molim vas hitno je

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
misty
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:28 pm

molim vas hitno je

Post od misty »

molim vas, imam klinca od 5 godina, primetila sam da cudno okrece glavu kada gleda tv, vodila sam ga kod oftamologa. Iz provincije smo i osudjeni na jednog lekara ne bas mnogo ljubaznog. Pregledao je dete, nista mi nije rekao vec da treba da mu stavljam 4 dana po 3 kapi Atropin.sol za sirenje zenica i da ga dovedem posle ponovo. MOj problem je, tj. pitanje: DA li ce dete jasno videti kada mu budem stavljala kapi i da li moze da ide u vrtic ili da ja izostajem sa posla sto nije bas popularno u mojoj firmi. Molim vas da mi sto pre odgovorite, da li moze u vrtic i da li postoji metoda za bryo sirenje zenica i kako se do nje dolazi. Hvala
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Re: molim vas hitno je

Post od macence »

Za sirenje zenica je potrebno oko pola sata.
Meni su bezbroj puta sirili zenice na raznim pregledima jos od detinjstva (pet godina pa nadalje, a sada sam 37 godina matora). Nikada im nije trebalo vise od pola sata, nakon davanja kapi, da se rasire dovoljno za pregled. Svoju decu vodim kod ocnog jednom godisnje i ista prica.
Nekoliko sati posle sirenja zenica oci su osetljive na jako svetlo i obavezno se nose tamne naocari sa dobrim UV filterom, mada mogu da posluze i one za jednokratnu upotrebu koje se dobiju kod doce. Ja sam kao dete uvek izostajala iz skole nakon ocnog pregleda - ali samo taj dan, posto bi mi tada sve bilo malo mutno, pa da se ne mucim.
misty
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:28 pm

Post od misty »

thanks, ali ipak mi nije jasno zasto sam onda dobila Atropin kapi da mu stavljam tri puta na dan 4 dana ,pa tek onda da dodjemo. Cak sam i na nekim sajtovima nasla kako se deci par dana stavljaju te kapi pre detaljnog pregleda ociju, ja bih to da izbegnem. Ako bas mora par dana onda me interesuje da li ce on dobro videti tih dana do pregleda, ne znam da li neko ima iskustva sa takvim sirenjem zenica.
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

ali ipak mi nije jasno zasto sam onda dobila Atropin kapi da mu stavljam tri puta na dan 4 dana ,pa tek onda da dodjemo
Pa verovatno zato sto mnogi oftamolozi jos uvek smatraju atropin za najbolji kada je potrebno sirenje zenica pre refraktivnog pregleda i kada sumnjaju na dalekovidost. Nevolja je samo sto po protokolu za decu mladju od sest godina se kapi daju tri do cetiri dana pre pregleda.
Mada, nas doca koristi druge kapi, mislim da se zovu Cyclogyl ili tako nesto (bas sam gledala na poslednjem pregledu - nije bio atropin), a to siri zenice brzo i deluje samo nekoliko sati. Stvarno ne znam kakva je razlika u pogledu 'kvaliteta' sirenja zenica - to mora doktor da Vam odgovori. Ipak mislim da bi trebalo ili bi bilo lepo od Vaseg doktora da Vam lepo sve objasni zasto i kako i da Vam da neke opcije.

macence
Odgovori