Skolioza i porodjaj

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Oliva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 7:53 pm

Skolioza i porodjaj

Post od Oliva »

Imam 27 godina, u 31. sam nedelji trudnoće i od detinstva znam za skoliozu. U pitanju je levostrana lumbalna skolioza, koja je u osnovnoj školi, negde u 5.-6. razredu iznosila 17%. Vežbe sam na veliku žalost slabo radila i inače sam bila slabo aktivna, tako da je sada deformitet sigurno veći. Uvek sam verovala da je porodjaj carskim rezom neminovnost. Zanima me, kakvo je iskustvo stručnjaka i koliki rizik nosi vaginalni porodjaj s obzirom na deformitet u lumbalnom predelu.
Hvala unapred!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

O svemu ovome moze konacnu ocenu da pruzi samo onaj ko Vam urdi pelvimetriju, odnosno odredi precnike i promere male karlice. Skolioza ne mora uopste da utice na porodjajni kanal.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Oliva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 7:53 pm

Post od Oliva »

Hvala puno!
MajaT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 10:02 am

Skolioza i porodjaj

Post od MajaT »

Imam 29 godina i sina od pet godina. Skoliozu imam jos od najranijeg detinjstva. 1997. godine mi je ista operisana na "Banjici". Kroz trudnocu i porodjaj sam prosla fantasticno, bez ikakvih bolova i komplikacija. Naravno redovno odrzavanje misica je neophodno.
ivon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 2:51 pm

Re: Skolioza i porodjaj

Post od ivon »

Ja sam operisala kicmu 1992.god. na Banjici. Mislim da je to bila stara metoda. Sada sam u sedmom mesecu trudnoce, pa me zanima koliko moze da bude tezak prirodni porodjaj (obzirom na tu stariju metodu)ili da se ipak odlucim za carski rez? Majo T jesi li radila vezbe za kicmu tokom trudnoce?
Odgovori