Zabrinut

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
del piero
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 9:52 am

Zabrinut

Post od del piero »

Pozdrav! Molim Vas za pomoc.Pre nesto vise od dva meseca bio sam na operaciji testisa,tj. uklanjanju ciste sa levog testisa.Pre te operacije imao sam bolove u testisu i u donjem delu trbuha,takodje sam primetio i da imam prosirene vene na levom testisu.Doktor urolog mi je uspesno odstranio tu cistu i procistio ili sta vec uradio sa tim venama.Sada nakon dva meseca posle operacije,pojavile su se prosirene vene i na levom i na desnom testisu.Nemam nikakve bolove,ali imam neki cudan osecaj u predelu desne prepone,kao da je to neko zarenje.Cesto mi se desava da kada dodirnem kese testisa osetim da su hladni.Interesuje me sta moze biti uzrok svemu ovome i da li je to opasno tj.da li moze uticati na plodnost.Molim Vas za odgovor.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Mozda imas varikocelu

Post od zabrinuta75 »

Napominjem da nisam lekar.

Ukoliko imas prosirene vene na testisima, tzv. varikocele, one mogu pogubno da uticu na plodnost tako sto dovode vece kolicine krvi u predeo testisa, zagrevaju ih, a povisena temperatura ubija spermatozoide.

Medjutim, ti kazes da su ti testisi hladni. To za plodnost treba da je dobro, a da li ukazuje na neki zdravstveni problem - ne znam.

Na tvom mestu bih razgovarala sa urologom, a zatim, kad on kaze da je vreme, uradila spermogram - kontrole radi. Tako ces najpreciznije znati imas li problema sa plodnoscu ili ne.

Srecno!!!
pegava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 9:36 pm

Post od pegava »

To u vezi vena ne znam, ali sto se tice temperature.
Da bi testisi produkovali spermu, njihova temperatura mora biti niza od telesne. Kako se nalaze sa spoljnje strane tela, skrotum im odrzava temperaturu oko 34C. Shodno vremenskim prilikama, moze menjati svoju velicinu pod kontrolom automnog nervnog sistema, nevoljno, da cak muskarci i ne primete.
Zato se ponekad privuku ka stomaku, kad ulazis u hladno more, ili udalje sto dalje od tela, obese se u kesi, kad je velika vrucina, ili ih previse zagrejes, sedenjem na primer.
Testisi mora da budu hladni!
Odgovori