Dali ovo ima veze sa psorijazom? :(

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Prox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 08, 2009 9:06 pm

Dali ovo ima veze sa psorijazom? :(

Post od Prox »

Pozdrav svima. Nakon izucavanja simptoma, i iz price ostalih pacijenata zakljucijo sam da ja zadnjih 7-8 godina imam Seborojni Dermatitis. Iz simptoma koje cu vam navesti predpostavljam da cete mi vi potvrditi isto. A oni su sledeci : crvenilo na licu i mestima sa obe strane nosa, na nosu, ispod ochi, na brkovima, na obrvama i na bradi. Ne pojavljuje se uvek svuda nego raznovrsno. To crvenilo se takodje peruta i blago svrbi i pecka. Takodje sam naucio da je imam problem sa suvom kozom. Ona je ustvari masna al citao sam da je to problem sa dehidracijom koze pa ona luci masti. Takodje imam masnu i plocastu perut, narocito izrazenu na predelima iznad chela, i zulufima.

Za problem peruti sam nasao odlicno resenje, a to je Vichy Dercos shampon (valjda je na bazi selena) i koristim ga zadnje 7-8 meseci i mnogo mi pomaze. Perut se jako smanjila kao i svrab. Prezadovoljan sam! Ranije sam koristio Mycoseb kao i sinoderm al mi se perut cesce vracala, tako da je ovo pravo otkrice za mene.

Za lice sam koristio Didermal mast. Ona je stvarno resavala problem, recimo namazem se pred spavanje i sutri dan mi se povuce crvenilo i perut. U nekim tezim slucajevima sam se mazao i par dana da bi se skroz maklo. Al citao sam na forumima da didermal nije dobar jer on samo reshi problem trenutno a ne na duze staze.

E sad po preporukama koje sam citao na forumima sam juce kupio sledece preparate koje svi dosta hvale:

- Mycogel (Biorga)
- DS Emulsion (Uriage)
- Visio Hidro Gel (SebaMed)

Zanima me dal sam po vasem misljenju kupio odgovarajuce preparate, ako nisam ispravite me sta bi od njih zamenili nekim boljim?

Takodje bih vas zamolio da mi kazete u kojoj kombinaciji kad i kako da koristim ove gelove i kreme. Ono sto ja znam je da je mycogel za umivanje, a emulzija i vizio za mazanje.

Takodje sam citao dosta teorijama o pravilnom nacinu ishrane (cega sam se malo pridrzavao u zadnje vreme, studentski zivot je dosta kriv za to), kao i dodatne higijene (na ovo cu posebno obratiti paznju) i stresa.

Druga stvar zbog koje vam se obracam me jako zabrinjava, i zbog nje sam pokrenuo celu ovu pretragu. Radi se o tome da su mi se (na desnoj ruci, na do malom prstu) pojavila sicusna udubljenja po sredini nokta. To izgleda kao da mi je neko shivacom masinom presao uzduz nokta. 2 reda po 4-5 malenih rupica. Da bih vam bolje docarao napravio sam identicnu skicu u photoshopu.

Slika

E sad mnogo sam se zabrinuo, jer na puno mesta netu gde sam naisao na slicne probleme pominje se Psorijaza. Jos vise me brine to sto je psorijaza genetska bolest, a razlog je taj sto moj otac ima psorijazu i to najgori moguci vid "Psorijazni Artritis" (ima psorijazu na kolenima laktovima i mnogim drugim mestima, bole ga zglobovi u zadnje vreme mu se krive prsti na rukama i nogama). Upoznat sam dobro sa njegovim problemima, i iskreno se nadam da i ja nemam tu bolest

Ja nemam nikakve simptome psorijaze sem ovo na licu i kosi sto sam vam naveo. Dali postoji neki vid psorijaze koji ima iste simptome kao seboreja? Ako je ovo sto ja imam neki blagi vid psorijaze dali ona moze posle da mutira u neki tezi oblik slican mom caletu?

to bi bilo sve sto me zanima, nadam se da vas nisam puno udavio

pozdrav i veliko hvala unapred.
Slađana42
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 26, 2009 6:05 pm

Re: Dali ovo ima veze sa psorijazom? :(

Post od Slađana42 »

Koliko sam mogla da procenim imate iste simptome kao i moja poznanica. Ona ima psorijazu A i vi imate genetske predispozicije da je nasledite. Mogu vam reći da je moja drugarica pored masti koje vi ovde navodite, počela redovno da koristi solarijum. To joj je pomoglo da malo ublaži vidljivost te opake bolesti. želim vam uspeha u lečenju
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

takve tachkice po noktima imam i ja :)

a nemam psorijazu :) te promene znaju biti simptom manjka odredjenih vitamina u organizmu.

I samo jedno pitanje, ono najbitnije, da li si ti uopshte bio kod dermatologa na pregledu ili se sam lechish?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Prox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 08, 2009 9:06 pm

Post od Prox »

tek sam skoro postao svestan problema, ovo na noktu sam otkrio pre 20ak dana... al tek za mesec dana cu se vratiti u beograd i otici kod nekog proverenog dermatologa

ovo me jako kopkalo pa sam morao da pitam pre nego budem u mogucnosti da odem kod dermatologa
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Pogreshno lechenje moze ti josh vishe ugroziti zdravlje tako da ja necu nishta pisati dok se ne obratish lekaru.

Ovo je ipak forum a ne lekarska ordinacija za prepisivanje lekova, iako ti opet mozesh sam da se lechish, to ti niko ne moze zabraniti, ali se nadam da znash kakve sve komplikacije mozesh izazvati nepravilnim lechenjem.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori