ukrštene veze može trenutno da se zanemari.
Degenerativne promene na hrskavici, moguće usled dugotrajne upale, samim tim i voda u kolenu, od vode kalcifikacija i šiljci na pateli.
Za početak lekovi koji treba da izleče upalu, uporedo ş tim lekovi za izvlačenje vode iz kolena i lekovi da se pomognehrskavici koliko je to moguće, makar da ostane u trenutnom stanju.
Čovek mi je pokazao i vežbe, vrlo jednostavne za ojačanje kvadricepsa s tim da izbegavam savijanje kolena.
Čekiranje prolaznog vremena za pet nedelja!