Vidim da ste ljudi od struke i meni je potrebna vasa pomoc> Naime pre otprilike mesec dana otisao sam kod urologa na pregled i ustanovio mi je varikocelu 3 stepena, odmah nakon toga uputio me je na spermogram sto sam ja i uradio ali mi nalaz nije zadovoljavajuci urolog mi je rekao da je u pitanju piospermija,imam smanjen broj spermatozoida i vrlo mali procenat onih pokretnih tacnije 25 posto, spermogram je takodje pokazao da imam i dosta bakterija. Po uradjenoj spermokulturi i urinokulturi nemam patogenih bakterija u nalazu.
Pa me interesuje sledece da li je potrebno da odradim i bris uretre, mada sam cuo da je to jako bolno i neugodno, i da li ce mi operacija varikocele pomoci da sledeci spermogram koji budem radio bude uradan. Ovaj problem me jako muci i jako mi je bitno da mi vi date savet.
Varikocela
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Re: Varikocela
varikocela moze da utice na plodnost, pogotovo ako je veceg stepena...ali na plodnost uticu i drugi faktori, (npr. infekcija, a kod tebe je i ona ustanovljena, zatim jos neki drugi uzroca, a cesto je uzrok i nepoznat)...varikocelu svakako treba resiti, a da li ce se poboljsati spermogram videce se tek nakon toga...jer ako je uzrok to nesto drugo (tj. drugi uzroci koji mogu da postoje bilo da je varikocela prisutna ili nije) onda operacija ne moze da resi problem u potpunosti, pa se onda u lecenju treba usmeriti na konkretan uzrok...
treba znaci leciti infekciju koja sa svoje strane moze da rezultuje losim spermogramom, a naravno i operisati varikocelu, jer su sve to faktori koji ugrozavaju plodnost...
imas posebnu temu o varikoceli, pa mozes tamo postavljati sva pitanja i procitati tudja iskustva...
treba znaci leciti infekciju koja sa svoje strane moze da rezultuje losim spermogramom, a naravno i operisati varikocelu, jer su sve to faktori koji ugrozavaju plodnost...
imas posebnu temu o varikoceli, pa mozes tamo postavljati sva pitanja i procitati tudja iskustva...
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 11, 2010 8:02 am
Hvala puno na odgovoru medjutim ono sto mene konkretno interesuje da li ipak treba odraditi bris uretre iako sperkoltura i urinokultura pokazu negativan nalaz na patogene bakterije?Zamolio bih vas i da mi kazete koliko traje post operativni oporavak nakon operacije varikocele, da li cu sa operacijom resitimali volumen sperme i mali broj spermatozoida. Citao sam malo o ovome i razna su iskustva pa vas molim da kao ljudi od struke meni pomognete da imam sto vise mogucih informacija. Hvala vam unapred
ustanovljena je piospermija (prisustvo leukocita u broju vecem nego sto je noormalno), treba to ispitati, ukazuje na infekciju...infekcija ugrozava pokretljivost spermatozoida, pa ukoliko postoji mora se leciti...sto se tice brisa uretre i da li je bolno i neugodno - jeste neprijatno, zaboli na 2 sekunde, ali to i nije neki problem, istrpi covek, i nije nesto neizdrzivo...posle ce mozda jos malo peckati prilikom mokrenja, i to je sve, zacas prodje, nije zaista nesto cega treba da se plasis...ako lekar koji te leci na osnovu anamnestickih podataka, pregleda i uvida u tvoje analize indikuje bris, treba ga uraditi naravno...
varikocela III stepena je uznapredovala varikocela, i s obzirom na spermogram svakako da je to indikacija za operativno resavanje...oporavak od same operacije je brz, operacija je laka, odmah posle funkcionises najnormalnije...a sto se tice oporavka funkcije testisa potrebno je nekoliko meseci, pa ces tad ponoviti analize i tek tad ce se videti koliko je to pomoglo sto se tice spermograma, trebalo bi naravno da se poboljsa, ali ako uz taj postoje i drugi uzroci zbog kojih je spermogram los, onda ce se ispitivanje i lecenje nastaviti u pravcu tih drugih uzroka...sto se tice volumena sperme, nije povezan bas sa tim...on treba da bude veci od 2ml...a mnogo bitniji je broj spermatozoida i njihove karakteristike, jer i kada je volumen normalan ovi drugi parametri prave problem ukoliko su ispod granice normalnih vrednosti...
varikocela III stepena je uznapredovala varikocela, i s obzirom na spermogram svakako da je to indikacija za operativno resavanje...oporavak od same operacije je brz, operacija je laka, odmah posle funkcionises najnormalnije...a sto se tice oporavka funkcije testisa potrebno je nekoliko meseci, pa ces tad ponoviti analize i tek tad ce se videti koliko je to pomoglo sto se tice spermograma, trebalo bi naravno da se poboljsa, ali ako uz taj postoje i drugi uzroci zbog kojih je spermogram los, onda ce se ispitivanje i lecenje nastaviti u pravcu tih drugih uzroka...sto se tice volumena sperme, nije povezan bas sa tim...on treba da bude veci od 2ml...a mnogo bitniji je broj spermatozoida i njihove karakteristike, jer i kada je volumen normalan ovi drugi parametri prave problem ukoliko su ispod granice normalnih vrednosti...
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 11, 2010 8:02 am
Zahvaljujem vam se puno sto ste mi pomogli i uputili me u moj problem,ovaj sajt je odlican i siguran sam da kroz informacije koje pruzate ljudima puno pomazete. Jos jednom od srca sam vam zahvalan