Nasla sam ovaj text:
Lijekovi koji smanjuju koncentraciju vitamina u tijelu (1, 2)
- Acetilsalicilna kiselina ubrzava izIučivanje vitamina C, tiamina i folne kiseline.
- Dječji sirupi protiv kašlja koji sadržavaju alkohol mogu uzrokovati pomanjkanje vitamina B12, folne kiseline, željeza, magnezija i cinka.
- Antacidi ubrzavaju izIučivanje vitamina A i B1 te smanjuju apsorpciju željeza i fosfora.
- Pri dugotrajnoj uporabi mineralna ulja smanjuju apsorpciju vitamina A i karotena, vitamina C, kalcija i fosfora te snižavaju koncentraciju vitamina D, E i K.
- Penicilin, ampicilin i srodni antibiotici snižavaju koncentraciju kalija.
- Fenobarbital iz dječjeg organizma iscrpljuje većinu neophodnih vitamina: folnu kiselinu, vitamine B12, D i K.
- Sulfonamidi troše vitamin K.
- Tetraciklini mogu dovesti do ubrzanoga nedostatka vitamina i minerala u djece: vitamina K, C, B2, folne kiseline, niacina, kalcija, magnezija, željeza i cinka.
Vitamini za decu
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Re: Vitamini za decu
Pijemo pikovit..od jedne mame sam čula da treba praviti pauzu tj da ga ne treba uzimati non-stop... šta vi kažete?
Ni jedan sirup vitaminski ne treba uzimati non stop nego dva puta godišnje to mi je rekla lekarka. Ako dete jede šarenoliko sirup mu nije potreban, ali ja sam joj davala Bongo sirup kada je bila bolesna jer je preporučljiv da se uzima uz antibiotike i mislim preventive radi da se ne razboli.

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 3:48 pm
Mi koristimo Revitu od 3-4 meseca, sad smo ubacili i Revitu Fe ( dete ima 13 meseci).