Da li je Pulmicort stetan?!

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
maja_kv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm

Da li je Pulmicort stetan?!

Post od maja_kv »

Dobro jutro,

Zanima me da li je i u kojoj meri Pulmicort stetan?

Naime, imam bebu od 4.5 meseca i 3 meseca je inhaliram Pulmicortom. Upravo zavrsava terapiju ali sam skoro dobila informaciju da lek utice na rast tj. usporava ga. Informacija je potekla od endokrinologa i zanima me koliko je to tacno.

Pozdrav
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa kortikosteroidi ako se daju sistemski uticu na rast a zato se Pulmicort daje lokalno da smanji zapaljenje i edem koji pravi opstrukciju u disajnim a da se pri tome izbegne sistemska resorpcija i ozbiljna nezeljena dejstva.
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Da li to znaci da i na ovaj nacin upotrebe Pulmicorta ipak moze da dodje do nezeljenih dejstava?

Mene zanima posle kog vremena od zavsetka terapije moze da se proveri da li utice na rast i da li uopste ima nezeljenih dejstava?

Isto tako me interesuje koliko je stetno to sto je primala Urbazon sa svega mesec dana?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Jel ja pricam srpski ili mandarinski?? :roll: Moze ali do bezazlenih u odnosu na dugotrajnu sistemsku kortikosteroidnu terapiju.Trebaju kortikosteroidi da se primaju duze vremena u maximalnim dozama da bi doslo do nezeljenih efekata.I ako je jednom primila urbazon nije strasno ali kada bi ga primala svaki put bilo bi problema.Uostalom zato su i formulisani preparati kao inhalacije da bi se ozbiljni nezeljeni efekti eliminisali.
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Hvala na odgovoru.
JEXI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:15 pm

Post od JEXI »

ja takodje inhaliram dete vec sedam meseci pulmicortom i neznam koliko ce biti jos potrebno . jako me plasi moja mala ima 16meseci 8kg
Odgovori