Stanje posle frakture l1 prsljena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ivanooka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Stanje posle frakture l1 prsljena

Post od ivanooka »

Postovani,

Htela bih da potrazim savet na ovom forumu u vezi nekih stvari koje me muce. Pisala sam i ranije- naime imala sam frakturu l1 prsljena,kompresivnu, excorationes coli.

Nosila sam gips dva meseca,zatim mider 2 meseca,a onda sam se oslobadjala postepeno midera i radila vezbe. Od povrede je proslo 11 meseci.

Pre otprilike mesec dana sam otisla kod lekara jer sam osecala bol u krstima i to neprestano 15 dana. Ortoped mi je rekao da mi nije nista i da me verovatno misici bole usled sedenja i dugotrajnog rada. Na moje insistiranje uradila sam magnetnu i nalaz je bio uredan,konkretno:

' Na uradjenim slojevima vidi se da je L-S kicma u fizioloskom polozaju. Prsljensko telo l1 prsljena je klinasto formirano ali urednog intenziteta signala. Trupovi ostalih L prsljenova su uredne forme i visine te urednog intenziteta signala. Sagitalni promer vertebralnog kanala je odgovarajuci.

Disci I.V. L-S kicme pokazuju uredan signal u T-2W. Ne vide se znaci diskoradikularne kompresije.

Zakljucak: stanje nakon kompresivne frakture l1 prsljena dok je ostali nalaz uredan. '

Moja pitanja su:
-zbog cega se javlja ova bol? Da li ja nesto pogresno radim,da li imam pogresan polozaj tela? Zar ne bi trebalo da su se misici do sad vec vratili u normalu da mogu da obavljaju svoju funkciju normalno? (pritom,posto sam student,prinudjena sam da sedim dosta dugo za knjigom)

-do kad cu osecati ove bolove? Znacilo bi mi iskustvo iz prve ruke,nekoga ko je doziveo istu ili slicnu povredu

-zasto mi jos uvek nije dozvoljeno bavljenje sportom,osim plivanja,ako je receno da je prsljen kompletno zarastao i da je sve u redu? Sta to jos treba da se obnovi /zaraste u tom prsljenu da ne bude vise bojazni da se moze nesto desiti? Da li treba da i dalje pazim na pokrete ili bilo sta drugo,ili mogu da se ponasam sasvim opusteno?

Hvala unapred na odgovorima. Ivana
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Klinasta deformacija prsljena je zaostala posledica preloma. Takodje, verovatno je da je usled preloma prsljen nizi nego sto je bio prvobitno. Ako je prsljen manje visine, a svi misici i ligamenti, koji se na njemu pripajaju, nisu menjali duzinu, onda su misici i ligamenti sada nesto "labaviji" nego pre povrede. Usled toga kicmeni stub postaje malo nestabilniji na mestu preloma. Organizam nesvesno, trudeci se da odrzi stabilnost kicme, zateze okolne misice da bi kicma bila stabilnija i ta povecana aktivnost misica se javlja kad god je kicmeni stub u rizicnom polozaju (makar to bilo i samo sedenje ili stajanje). Samim tim su misici duze i intenzivnije napregnuti nego pre povrede pa ta povecana misicna aktivnsot moze da dovede do javljanja bola (kao u listovima posle duzeg trcanja).
ivanooka
Novi član
Novi član

Post od ivanooka »

Hvala! Ovo mi je pojasnilo mnoge stvari. Da li bi to moglo da stvori neke dodatne probleme- u buducnosti? Da li ce vezbe otkloniti bolove posle odredjenog vremena?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Redovnim vezbanjem i jacanjem misica ce bolovi najverovatnije u buducnosti biti znatno ublazeni ili ce postpuno nestati. Sto se tice mogucih problema u buducnosti, nije bas verovatno da ce ih biti ako je leceno od pocetka kako treba (po onome sto ste napisali - jeste)
ivanooka
Novi član
Novi član

Post od ivanooka »

Hvala puno!
ivanooka
Novi član
Novi član

Post od ivanooka »

Postovani lekari i fizioterapeuti,

htela bih da se posavetujem sa vama u vezi odmora i puta,s'obzirom koju sam povredu imala,sto se moze videti iz gornjeg posta (kompresivna fraktura l1,nosila sam gips i mider,sada je proslo skoro godinu dana od povrede. Inace ,lekar je rekao da je prelom srastao i da je sa tim gotovo i da se vratim normalnom zivotu, s'tim sto jos nemam dozvolu da se bavim sportom,osim plivanja)

Moje pitanje je sledece: da li mogu da putujem na more(verovatno bih isla avionom,jednim delom autobusom) ili je mozda bolje da sacekam jos malo? Da li bi put bio dodatni rizik za mene,mozda u slucaju naglog kocenja na primer ili to vise nema nikakve veze? Meni je lekar rekao da na prelom slobodno mogu da zaboravim ,ali mene i dalje buni zabrana bavljenja sportom,ako je vec sve to lepo sraslo i ako je gotovo sa tim,cemu onda to?

Hvala na svakom odgovoru,opreza nikad dosta,pogotovu sa ovakvim povredama! Ne bih htela da radim nesto na svoju ruku,volela bih da cujem i nekoga strucnog sta misli. Pozdrav

Ivana
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Teorijski, stanje posle klinastog preloma tela prsljena moze kao posledicu da ostavi nestabilnost tog dela kicmenog stuba. To se obicno kompenzuje jacanjem misica. Medjutim, posto se ne moze proceniti kakvim ce se sve fizickim aktivnostima pacijent baviti, kao mera predostroznosti se preporucuje izbegavanje vecih fizickih napora.
Odgovori