saveti za vas i vasu dijetu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
greenco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 05, 2009 6:03 am

saveti za vas i vasu dijetu

Post od greenco »

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da skinete kilograme. Oni su tu da bi vam pomogli da dijetu za mrsavljenje sprovedete uspješnije i lakše.
Jedem zdravo, ali imam višak kilograma. Možda negde grešim u ishrani a da toga nisam svestan?
• Možda preskačete obroke. Mnogi ljudi koji se u osnovi hrane zdravo, preskaču doručak, a uveče ili noću ne mogu da odole frižideru.
• Uvereni ste da integralna, tzv zdrava i makrobiotička hrana ne goji. Integralne žitarice su definitivno potrebne, čak i ako ste na dijeti za mršavljenje, ali trebate da budete svesni da su žitarice prilično kalorične.
• Jedete previše voća, ili pijete previše voćnih sokova. Mnogi ljudi veruju da voće nije kalorično, ali, u stvari, većina vrsta voća sadrži priličnu količinu šećera.
• Ne uzimate u obzir kalorije u bezalkoholnim pićima, kao ni u mleku i šećeru koje stavljate u kafu ili čaj.
• Grickate koštunjavo voće i semenke. Koštunice i semenke su zdrave, ali sadrže mnogo kalorija. Koristite ih samo u malim količinaka kao dodatak jelima.
• Da li ste znali da je alkohol kaloričan? Ukoliko odaberete da popijete čašu vina uz ručak, preskočite desert.

Da li postoje neki trikovi za smanjenje kalorijskog unosa?
• Ako jedete u restoranu: Podelite jedan obrok sa drugom osobom, ili, ako jedete sami, zamolite za dodatnu količinu povrća u zamenu za kaloričnije sastojke jela. Tipični restoranski obrok sadrži1000 do 2000 kalorija, ne računajući tu hleb, predjelo, piće i desert.
• Podelite desert sa drugom osobom.
• Koristite mali tanjir za salatu umesto velikog tanjira.
• Servirajte jelo na tanjir, gde je izloženo vašem pogledu u svojoj punoj količini. Nemojte jesti iz kese ili kutije.
• Jedite nisko kalorične sastojke na vašem tanjuru prve. Počnite sa salatom, povrćem, i supom, a meso i testa jedite na kraju. Dok stignete do kaloričnijih sastojaka, već ćete se osećati najedeno.
• Umesto punomasnog mleka, koristite mleko sa 1% ili manje masnoće.
• Sokovi sadrža dosta kalorija. Postavite ograničenje od jedne čaše voćnog soka na dan.
• Bolje je uneti kalorije iz hrane koju treba žvakati, a ne pića. Uzmite sveže voće umesto voćni sok.
• Koristite samo nisko-kalorijske dresinge (prelive za salate).
• Čitajte prehrambene informacije sa etikete prilikom kupovine hrane u supermarketu.
• Jedite više supe. Bistre supe će vas ispuniti, a imaju nisku kalorijsku vrednost.
• Ukinite ili smanjite unos zaslaženih pića – kole, gaziranih limunada, oranžada, slatkog čaja i sl. Mnogi ljudi su smršali samo time što su izbacili ove napitke.
• Ponesite vaš ručak na posao.
• Jedite sedeći.
• Nemojte jesti brzo i nesvesno.
• Razrijedite sok vodom.
• Jedite kod kuće onoliko koliko možete.
• Ograničite alkohol na vikende, ili još bolje samo na zabave i posebne prilike.
maja_thebee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 24, 2006 3:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Jos par saveta

Post od maja_thebee »

Ovo su super saveti!! Ali bih dodala jos nesto (mada se nazalost godinama borim sa kilazom, skinem onda vratim iako sam par puta skinula gotovo svu kilazu). Evo sta sam naucila od mojih dragih nutricionista:
- Veoma je bitno trenutno psihicko stanje - ako ste pod stresom, tuzni, mrzovoljni, depresivni , ne pocinjite dijetu jer su velike sanse da cete vrlo uskoro odustati i da ce dijeta izazvati samo suprotan efekat - a sebi cete potvrditi da vi to zapravo ne mozete
- Krenite da pisete sta pojedete u toku dana - najbolje je da ubacite u mobilni bukvalno sve sto pojedete ili napisete na neki papiric. Pored vrste hrane napisite i kolicinu. Pratite svoju ishranu 5-7 dana pre nego sto pocnete dijetu. Iznenadicete se koliko ste bili uvreni da jedete manje nego sto zapravo jedete
- Informisite se na internetu o hrani koja se uglavnom primenjuje u dijetama - raznim vrstama povrca, mesa, zitarica, voca - mozete naci i njihovu kalorijsku vrednost, ali bitnije je da cete videti koliko su te namirnice korisne i zdrave - tako da kada ih unosite u toku drzanja dijete necete misliti recimo o recimo fuj bezukusnoj cvekli vec o njenim korisnim dejstvima :) - upamtite da je vas organizam kao mali automobil - pa ni u svoj automobil vi ne sipate los benzin, zasto biste onda u sebe ubacivali namirnice koje su stetne po vase zdravlje?
- Ukoliko mozete izbegavajte mesta gde se sluzi hrana koju treba da izbacite (tipa Mc Donalds, poslasticarnice i sl.) - daleko od ociju daleko od srca
- Kada krenete dijetu, bez obzira za koju se odlucite (mada ja uvek glasam za onu gde sami sebi prilagodimo ishranu u skladu sa onim sta volimo a sta ne vodeci racuna o kalorijskoj vrednosti) vodite i dalje dnevnik hrane. Tako cete imati bolju kontrolu nad sobom a i praticete kako pojedine grupe namirnica uticu na vas. Jednom nedeljno zapisite vasu telesnu tezinu
- Ne odustajte cak ni kada stagnirate jer imajte u vidu da organizam ima pragove kada nastoji da smanji potrosnju energije ne bi li sprecio gubitak masnih naslaga (koliko god one nama delovale odvratno organizam ih smatra dragocenim za crne dane :D )
-Pre pocetka dijete izvadite krv i obavezno proverite holesterol, trigliceride, glukozu i gvozdje. Neka vam barem lekar opste prakse pogleda rezultate i obavezno recite da nameravate da drzite dijetu. Ukoliko lekar smatra da rezultati nisu dobri savetovace vam sta da uvedete a sta da ubacite. Krv kontrolisite redovno odnosno barem jednom u tri meseca za vreme drzanja dijete
- I imajte u vidu da dijete ispod 1200 cal. dnevno nisu preporucljive jer mogu vrlo da iscrpe nas organizam. Ipak njemu je potrebna energija da bi nesmetano radio

Vazno je smrsati ali zdravo. Ja licno nisam pristalica preparata. Nije da ih nisam pobala vise puta ali jedino sto su mi doneli su problemi za zeludcem. Uvek kada sam lepo skidala kg (od 15 - 20 kg) bilo bi zdravim putem.

I najvaznije - dijeta nije nesto sto treba rigorozno primenjivati da bismo bili lepi za plazu, nekom se svideli ili usli u neki komad garderobe. Dijeta je nesto sto nam pomaze da ozdravimo jer svaki prekomerni kilogram je potencijalni uzrok mnogih bolesti.

E sad - srecno svima! Ne budite neozbiljni kao ja da kad postignete odlicne rezultate vratite ste stari slatkim navikama! :D
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Post od tweety015 »

maja_thebee, imas li savet kako napraviti jelovnik. Molim te za neki primer sta jedes u toku jednog dana, kako kombinujes namirnice,itd. Hvala unapred
Shara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 11, 2009 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Shara »

Htela bih znati da li negde mogu skinuti kalorijsku vrednost nekih jela posto mi je nutricionista savetovao dijetu do 1500 kalorija.
Nije mi problem da tu uskladim dorucak veceru i dve uzine ali mi je problem da napravim kompletan jelovnik jel nisam nigde mogla da nadjem koliko kuvana jela imaju kalorija
Odgovori