Posto imam problematicnu kozu, u pubetetu sam imala problema sa bubuljicama na ledjima. To je sada proslo, ali je ostao problem flekica na ledjima na mestima gde su bile bubuljice, i to uglavnom na gornjem delu ledja, koji sam mogla da dohvatim rukom, pa se cesto desavalo da ceputam neke bubuljice i da ih razranim i posledice su vidljive.
Znam da postoje kreme koje resavaju taj problem, ali obzirom na to da je u pitanju velika povrsina i ne dolaze u obzir neke mnogo skupe kreme, sta bih mogla da koristim, sto bi dalo nekih rezultata.
Flekice na ledjima
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Pa, problem bilo kakve hiperpigmentacije se teško rešava. Te Vaše su postimflamatorne /posle zapaljenja/ hiperpigmentacije i one postoje u dve varijante. Prva je epidermalna i ta prolazi za najviše 12 meseci, a drugi tip je dermalna i ona može da traje godinama. Nastaje zbog toga što se prilikom zapaljenja iz raspadnutih ćelija oslobađa pigment koji ide u dublje slojeve, ako je zapaljenjem oštećen bazalni sloj, melanin ode dublje u derm i tu se sporo razgrađuje pa ostaje godinama.
Ne postoji krema koja bi bila toliko pametna da se namaže na celu kožu a da deluje samo na delove sa poremećenom pigmentacijom. Na celu površinu smeju da se mažu samo antisolarni kremovi sa SPF preko 15 koji onemogućavaju da se pigmentacije pogoršaju.
Depigmentišuće agense potrebno je kombinovati da bi se postigao zadovoljavajući efekat, evo Vam dve varijante, mislim da bi nešto od toga moglo ovde da se nađe. Odaberite jednu, ova prva bi trebalo da je efikasnija. Druga bitna stvar je da se na efekte mora čekati više meseci (obično ne manje od 6).
1. Kombinacija, neka Vam smućkaju u nekoj apoteci
hidrokinon 2% - jak depigmentišući agens - oprezno sa nanošenjem! isključivo na hiperpigmentaciju
tretinoin 0.05%
hidrokortizon acetat 1%
to se pomeša u gel ili krem podlozi.
Koristi se jedanput dnevno isključivo na zahvaćenoj koži /pošto su leđa u pitanju biće komplikovano/. Vreme primene zavisi od efekta, ali je više meseci. Dermatolog može propisati više koncentracije pojedinih sastojaka ako se ne postigne zadovoljavajući efekat. Ovi preparati mogu da izazovu iritaciju kože, a kod nepravilne upotrebe moguća je i hipopigmentacija.
2. Azelaična kiselina 20% krem
primenjuje se dva puta dnevno, najmanje 6 meseci
Neželjeni efekat je iritacija kože kada se savetuje prekid upotrebe.
Možda i laseri mogu da imaju neki efekat, ali nisam našao mnogo o tome.
Ne postoji krema koja bi bila toliko pametna da se namaže na celu kožu a da deluje samo na delove sa poremećenom pigmentacijom. Na celu površinu smeju da se mažu samo antisolarni kremovi sa SPF preko 15 koji onemogućavaju da se pigmentacije pogoršaju.
Depigmentišuće agense potrebno je kombinovati da bi se postigao zadovoljavajući efekat, evo Vam dve varijante, mislim da bi nešto od toga moglo ovde da se nađe. Odaberite jednu, ova prva bi trebalo da je efikasnija. Druga bitna stvar je da se na efekte mora čekati više meseci (obično ne manje od 6).
1. Kombinacija, neka Vam smućkaju u nekoj apoteci
hidrokinon 2% - jak depigmentišući agens - oprezno sa nanošenjem! isključivo na hiperpigmentaciju
tretinoin 0.05%
hidrokortizon acetat 1%
to se pomeša u gel ili krem podlozi.
Koristi se jedanput dnevno isključivo na zahvaćenoj koži /pošto su leđa u pitanju biće komplikovano/. Vreme primene zavisi od efekta, ali je više meseci. Dermatolog može propisati više koncentracije pojedinih sastojaka ako se ne postigne zadovoljavajući efekat. Ovi preparati mogu da izazovu iritaciju kože, a kod nepravilne upotrebe moguća je i hipopigmentacija.
2. Azelaična kiselina 20% krem
primenjuje se dva puta dnevno, najmanje 6 meseci
Neželjeni efekat je iritacija kože kada se savetuje prekid upotrebe.
Možda i laseri mogu da imaju neki efekat, ali nisam našao mnogo o tome.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Vec 18 godina imam problema sa kozzom - bubuljice, zapaljenski procesi, fleke. Sada su se malo stisale upale i bubuljice, ali su ostale jake fleke. Isla sam kod dermatologa, dijagnoza HIPERPIGMENTACIJA i dobila DIFFERIN GEL. Ovaj lek nije registrovan kod nas, to su mi rekli u otprilike 10 apoteka (pisem vam iz Novog Sada). Ipak sam nasla u jednoj apoteci nemacki, ali bez prevoda na nas jezik. U toj apoteci sam zamolila da mi nekako nabave prevod ali nisu. Doktorka mi je rekla da je moguce da se nakon nekog vremena koriscenja gela pojavi crvenilo i da tada napravim pauzu jedno vece. Crvenilo mi se vec pojavljivalo, nestalo je za dva-tri dana. Gel koristim vec 3 nedelje, primetim poboljsanje. Volela bih da imam na srpskom jeziku uputstvo o koriscenju gela i propratnim efektima. Doktorka kaze da je potrebno od 6 meseci do godinu dana koriscenja, pa me interesuje sta se za to vreme moze negativno desiti mojoj kozzi. Inace mi je suvo lice a sad se strasno peruta. Da li postoji kod nas registrovana/neregistrovana zamena za ovaj gel koji bi bio jeftiniji - tuba ovog gela je 800 dinara a sadrzi 30 grama. Hvala. Pozdrav
Differin gel je za akne, a ispravno lečenje akni smanjuje i hiperpigmentacije. On je topikalni /za lokalnu upotrebu/ retinoid, tako da ima dejstvo i na hiperpigmentacije (kao i tretinoin).
Mislim da nijedan naš proizvođač ne proizvodi kreme sa adapalenom.
Evo vam linkovi na uputstva na engleskom jeziku.
http://www.differin.com/AboutDifferin/P ... Cream.aspx
http://www.medicinenet.com/adapalene/article.htm
Mislim da nijedan naš proizvođač ne proizvodi kreme sa adapalenom.
Evo vam linkovi na uputstva na engleskom jeziku.
http://www.differin.com/AboutDifferin/P ... Cream.aspx
http://www.medicinenet.com/adapalene/article.htm
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
hvala puno na odgovoru, fantasticno je kad bilo kakvu dilemu u vezi kozze ima neko da mi razresi.
nikako ne moram da idem u solarijum to mi je samo palo na pamet kao opcija zbog zabrane suncanja od dermatologa.
iako imam problema sa hiperpigmentacijom posle mora ili suncanja nekako mi se cini da mi fleke na licu i ledjima budu manje upadljive. pigmentise mi se jako svaka rana bilo od bubuljice ili ogrebotine. inace ne izlazim iz kuce bez zastite 24, koristim differin a u vezi njega ste mi vec odgovarali
interesuje me da li ima bolje hidrantne kreme od total fres garnier, za nju sam cula da je jako hidrantna. lice mi je strassno suvo zbog diferina.
pozdrav
nikako ne moram da idem u solarijum to mi je samo palo na pamet kao opcija zbog zabrane suncanja od dermatologa.
iako imam problema sa hiperpigmentacijom posle mora ili suncanja nekako mi se cini da mi fleke na licu i ledjima budu manje upadljive. pigmentise mi se jako svaka rana bilo od bubuljice ili ogrebotine. inace ne izlazim iz kuce bez zastite 24, koristim differin a u vezi njega ste mi vec odgovarali
interesuje me da li ima bolje hidrantne kreme od total fres garnier, za nju sam cula da je jako hidrantna. lice mi je strassno suvo zbog diferina.
pozdrav