Pre nekih 50 dana sam na kosarci povredio koleno. Imao sam otok ali nista posebno veliki. Ortoped mi je rekao da je napuknuce zgloba i da su osteceni spoljasnji ligamenti (nije hteo da me snima sa obrazlozenjem da nema potrebe jer se na snimku nista nece videti). Rekao mi je da nece da me gipsa nego ce mi staviti jak zavoj uz uslov strogog mirovanja, kojeg sam se ja i pridrzavao. Lezao sam u kuci nekih 5 dana a onda sam to skinuo i poceo polako da se krecem. Problem je bio pri ispravljanju noge jer nisam mogao potpuno u kolenu da je ispravim. Otisao sam kod drugog doktora i on me je uputio kod kiroprakticara. Ma koliko mi to bilo cudno otisao sam kod neke babe i ona mi je tu kao nesto namestila da bi kasnije odlazio nekoliko puta kod nje na neke masaze. Bilo je meni bolje od toga mogu da kazem i potpuno. Onda sam nesto kleknuo da dohvatim ispod kreveta i to me je ponovo zabolelo. Par dana sam copao i onda se to samo od sebe regulisalo. Problem je sto mi se to sada cesto desava da me zaboli tako po par dana. Doktor mi rekao da je najverovatnije meniskus. Zna li neko sta moze da bude, kakvo je lecenje i koliko ono traje? Koliko je hitno da idem kod doktora? Ko je dobar na Banjici, ili gde vec, za kolena?
Sestra je povredila skocni zglob. Na snimku su joj videli da nema loma i konstatovali distorziju. Otok joj je i dalje veliki. Nije bas posebno mirovala ovih dana mada je znala da bi trebalo. Sta jos moze da joj pomogne (naravno uz vecu disciplinu sto se mirovanja tice)? I koliko ce otok biti prisutan?
Hvala unapred i izvinjavam se na malo duzoj prici...
Skocni zglob i koleno
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Idemo obrnutim redom... Sto se tice distorzija skocnog zgloba, one se najefikasnije lece gipsanom imobilizacijom i strogim mirovanjem. Imobilizacija je najefikasnija za povlacenje otoka ako se stavi istog ili narednog dana jer kasnije otok pocinje da menja svoju strukturu pa se mnogo sporije povlaci.
Posto Vasa sestra nije bas bila mirna, otok ce verovanto potrajati, ali vreme postojanja otoka najvise zavisi od toga koliko ce ona samu sebe morati da natera da miruje.
Sto se tice Vasih tegoba, to zbilja najvise lici na povredu meniskusa. Tacna dijagnoza se najbolje postavlja nuklearnom magnentnom rezonancom ili dijagnostickom artroskopijom.
Posto Vasa sestra nije bas bila mirna, otok ce verovanto potrajati, ali vreme postojanja otoka najvise zavisi od toga koliko ce ona samu sebe morati da natera da miruje.
Sto se tice Vasih tegoba, to zbilja najvise lici na povredu meniskusa. Tacna dijagnoza se najbolje postavlja nuklearnom magnentnom rezonancom ili dijagnostickom artroskopijom.
Predpostavljam da se sve to radi na Banjici? Ako biste mogli da mi kazete koliko traje oporavak od artroskopije posto sam citao nesto o tome na drugim topic-ima... Da li biste mogli da mi kazete nesto uopsteno o povredama meniskusa? Kakvo je lecenje? Da li postoji nesto sto pomaze oporavku a da to nije klasicna operacija?
P.S. Hvala mnogo na odgovoru...
P.S. Hvala mnogo na odgovoru...
-
- Stalni član
- Kontakt:
U principu na Banjici moze da se odradi sve navedeno sem magnetne rezonance.
Sto se tice dijagnosticke artroskopije, teorijski svako moze istog dana posle artroskopije da ide kuci, ali mislim (a izgleda da su i moje kolege istog misljenja) da je pametnije ostati u bolnici neki dan duze da bi se, koliko je god moguce, smanjio rizik od mogucnih kompl;ikacija anestezije i operacije.
Sto se tice lecenja povrede meniskusa, ono zavisi od stepena ostecenja meniskusa (nagnjecenje, naprsnuce, potpuni prekid), od vremena proteklog od povrede i od zivotnih zahteva pacijenta. U obzir dolaze sve moguce vrste lecenja, od fizikalne terapije bez operacije, pa zakljucno za vadjenjem ostecenog dela, ili vadjenaj celog ostecenog meniskusa.
Za uopstenu pricu o povredama meniskusa, bez ljutnje, nema dovoljno prostora jer je prica toliko opsirna da nema sanse da,cak i u maksimalno skracenom obliku, stane na manje od nekoliko strana teksta bez rizika da se nesto bitno ne izostavi.
Sto se tice dijagnosticke artroskopije, teorijski svako moze istog dana posle artroskopije da ide kuci, ali mislim (a izgleda da su i moje kolege istog misljenja) da je pametnije ostati u bolnici neki dan duze da bi se, koliko je god moguce, smanjio rizik od mogucnih kompl;ikacija anestezije i operacije.
Sto se tice lecenja povrede meniskusa, ono zavisi od stepena ostecenja meniskusa (nagnjecenje, naprsnuce, potpuni prekid), od vremena proteklog od povrede i od zivotnih zahteva pacijenta. U obzir dolaze sve moguce vrste lecenja, od fizikalne terapije bez operacije, pa zakljucno za vadjenjem ostecenog dela, ili vadjenaj celog ostecenog meniskusa.
Za uopstenu pricu o povredama meniskusa, bez ljutnje, nema dovoljno prostora jer je prica toliko opsirna da nema sanse da,cak i u maksimalno skracenom obliku, stane na manje od nekoliko strana teksta bez rizika da se nesto bitno ne izostavi.
Sto ne bi uzeo neke proteze, ja sam nosio gips i mnogo je gadno noga ti skroz "smrsa", Zbog velike vrucine a i sada je leto tago da je po meni gips losa alternativa.Veljko Jovanovic napisao:Idemo obrnutim redom... Sto se tice distorzija skocnog zgloba, one se najefikasnije lece gipsanom imobilizacijom i strogim mirovanjem. Imobilizacija je najefikasnija za povlacenje otoka ako se stavi istog ili narednog dana jer kasnije otok pocinje da menja svoju strukturu pa se mnogo sporije povlaci.

-
- Stalni član
- Kontakt:
Ortoze(ortoza) ne proteze,ali s obzirom na vremenski period od nastanka povrede cisto sumnjam da bilo kakva imobilizacija moze imati neki efekat.MARS napisao:[
Sto ne bi uzeo neke proteze, ja sam nosio gips i mnogo je gadno noga ti skroz "smrsa", Zbog velike vrucine a i sada je leto tago da je po meni gips losa alternativa.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 2:17 pm
-
- Stalni član
- Kontakt: