Nova paradigma u vezi sa astmom

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Nova paradigma u vezi sa astmom

Post od kojekude »

Citiraću deo knjige koja objašnjava uzroke i način izlečenja od astme.
U suštini, sastoji se od potrebnog i pravilnog unosa vode i soli.

Uz ovaj pristup nastanka i lečenja bolesti, astma bi trebalo da ode u zaborav.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
kojekude
Aktivan član
Aktivan član

Post od kojekude »

Astma i alergije ukazuju na to da je telo pribeglo povećanoj proizvodnji neurotransmitera histamina, senzoričkog regulatora metabolizma vode i njene raspodele u organizmu.
Poznato je da astmatičari imaju povećanu količinu histamina u tkivu pluća i da je histamin taj koji reguliše kontrakciju mišića bronhija. Budući da su pluća jedno od mesta gubitka vode isparavanjem, stezanje bronhija uzrokovano histaminom smanjuje isparavanje tokom disanja – jednostavan prirodan proces zadržavanja vode u telu.
Histamin je supstanca koja je, osim uloge u regulaciji vode, zadužena za rad telesnog sistema odbrane protiv bakterija, virusa i stranih elemenata (hemikalija i belančevina). Pri normalnoj koncentraciji vode u organizmu, ova dejstva se odvijaju na neprimetnom i umerenom nivou. Kada telo dehidrira do te mere da histaminska aktivnost u regulaciji vode postane prenaglašena, imunološki system koji aktivira ćelije koje stvaraju histamine će osloboditi preveliku količinu ovog transmitera, koji se čuva na zalihama zbog drugih svojih funkcija.
Eksperimentima na životinjama je dokazano da će se stvaranje histamine smanjiti sa povećanjem dnevnog unosa vode. Oba ova stanja trebalo bi lečiti hitnim i odlučnim povećanjem unosa vode.
U proseku, do poboljšanja kod ovih bolesti dolazi nakon 1-4 nedelje regulisanog unošenja vode.

Ne treba zaboraviti, ako koncentrisana krv dođe do pluća, pokreće se prirodni i automatski process stvaranja histamine. Njegovo preterano oslobađanje će podstaći stezanje bronhija. Ako bolujete od astme ili alergija, povećajte dnevni unos vode. Nemojte se prepijati misleći da ćete poništiti štetu višemesečne ili višegodišnje dehidracije, tako ćete nekoliko dana piti ogromne količine vode. Potrebno je svakoga dana popiti normalnu količinu- 8-10 čaša od 2,25 dl - dok se vremenom ne postigne potpuno zasićenje tela vodom. Smanjite uzimanje soka od naranče na jednu, najviše dve čaše dnevno. Sok od narandže sadrži puno kalijuma.

Želeo bih da objasnim još jedno važno pitanje kod astme - ulogu soli. Kad postoji manjak vode, telo počinje da zadržava so. Kod nekih ljudi može doći do nedostatka soli u organizmu, što će izazvati iste simptome kao nedostatak vode, kao što su npr artritički bolovi.
Po mom mišljenju, nedostatak soli je glavni faktor koji doprinosi teškim napadima astme. Želeo bih s vama podeliti jednu važnu tajnu. So je prirodni antihistaminik. Ljudi koji boluju od alergija trebali bi povećati unos soli kako bi sprečili suvišno stvaranje histamina.
Voda je u plućima potrebna je da bi vazdušne puteve vlažnim i sprečila njihovo isušivanje dok vazduh ulazi i izlazi. Kod dehidracije dolazi do lučenja pljuvačke, koja štiti vazdušne prolaze od isušivanja. U početnoj fazi astme, pljuvačka se luči radi zaštite tkiva. U određenom trenutku, velika količina izlučene pljuvačke zatvori kanale i onemogući normalan prolaz vazduha. Natrijum je prirodno rastvarač pljuvačke i u normalnim okolnostima luči se da bi pljuvačku učinio "podatnom". To je razlog zašto je pljuvačka slana kada ju osetimo na jeziku. So je potrebna za rastvaranje pljuvačke u plućima i njeno održavanje u tekućem stanju, da bi je bilo moguće izbaciti iz disajnih kanala. Kod dehidracije, i u vezi s mehanizmima za štednju vode, dolazi do istovremenog pokretanja mehanizma za štednju soli. Deo tog mehanizma je i prestanak stvaranja pljuvačke, kako se putem nje ne bi gubila so. Organizam se mora osigurati da će i so i voda biti dostupni, pre nego što se bronhije prestanu stezati i pljuvačka postane dovoljno retka da se može izbaciti. Posebno bi kod dece s fibrocističnim plućima trebalo imati na umu važnost ovog odnosa soli i vode za normalan razvoj i funkciju pluća.

Informacija da voda i so leče astmu prvi put je objavljena u medijima 5. juna 1995., u emisiji Paul Harvey News. Ova dobra vest postaje sve poznatija. Moglo bi nam poći za rukom da za manje od pet godina okončamo pošast medicinskog neznanja o hroničnoj dehidraciji, zbog kojeg toliki milijuni nedužne djece bespotrebno trpe do te mere da nekoliko hiljada njih svake godine umire od astme. Ono što ta deca moraju shvatiti je činjenica da im je disanje postalo otežano zato što su tako žedna. Umnožite uticaj povećanog unosa vode na prevenciju i lečenje napada astme, na 12 miliona astmatične djece, i moći ćete sagledati mogućnost da ih sve spasimo od "gušenja i smrti od dehidracije." Samo uz vašu aktivnu pomoć, i uspijemo li privoleti medije da nam pomognu u obrazovanju javnosti o ulozi vode u sprječavanju astme, možemo spasiti ovu nedužnu djecu koja su uhvaćena u mrežu ignorisanja i komercijalizma u medicini.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
kojekude
Aktivan član
Aktivan član

Post od kojekude »

evo i nekih pisama autoru:

Von Kiel Family Medicine & Wellness Center
Liberty Square Medical Center
dr. Jose A. Rivera
Predavač/član Savjetodavnog odbora Međunarodno udruženje za holističku medicinu (International Federation of Holistic Medicine)

Dragi dr. Batmanghelidj šaljem Vam ovo pismo u znak zahvalnosti na informaciji o povezanosti dehidracije i astme koju ste nam predstavili. Ako se sjećate, počeo sam bolovati od astme još na koledžu i otad sam imao mnoge anafilaktičke napade koji su bili opasni po život. Zahvaljujući informaciji koju ste mi prenijeli, uspio sam ublažiti i izliječiti svoju astmu unosom vode i soli. Već približno godinu i pol dana nisam imao napad astme niti bilo kakve reakcije na alergene na koje sam ranije bio osjetljiv. Informacija mi je pomogla da postanem svjestan kada i u kolikoj mjeri trebam piti vodu i uzimati sol kako bih održao svoje tijelo hidriranim, i spriječio ponovno javljanje astme. Osim toga, bio sam u mogućnosti obavijestiti druge bolesnike s respiratornim i alergijskim problemima kako da na siguran način povećaju unos vode i soli, i na moje ugodno iznenađenje, njihovo se stanje drastično poboljšalo. Hvala Vam što ste meni i drugim ljudima povratili životni dah pomoću tako jednostavnih stvari kao što su voda i sol.
Iskreno Vaš,
Jose A. Rivera, dr. med.
kojekude
Aktivan član
Aktivan član

Post od kojekude »

18. srpanja 1994.
Dragi dr. Batmanghelidj: pišem vam ovo pismo kako bih vam se zahvalila na tome što ste otkriće o potrebama za vodom podijelili sa svojim čitateljima. Izuzetno mi je pomoglo to što sam poslušala vaš savjet o unosu vode. Promjene u mom zdravlju bile su vrlo uočljive. Astma je bila moj najveći zdravstveni problem. Međutim, otkad sam počela piti dovoljno vode, u stanju sam normalno disati bez korištenja ikakvih lijekova. Kakva promjena u mom životu! Osjetila sam i druga poboljšanja, kao što je mekša koža i povećana mentalna budnost. Tako sam sretna što sam pročitala vašu knjigu, i vaše savjete prenosim kome god mogu. Hvala vam još jednom na vašoj pomoći.
Iskreno, Joanie Winfield

Lifestyle Medical Center 24. svibnja 1995.
U vezi s Jeremyem Cristopherom
Dragi dr. Batmanghelidj, htjela bih Vam se zahvaliti na vašoj ljubaznoj pomoći u liječenju Jeremyevih alergija. Kao što znate, Jeremy je moj osmogodišnji sin koji je zadnje 3-4 godine patio od teške alergije, povezane s alergijskim rinitisom i astmom. Nedavno je imao upalu sluznice nosa i kašalj koji je povezan s njegovom astmom. Od 28. travnja 1995, počeli smo program rehidratacije u sklopu kojega pije dvije čaše vode prije jela ili vježbe, i ne pije nikakve druge tekućine. Uz to, unosi i pola čajne žličice soli koju dodajemo njegovoj hrani kako bismo uravnotežili povećan unos vode. Za 3-4 dana na njemu su bila vidljiva drastična poboljšanja; više nije imao teško i prekomjerno stvaranje sluzi, kašalj je doslovno prestao, a šmrcanje i drugi simptomi alergije u potpunosti su nestali. Zato smo mu prestali davati Benardyl i Albuterol i nastavili smo s njegovim programom hidratacije. Sada Jeremy slijedi ovaj program već otprilike četiri i pol tjedna, i već skoro četiri tjedna ne uzima lijekove, i osjeća se prilično dobro. Ne samo da su njegovi simptomi subjektivno olakšani, nego i što se tiče objektivnih nalaza, njegov je protok zraka u granicama normalnog. Nestala je stalna pospanost koju su izazivali lijekovi i zato je sada budniji, a ocjene u školi su mu se popravile. Zato bih htjela naglasiti koliko je ovo liječenje bilo djelotvorno kod Jeremya, i želim Vam sve najbolje u Vašem nastojanju da ovaj
racionalan i vrlo djelotvoran program podelite s drugima.
Još jednom, dr. Batmanghelidj,zahvaljujem Vam što ste me uputili u novi program lečenja Jeremyevih alergija i astme.
Iskreno Vaša,
Cheryl Brown-Christophe
Odgovori