Znam da ga se ljudi plaše, ni meni nije bilo svejedno, pa evo da opišem kako je kod nas izgledalo. Svi prošli bez komplikacija.
Prvo se najstarija ćera (6 godina) razbolela. Visoka temperatura (39-39.

Sutradan kod dr, odmah su uzeli briseve na H1N1. Temperatura opet ceo dan, išla je do 40.2. Tuširanje, paracetamol i brufen naizmenično, tuširanje, jedva spustimo, posle sat vremena opet skoči, i tako.... Malo je bolelo grlo, kašljala je malo, nos OK. Treći dan temperature, već je oborilo, jedva je gledala, puno spavala. Ali je pila i bila raspoložena. Četvrti dan temperatura oko 38, zovu iz ambulante, potvrđen H1N1. Dete se dobro oseća, dolazi nam dr kući, pregleda, mirovanje, puno tečnosti i to je to. Od tada je išlo na bolje, kašalj se brzo smirio.
Ali, naravno srednja ćera je zakačila (2.5 godine). Temperatura je samo jedno veče došla do 39, inače je bila oko 38. Nismo skidali, ništa je nije bolelo, ali je GROZNO kašljala. Nisu joj radili bris, kažu ako je kod sestre potvrđen, ima i ona sigurno. Zbog užasnog kašlja i škripanja u plućima savetovana nam je drenaža i inhalacije, te smo dobili neku homeopatiju, uz upozorenje da će možda dobiti i antibiotik. Pozajmili smo inhalator i inhalirali je 4x dnevno fiziološkim, a posle toga okrenemo naglavačke i lupkamo po leđima. Šlajm je izlazio i izlazio (povraćala je šlajm nekoliko puta), ona je noćima škripala a dr dolazio svaki drugi dan da je posluša. Temperaturu je imala 4 dana. Antibiotike izbegla.
U to neko vreme počelo je i mene da hvata, ali nisam, naravno odmah shvatila jer sam bila glavna sestra i doktorka i majka i kuvarica i naravo u panici da se beba ne zarazi.
Prvo sam dva-tri dana bila samo jako umorna, pekle su me oči i stalno mi se spavalo. Onda je počelo da me boli grlo, i dva dana sam imala tek malo povišenu temperaturu (37-37.5). Onda je počeo kašalj, negde iz dubine, odvratan, daviteljski. Usput su me strašno bolele noge i mišići su mi podrhtavali, ali ja sam to pripisala umoru. Srećom pa doktor nije. Čim me je poslušao dobila sam antibiotike i strogo mirovanje. Yeah, right. Dvoje dece bolesno, beba na sisi, muž na poslu a mi u inostranstvu bez ikakve pomoći.
Dosta ozbiljno su me upozorili da ipak moram da mirujem, pa sam organizovala prijatelje i pomoć u kući.
Bilo je teško ubediti devojčice da moraju i one da miruju, uf....
Kao šlag na torti, i beba se razbolela. Temperatura do 38, proliv i šmrkav nos par dana, sve u mnogo blažem obliku, predpostavljam jer je posisala antitela iz mog mleka.
Mužu ništa.
Na žalost, zarazili smo i jednu prijateljicu koja je dolazila da nam pomogne (Lila, oprosti).
Novu smo dočekali lagano se oporavljajući....
Ajd nek je srećna svima, zdravlja vam želim!