arthrosis patellofemoralis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dino1205
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 14, 2010 6:54 pm

arthrosis patellofemoralis

Post od dino1205 »

Imam 39 godina, ranije se aktivno bavio sportom, poslednjih pet godina skoro nista! Pre oko mesec dana prilikom penjanja uz stepenice primetio sam cudno trenje u desnom kolenu. Kod ortopeda konstatovano "arthrosis patellofemoralis" i poslat san na MR. I za levo koleno mi je receno da je stvar slicna i da je to verovatno genetski faktor u pitanju. Zakazao sam MR uskoro ali me interesuje, ako je to stvarno tako sta dalje, jel to to? Pored fizikalne terapije i eventualno artroskopije, (ako sam dobro napisao) da li postoji jos nesto? Trenutno nemam neke bolove, ali me interesuje kada i sta mogu do ocekujem i sta treba da radim a cega da se konim? Sta da ocekujem za godinu, pet, deset... Svaki savet je dobrodosao!
dino1205
Novi član
Novi član

Re: arthrosis patellofemoralis

Post od dino1205 »

Posle MR,

Na kostanim strukturama se ne uocavaju patoloski intenziteti signala. Degenerativne promene, usiljenih osteofita, na oba pola patele kao i blago na femuru, anteromedijalno. Efuzija patelarnih recesusa, vise lateralnog patelarnog recesusa. Znakova hondromalacije na pateli gradus I. Tetiva kvadricepsa i patele, kao i PCL i kolateralni ligamenti su uredne morfologije i inenziteta signala. ACL sa znakovima peritendonitisa usled stare parcijalne lezije. nema znakova posttraumatskih promena na meniskusima.

Sada nazad kod ortopeda!
Last December
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 25, 2008 12:48 am

Post od Last December »

Vjerovatno vam je ortoped rekao da pijete glukozamin sulfat i hondroitin sulfat, to je preventiva, i trebalo bi redovno da se trosi. Evo, meni sa 25 godina konstatovano slicno stanje. Nazalost, vjerovatno je genetski faktor.
Ako nemate fizickih aktivnosti trebalo bi da ojacate misice natkoljenice a i potkoljenice, tako da ustabilite patelu. Radite cucnjeve ako mozete, obavezno postujte formu izvodjenja vjezbe.
dino1205
Novi član
Novi član

Post od dino1205 »

Ponovo kod ortopeda,

ovog puta specijalista za kolena. Čovek kaže, samo degenerativne promene na hrskavici, ništa od prednje ukrštene veze i da vežbam kvadriceps i ako budem imao tegobe dođem za dva meseca i uradim artroskopiju.
dino1205
Novi član
Novi član

Post od dino1205 »

Na kraju odem kod doktora, jednog našeg fudbalskog kluba, koji problemu prilazi sa željom da se pacijent oporavi, možda i bez operacije.

Stabilnost kolena zadovoljavajuća, tako da problem prednje ukrštene veze može trenutno da se zanemari.
Degenerativne promene na hrskavici, moguće usled dugotrajne upale, samim tim i voda u kolenu, od vode kalcifikacija i šiljci na pateli.
Za početak lekovi koji treba da izleče upalu, uporedo ş tim lekovi za izvlačenje vode iz kolena i lekovi da se pomognehrskavici koliko je to moguće, makar da ostane u trenutnom stanju.
Čovek mi je pokazao i vežbe, vrlo jednostavne za ojačanje kvadricepsa s tim da izbegavam savijanje kolena.
Čekiranje prolaznog vremena za pet nedelja!
Odgovori