Imam 19 god, visok sam 206cm i profesionalno se bavim sportom vec duze vreme. Stalno treniram, 2 puta dnevno tako da se izlazem velikim naporima. Problem sa kolenima imam oduvek, bolove sam imao redovno i sve to zbog rasta, barem tako kazu. Prosle dve sezone levo koleno mi je pravilo probleme, ove sezone levo je prestalo a desno je pocelo da boli. Bolovi su ispod casice, tu su valjda ligamenti ili hrskavica ne znam ni sam. Bolovi se javljaju naravno na treningu, za vreme a pogotovo posle treninga. Ne boli me konstatno ali ne mogu da sedim u istom polozaju duze od 10 min, pocinje da boli mnogo i moram odmah da ispruzim nogu. Imao sam problem po prevozu posto je mali razmak izmedju sedista pa me je bolelo stalno, imam problem dok sedim, dok vozim, nocu se probudim sa velikim bolovima posto kad spavamo logicno je da ne mrdamo sto znaci da mi je noga u istom polozaju bas dugo. Zbog svoje visine imam nedostatak misicne mase, gordnji deo sam poceo da popunjavam, imam jake listove ali sam veoma slab u butinama, tj kvadriceps. Neki kazu da su bolovi i zbog toga ali stvarno ne znam. Inace to mi nije odrazna noga, znaci da je slabija od druge noge. Nas fizioterapeut mi je dao terapiju pre spavanja, led 6-7 min, 15 min noga ispod cebeta, pa onda mazem Biofreeze posle toga Hemapthrombin 50.000, zatim natopim gazu alkoholom, preko toga kesa i na sve to elasticni zavoj i tako spavam. Ne znam jel mi se cini, to mi sve ujutru zagreje nogu a kad je zagrejana mene vise boli. Vise mi prija kad je hladim necim ili mi se cini, ne znam ni sam. Pre 20 min sam dosao sa privatne klinike gde sam snimao koleno, dobio sam opis i zesce sam uplasem tako da ne znam i sam sta sam vam sve nalupetao ali nadam se da je bilo i korisnih informacija. Sada cu vam napisati opis koji su mi dali pa se nadam da cete odgovoriti u skorije vreme. Najvise me zanimaju posledice odnosno pauziranje ako je najgore u pitanju.
1. Naglasena sirina zglobnog prostora
2. Blago pomerena patela, kranijalno
3. Indirektan znak zglobnog izliva
Ovo por brojem 3 najvise brine mog doktora i rekao mi je da idem na ortopediju.
Bolovi u kolenu...
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 25, 2008 12:48 am
Re: Bolovi u kolenu...
Najbolje da se posavjetujes sa sportskim ljekarom, odnosno fizioterapeutom.
Moras ojacato vastus medialis, to je razlog zbog cega ti patela bjezi lateralno. Vastus medialis je misic koji je dio kvadricepsa a nalazi se sa unutrasnje strane butine, odmah iznad koljena. Inace i on i v.lateralis su znacajni pri stabilizaciji patele i cijelog koljenog zgloba. generalno svi ti misici su bitni i trebao bi ih ojacati na najsigurniji moguci nacin.
Za ljude koji su jako visoki preporucuje se da rade od korektivnih vjezbi ekstenziju noge na masini za ekstenziju, mada bi bilo najbolje ako si u mogucnosti da radis obicni cucanj. Ako nisi naucio pravilnu tehniku obavezno moras naci dobrog trenera da ti pokaze, jer losa tehnika moze dovesti do veceg zla. Cucanj je inace najkorisnija vjezba, pored mrtvog dizanja za cijelo tijelo ne samo za noge. Naravno, tehnika izvodjenja je iznimno vazna i mora je se rigorozno pridrzavati. Takodje preporucijem da ojacas i misice lista koji takodje ucestvuju u stabilizaciji ako su slabi.
Sto se tice disbalansa u snazi lijeve i desne noge, tu se preporucuje single leg vjezbe, znaci koje ukljucuju samo jednu nogu - cucanj na jednoj nozi sto je teza opcija ili ekstenzija na masini jednom nogom. Ovo naravno tek nakon sto dovedes obje noge na neki funkcionalni minimum. Za sada preporucujem da radis samo obostrano dok se koljena ne dovedu u stabilnu fazu.
Da zakljucimo - obavezna konsultacija sa fizioterapeutom i kineziologom u teretani.
Puno srece!
Moras ojacato vastus medialis, to je razlog zbog cega ti patela bjezi lateralno. Vastus medialis je misic koji je dio kvadricepsa a nalazi se sa unutrasnje strane butine, odmah iznad koljena. Inace i on i v.lateralis su znacajni pri stabilizaciji patele i cijelog koljenog zgloba. generalno svi ti misici su bitni i trebao bi ih ojacati na najsigurniji moguci nacin.
Za ljude koji su jako visoki preporucuje se da rade od korektivnih vjezbi ekstenziju noge na masini za ekstenziju, mada bi bilo najbolje ako si u mogucnosti da radis obicni cucanj. Ako nisi naucio pravilnu tehniku obavezno moras naci dobrog trenera da ti pokaze, jer losa tehnika moze dovesti do veceg zla. Cucanj je inace najkorisnija vjezba, pored mrtvog dizanja za cijelo tijelo ne samo za noge. Naravno, tehnika izvodjenja je iznimno vazna i mora je se rigorozno pridrzavati. Takodje preporucijem da ojacas i misice lista koji takodje ucestvuju u stabilizaciji ako su slabi.
Sto se tice disbalansa u snazi lijeve i desne noge, tu se preporucuje single leg vjezbe, znaci koje ukljucuju samo jednu nogu - cucanj na jednoj nozi sto je teza opcija ili ekstenzija na masini jednom nogom. Ovo naravno tek nakon sto dovedes obje noge na neki funkcionalni minimum. Za sada preporucujem da radis samo obostrano dok se koljena ne dovedu u stabilnu fazu.
Da zakljucimo - obavezna konsultacija sa fizioterapeutom i kineziologom u teretani.
Puno srece!