PREDNJI UKRSTENI LIGAMENT

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dejan70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 08, 2009 12:35 pm

PREDNJI UKRSTENI LIGAMENT

Post od dejan70 »

PITANJE GLASI:
DA LI JE POTPUNI RASKID PREDNJE UKRSTENE VEZE RASKID JEDNOG LIGAMENTA, ILI JE TO RASKID VISE LIGAMENATA?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

U kolenu postoji samo jedan ligament koji se naziva prednji ukrsteni.
kovacbd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 17, 2009 7:07 pm

Post od kovacbd »

Veljko Jovanovic napisao:U kolenu postoji samo jedan ligament koji se naziva prednji ukrsteni.
Poštovani doktore molim Vas da mi date komentar na sledeći tekst:
,,Koleno je stabilizovano s četiri glavna ligamenta – dva kolateralna (unutrašnji i spoljašnji) i dva ukrštena (prednji i zadnji). Ukršteni ligamenti razapeti su između donje strane butne kosti i gornjeg platoa golenjačne kosti, a u samom kolenom zglobu (unutarzglobne veze). Naziv ukrštene veze dobili su zato što se međusobno ukrštaju."
Citat je iz jednog medicinskog časopisa.
Inače sam prije par dana dio na hirurškom stolu i čuo doktore da pominji još neke ligamente osim prednjih.
Da nebih bio u zabludi molim Vas da mi pojasnite.Nadanm sa da se nećete uvrijediti što vam se ovako obraćam.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Ako dobro shvatam, Vase se pitanje odnosi na to da li sam mislio da u kolenu postoji samo jedan ligament.
Moguce je da mi formulacija nije bila najsrecnije odabrana, ali se uvek trudim da izbegavam formulacije koje bi izgledale kao "soljenje pameti". U konkretnom slucaju bi prosirena verzija recenice bila "U kolenu postoji samo jedan ligament koji se naziva prednji ukrsteni. Svi ostali ligamenti imaju druga imena".
kovacbd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 17, 2009 7:07 pm

Post od kovacbd »

Tačno tako,jer ste u prvom objašnjenju bili jasni da u koljenu postoji samo jedan ligament ali niste dali njegovo ime tj. druge niste ni pominjali.Tako čovijek shvati bukvalno da ih nema više.Ali baš iz tih razloga bi trebalo samo napomenuti detalje (ne samo iz Vaše specijalnosti)
Nadam se da ne zamijerate na komentaru.
Srdačan pozdrav
<3<3 Handball W <3<3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 02, 2009 7:58 pm

Re: PREDNJI UKRSTENI LIGAMENT

Post od <3<3 Handball W <3<3 »

Pozdrav svima... Ovako, treniram rukomet, ali je na jednom od treninga doslo do puknuca prednjeg ukrstenog ligamenta i ostecenje meniskusa. Operaciju sam morala obaviti ukoliko se planiram i dalje baviti sportom, pa sam se za to bez razmisljanja odlucila... Operacija je bila pocetkom 6. mjeseca i prvi mjesec dana sam provela na stakama... Tada su uslijedile fizikalne terapije, struje... Predlozen mi je boravak u banji, jer je to neophodno za ovaknu vrstu povrede, pa sam naravno prihvatila... Skoro sam stigla iz banje i dosta mi se popravilo stanje u koljenu. Nakon boravka u banji nogu savijam do 125 stepeni, a prije banje sam savijala do 95 stepeni. Takodje sam uspjela povecati obim kvadricepsa, ali ne jos dovoljno... Kazu da imam malo hiper ekstenziju koljena, tako da mi je, kako kazu fizioterapeuti, mnogo bitnija ekstenzija... Sve u svemu prepoznatljivo je poboljsanje, samo me zanima za koliko bih mogla poceti ponovo da trcim? Sad cu otprilike prosla 3 mjeseca od operacije. I postoje li neki testovi koljena prema kojima bih mogla znati kada je koljeno dovoljno spremno za jace treninge??? Jos uvijek ne smijem da idem u cucanj.
Malo sam preopsirno mozda govorila, ali jako mi je stalo do oporavka, jer sam kao luda bez rukometa... :cry: Pozdrav
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Re: PREDNJI UKRSTENI LIGAMENT

Imate odgovor na temi "ligamentoplastika kolena" gde ste postavili isto pitanje.
Odgovori