tesko stanje, bar tako mislim...

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
AlexBoy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

tesko stanje, bar tako mislim...

Post od AlexBoy »

Zdravo, potreban mi je savet nutricioniste.

Moja baka je 49. godište (60 godina), visoka oko 150 cm, teška 73 kg.
Pre 2 godine je imala šlog, desna strana joj se oduzela. Rezultati snimanja pokazuju da taj presudni nije bio jedini šlog, već da je imala pre toga par njih.

Ona je psisijatrijski bolesnik, dijagnozu ću posle napisati. Bolest je stekla u 25. godini života, nervni slom. Od tada je bila sve nervoznija i agresivna, te svakodnevno pije neke lekove da bi funkcionisala, da ne bi bila nervozna.

Nervni slom je doživela zbog razvoda, a sama sa bebom.

To dete je sa njom bila dok se nije udala (moja mama), a od tada je baka prepuštena sama sebi, posećivali smo je jednom nedeljno.

Ona je bila u stanju da leži po ceo dan, a da ustaje samo kad treba da ide u prodavnicu, wc, i da jede. Baka je nezasita. Zato je ovoliko debela.

Ima i anginu pektoris.

Ona se sada oporavila od šloga, pokretna je. Jedino ne koristi desnu ruku, iako joj stalno govorimo da nju koristi umesto leve (mada može da je koristi).

Jedine njene dnevne aktivnosti su da ode do prodavnice (kad idemo ujutru u školu) i ništa više, uglavnom odmara napolju, na terasi, unutra gleda TV, a ponekad joj se spava, pa prespava dan, a nekad ustane baš jako rano...

Lekove je posle šloga menjala.

Kasnije ću napisati šta je pila nekad, a šta sad. Na lekovima koje je nekad pila je bio crveni trougao, uglavnom samo ivice, a jedan je koji je pila u mesec dana ima pun crveni trougao.

Zbog nepravilnog uzimanja lekova, dok je živela sama, često je bila izdrogirana, pospana...

Baka ima i dijabetes. Pušila je od svoje mladosti pa do šloga.

Nisam zadovoljan njenom ishranom, ona jede isto kao i svaki član porodice, a nema fizičke aktivnosti. S obzirom da ima dijabetes, uzdržavamo se da joj dajemo slatko, uglavnom dobije štanglu čokolade, ali mislim da je i to preterano (znajući da sam na početku puberteta išao kod dijetetičara koji mi je dao dijetu, NIŠTA od slatkiša!)

Nije sposobna sama da se okupa.

Mora imati pravilnu ishranu, ali nažalost, doktor kod kojeg ide na kontrolu je totalno nezainteresovan, nije nikad napomenuo ništa, samo joj daje iste lekove.

Toliko od mene, sve što vam nije jasno, pitajte, a od vas očekujem neki plan ishrane, ali da bude detaljan, isplaniran za svaki dan.

Učenik sam medicine i znam da dijeta nije ishrana za mršavljenje, nego PRAVILNA ISHRANA, i to znači da treba što češće jesti u manjim količinama.

Unapred hvala.

P.S. Da li ona sme da pije kafu (zbog angine prektor(al)is)?
AlexBoy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 7:22 pm

Post od AlexBoy »

Hvala što niko od doktora nije hteo da pomogne!
Sram vas bilo, ja svakog dana po 5 puta dolazim ovde da proverim, rekoh u sebi: sad će, sad će..., a ono prošlo toliko vremena, a niko nije hteo da pomogne.

Gde je tu humanost?

Sramota!
Kako bi mi sutra na ulici pomogli?

OBEĆAVAM, sutra kad i ja budem doktor, da ću pomagati onima koji mi traže pomoć, neću žmuriti!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Nema potrebe da se tako pishete, verovatno niste shvatili princip na kom rade struchni saradnici na ovom forumu, ovde niko nije zaposlen i nema obavezu da svaki dan chita sve postove, svi smo ovde dobrovoljno angazovani i nismo svi 24h on line.

A sa druge strane, sve sto ste napisali o jako teshkom i komplikovanpm stanju vama drage osobe je nesto sto ne moye da se dovede u ted preko FORUMA. O svemu ovome shto vas zanima morate se konsultovati sa vashim lekarom, ako ste vec u takvom strahu od davanja bilo kakvih namirnica.

Ali koliko ja vidim jedino shto treba da vas brine je da ishrana ne prekorachi dozvoljene granice ugljenih hidrta u toku dana, a ako taj vash lekar vec ne zeli da pomogne onda se obratite drugom nutricionisti, odvedite baku od nutricioniste da se odrade potrebni testovi, krvna slika, test masnoce, merenja visine, teyine, i da se yna koja je to kolichina kalorija koju njen organiyam troshi bez dodatnih aktivnosti u toku 24h.

Uz sve ostale nalaze nutricionista ili mozda bolje endokrinolog bi trebalo da vam napravi spisak namirnica koje sme da jede, u kojim kolichinama, kako spremljenu.....

Posetite nash podforum Dijabetes i pronacicete dosta korisnih saveta i informacija.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori