Imam problema sa meniskusima desne noge. Ustvari, odstranjen mi je jedan dio meniskusa prije 1 godinu.Kod zadnjeg pregleda doktor je konstatovao da je i druga polovina meniskusa desne noge pukla, tako da mi predlaze ubrizgavanje silikona u koljeno da bi se izbjeglo trenje izmedju kosti koljena i sprijecila artroza koljena.
Molim cijenjenog doktora ortopedije da mi odgovori o kakvom se tretmanu radi i koliko je opasan taj zahvat, posto bi trebao da se radi u vise navrata da bi u potpunosti uspjelo.
Unaprijed zahvalna.
Ubrizgavanje silikona u koljeno
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Verovatno Vam je pogresno objasnjeno da se radi o ubrizgavanju silikona. Verovatnije je da se radi o preparatima na bazi derivata hijaluronske kiseline. Postoje preparati koji se ubrizgavaju u zglob sa ciljem da poboljsaju sastav zglobne tecnosti da bi trenje zglobnih povrsina bilo manje i da bi se usporio ili zayustavio razvoj degenerativnih promena u zglobu.
Medjutim, misljenja o efikasnosti ovakvih prepatrata su podeljena. Ja nisam ubedjen u njihovu efikasnost.
Medjutim, misljenja o efikasnosti ovakvih prepatrata su podeljena. Ja nisam ubedjen u njihovu efikasnost.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm
Re: Ugradjivanje shajbni u koljeno
Molim Dr Veljka Jovanovica da mi odgovori.
Primila sam injekcije osteonil injekcije 6 komada,u oba koljena od po 3 injekcije do sada, ali nisam osjetila nikakvo poboljsanje.
Nakon pregleda od strane ortopeda predlozio mi je operaciju-ugradjivanje shajbni u oba koljena. Da napomenem da imam dosta zahvacenu artrozu u oba koljena.
Molim vas da mi kazete o kakvoj se operaciji radi posto sam jako zabrinuta, jer sve do sada sto je radjeno nije imalo nikakvog uspjeha. Od kakvog su materijala te shajbne i sta Vi licno mislite o svemu tome? Da li da pristanem ili da odbijem ovakvu operaciju i koji je procjenat uspjeha kod ovih operacija?
U nadi da cete mi odmah odgovoriti, unaprijed se zahvaljujem.
Pozdrav.
Primila sam injekcije osteonil injekcije 6 komada,u oba koljena od po 3 injekcije do sada, ali nisam osjetila nikakvo poboljsanje.
Nakon pregleda od strane ortopeda predlozio mi je operaciju-ugradjivanje shajbni u oba koljena. Da napomenem da imam dosta zahvacenu artrozu u oba koljena.
Molim vas da mi kazete o kakvoj se operaciji radi posto sam jako zabrinuta, jer sve do sada sto je radjeno nije imalo nikakvog uspjeha. Od kakvog su materijala te shajbne i sta Vi licno mislite o svemu tome? Da li da pristanem ili da odbijem ovakvu operaciju i koji je procjenat uspjeha kod ovih operacija?
U nadi da cete mi odmah odgovoriti, unaprijed se zahvaljujem.
Pozdrav.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Re: Ubrizgavanje silikona u koljeno
Na zalost, ne znam sta da Vam kazem jer prvi put cujem da se u koleno ugradjuju sajbne. Ili Vam lekar nije dobro rekao, ili ga niste dobro razumeli
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm
Postovani doktore, sve sam lijepo razumjela. Ovdje to rade rade a ima i zivih primjera kojima su te shajbne ugradjene. Oni postavljaju te shajbne da bi se dobilo rastojanje izmedju zglobova u koljenu, da nebi doslo do trenja izmedju zglobova u koljenu,posto je uveliko nastupila artroza koljena.
Sad ni meni nije vise jasno da li su to samo njihovi eksperimenti. Moj rodjaku su ugradili
te sajbne koje nisu donijele nikakve rezultate, idalje ga bole koljena.
Molim Vas da mi kazete kao ortoped, sta vi preporucujete da se radi u mom slucaju.Imam 44.godine pa se bojim da bi bilo kakvo strano tijelo bilo rizicno u mojim godinama.
Pozdrav.
Sad ni meni nije vise jasno da li su to samo njihovi eksperimenti. Moj rodjaku su ugradili
te sajbne koje nisu donijele nikakve rezultate, idalje ga bole koljena.
Molim Vas da mi kazete kao ortoped, sta vi preporucujete da se radi u mom slucaju.Imam 44.godine pa se bojim da bi bilo kakvo strano tijelo bilo rizicno u mojim godinama.
Pozdrav.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Nacin lecenja zavisi od stepena ostecenja zgloba, intenziteta tegoba pacijenta, njegovih zivotnih zahteva i opsteg stanja. Na zalost, bez detaljnog pregleda, uvida u rentgenske snimke i jos nekih stvari nije moguce reci za odredjenu osobu sta bi bilo najbolje.
(I dalje razbijam glavu oko tih sajbni, ali stvarno ne mogu da dokucim o cemu se radi. Pada mi na pamet vestacko koleno ili vestacki meniskus, ali ni jedno ni drugo ne mogu da povezem sa reci sajbna. Istina, posto rec sajbna potice iz nemackog, a moje znanje nemackog je ravno nuli, moguce je da to nesto znam pod drugim imenom)
(I dalje razbijam glavu oko tih sajbni, ali stvarno ne mogu da dokucim o cemu se radi. Pada mi na pamet vestacko koleno ili vestacki meniskus, ali ni jedno ni drugo ne mogu da povezem sa reci sajbna. Istina, posto rec sajbna potice iz nemackog, a moje znanje nemackog je ravno nuli, moguce je da to nesto znam pod drugim imenom)