kicmeni problem kod djeteta od 6 godina

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mama579
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 23, 2009 8:24 pm

kicmeni problem kod djeteta od 6 godina

Post od mama579 »

Iscitala sam razne forume, postove vezane za skoliozu ali nigdje nisam nasla odgovore na pitanja koje mene muce.
Zahvaljujem unaprijed za sve moguce odgovore!

Imam curicu od 6 godina koja je dijagnozirana sa skolizom, deformacija je 33%, od marta do jucer se pogorsalo 3%.
Za sada je predlozena proteza koju bi trebala nositi 24h,a ako proteza zaustavi pogorsanje stanja trebalo bi je nositi sljedecih 6-7 godina non stop.
Znam sve devijacije i iskrivljenja preko 50% da se rijesavaju iskljucivo operacijama a isto tako citam da su vecini ljudi nastali problemi u pubertetu, a ne kao mojoj curici u predskolskoj dobi.
Innteresira me kolike su sanse kod tako malog djeteta zaustaviti krivljenje kicme s obzirom da tek dolazi faza brzog rasta, koliko su ceste operacije kod tako male djece, koliko su uspjesne i sa koliko godina se odprilike rade? ima li zivotna dob da se ne moze uzeti u obzir operacija jer je djete malo?
Jos jednom unaprijed hvala za odgovore

zabrinuta mama :(
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Kod tako male dece skolioza moze biti izazvana urodjenom anomalijom u razvoju nekoga od prsljena i u tom slucaju se najcesce resava operacijom.
Drugi moguci uzrok je skolioza koja nastaje u sklopu nekih oboljenja misica ili nerava, ali cisto sumnjam da se o tome radi jer bi do sada to oboljenje bilo dijagnostikovano.
Postoji grupa tzv. infantilnih skolioza. One se javljaju u decijem uzrastu, ali im uzrok nije poznat. Lece se isto kao i skolioze kod odraslije dece.

Sanse za zaustavljanje daljeg krivljenaj kicme, kao i smanjenje postojece krivine, su solidne ako se radi o infantilnoj skoliozi (ovde se podrazumevaju vezbe i nosenje midera, jer operacija predstavlja definitivno resenje).
Operacije se, bez obzira na uzrast, planiraju kada se ustanovi da su napredovanje skolioze i/ili tezina skolioze takvi da ugrozavaju normalno funkcionisanje organizma.
mama579
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 23, 2009 8:24 pm

Post od mama579 »

Hvala Vam za odgovor,najvise me je obradovao onaj dio gdje kazete :"Sanse za zaustavljanje daljeg krivljenaj kicme, kao i smanjenje postojece krivine, su solidne ako se radi o infantilnoj skoliozi"...posto je kod moje curice u pitanju bas ta skolioza!

Danas smo isli na mjerenje za Boston protezu i 14.7 pocinjemo nositi....pred nama je dug put, nadam se uspjesan!

Hvala jos jednom!
Odgovori