Kriva kicma

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mirka zr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 8:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kriva kicma

Post od mirka zr »

Imam krivu kicmu i izbacenu desnu lopaticu. Do pre pola godine nisam imala bolove. Ali sada imam jake,skoro svakodnevne bolove. Smeta mi dugo hodanje, kao i dugo sedenje. Interesuje me da li je preporucljiva operacija i koliko je rizicna ? :(
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Od stepena krivine, koji se meri na rentgenskom snimku, zavisi da li je operacija potrebna ili se moze leciti na neki drugi nacin. Da li je operacija rizicna? Jeste. nema operacije bez rizika.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Zashto razmishljate i pitate za operaciju pre nego ste ishta drugo preduzeli?

Od kada imate krivu kicmu i koji je deformitet u pitanju?

Da li imate dijagnozu i koja je? Da li ste snimili ikada kichmu?

Idete li na kineziterapije?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mirka zr
Novi član
Novi član

Post od mirka zr »

Sada imam dvadeset godina, i da budem iskrena moja kicma je pre deset godina zanemarena,kako sa moje tako i od strane mojih roditelja. Nosila sam mider,koji sam skinula nakon pola godine nosenja. Tada sam imala krivu kicmu 50 stepeni. Trenutno radim i da budem iskrena, mislim da nebi imala vremena ni mogucnosti da idem na redovne kontrole, Svi u mojoj okolini mi spominju operaciju. A nisam dovoljno informisana... i plasim se da ne bude kasno za bilo kakvo poboljsanje mog stanja...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Niste odgovorili ni na jedno moje pitanje konkretno!

Koristite opciju Trazi za podforum Ortopedija i nacicete dost atema sa slichnim nazivom i korisnika sa istim ili slichnim tegobama...

I obratite se ortopedu a ne ljudima oko sebe kada je u pitanju ovoliki deformitet i reshite svoje tegobe. Vi st epremlada osoba da bi bila umorna od brige za svojim telom. Gde vam je mladost? Zelja za uzivanjem?

A sta ako je operacije jedini nachin da se reshe svi vashi problemi??? Jel to toliko strashno? Sto cesh posvetiti godinu dana svom organizmu i reshiti se svih tegoba koje te uche?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mirka zr
Novi član
Novi član

Post od mirka zr »

Pa rekla sam vam da sam snimala kicmu pre deset godina. A o operaciji razmisljam zato sto pretpostavljam da lecenje dugo traje,a imam jako mnogo obaveza i ove godine nikako ne mogu da se posvetim lecenju. A mislim da je normalno da se plasim operacije. Mozda nisam upucena dovoljno,ali znam da su operacije kicme opasne i rizicne. Znam da sam mlada da bih bila stalno umorna...ali trenutno sam u takvom stanju da sem vezbi koje radim nista drugo ne mogu da preduzmem, jer kao sto sam rekla, imam jako malo slobodnog vremena. Pronasla sam na forumu slicna pitanja i odgovore... A ako kazete da ne treba da slusam misljenja drugih, znaci li to da sam pogresila sto sam se uclanila na ovaj forum???? Ja sam samo htela da cujem strucno misljenje...i da se bar malo uputim u lecenje....i mislila sam da sam ovde to pronasla? Sem ako vi ne mislite da sam pogresila?????
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Po knjigama, krivina kicme od 50 stepeni predstavlja indikaciju za operaciju. Istina, to je bila krivina dok ste isli na kontrole, a tesko da se u proteklom periodu smanjila. Operacija ispravljanja krive kicme jeste i obimna i rizicna, ali nekada operacija predstavlja jedini nacin da se neki problem resi.
Verujem da imate puno obaveza, ali morate da imate na umu da je to jedina kicma koju imate i da morate i svom organizumu posvetiti paznju. Kod mladih osoba organizam mnogo lakse moze da kompenzuje probleme, ali sa starenjem se ta sposobnost organizma smanjuje i sa 30 godina starosti nesto moze da predstavlja mnogo veci problem nego sto je to bilo kad se imalo dvadeset.
Na zalost, zivot nam stalno namece nove obaveze i, ako neko ozbiljnu odluku (o cemu god se radilo) odlaze za period kada obaveza nece biti, to se svodi na odlaganje u nedogled.
mirka zr
Novi član
Novi član

Post od mirka zr »

Hvala na odgovoru i savetu. Potrudicu se sto pre da odem kod lekara...jer mi se iz dana u dan javljaju prepreke zbog kojih imam poteskoce u obavljanju i nekih najjednostavnijih obaveza. Kazite mi, koliko u proseku traje oporavak nakon operacije ?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Opravak dosta zavisi od toga koja se operacija planira, a to zavisi i od stepena deformiteta i od godina pacijenta... Obicno je vecina unutar tri meseca potpuno oporavljena
sooper_girl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 22, 2009 7:40 pm

Post od sooper_girl »

Pre dva meseca isla sam na snimanje kicme i rekli su mi da mi je kicma kriva 9 stepeni...takodje da se ne moze popraviti niti pogorsati stanje jer sam zavrsila sa rastom..imam 18 godina i ne bavim se fizickim aktivnostima...malo sam lenja po tom pitanju... :wink: e sad zanima me da li je 9 stepeni nesto mnogo ozbiljno i da li se krivljenje kicme zaista zavrsilo..ili ipak moze da se pogorsa?Hvala unapred :D
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Krivina od 9 stepeni skoro da se moze smatrati zanemarljivom, Dodatnmo krivljenje posle zavrsetka kostanog rasta je izuzetno retko tako da o tome ne morate da brinete. Ipak, dobro bi bilo da pocnete da se redovno bavite nekim rekreativnim sportom (npr. plivanjem) da bi se misicni tonus odrzao u zadovoljavajuciom granicama.
JelenA_91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 02, 2009 6:13 pm

Post od JelenA_91 »

mozete li mi reci gde i kako mogu izmeriti krivinu kicme,cula sam da postoje neka objasnjenja na internetu kako to uraditi?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Krivina kicme se meri na rentgenskom snimkum, ali ne bi bilo dobro da to pokusavate sami jer su velike sanse da nesto izmerite pogresno. Ja bih to ipak prepustio profesionalcima
JelenA_91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 02, 2009 6:13 pm

Post od JelenA_91 »

hwala :wink:
Odgovori