astma ili kancer

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
skorpion
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 27, 2005 10:24 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

astma ili kancer

Post od skorpion »

Imam otezano disanje pri izdisaju, sada i sviranje u grudima ali i jake bolove u lucima narocito sa desne strane.Od analiza je uradjena spirometrija i rengen.Spirometrija ponekad pokaze opstruktivni bronhitis na granici astme, jednom je bila normalna ali neka kriva nije dobra.Rengen pokazuje da su pluca puna vazduha i navodno nista vise.Moja doktorka na snimku nije videla priraslice na plucima koje su videli lekari u Beogradu pre dve godine.Terapija mi je pronizon, aminofilin retard jedna dnevno, pumpice becloforte i berodual a sada mi je uveden i serevent.Da napomenem da ja nemam povremene astmaticne napade vec konstantno nedisem normalno, zamaram se, nocu nespavam, kasljem ali nista ne iskasljem, budim se oblivena znojem i strasno se mucim.Sugoodisnji sam pusac a i sada kada mogu povremeno zapalim neku cigaretu.Moje pitanje je da li su ovi simptomi kao i kod kancera pluca i da li se moze dogoditi da se kancer razvija a da se rengenskim snimkom ne moze odmah dijagnostikovati, da ne bi bilo sada se lecim od astme a posle ispadne da to nije bilo to vec nesto drugo pa sam onda zakasnila.Nisam u finansijskoj mogucnosti da sebi platim skener.Kupila sam ziban za odvikavanje od pusenja ali ga se plasim.Sta je vas savet za mene.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Otvori post oznacen brojevima u temi -pulmologija

Post od mislimsvojimmozgom »

Post se odnosi na zbivanja u plucima odnosno mehanizmu razvoja emfizema ( trajno ostecenje pluca cija je glavna karakteristika povecana vazdusnost pluca odnosno povecana kolicina vazduha u plucima koja zaostaje i nakon najdubljeg izdaha....Bas je osecaj kratkog daha karakteristican kada pusac " cigaretama ' nepovratno"izgori "plucnu rezervu ....
Pa zar je moguce da i dalje pusis??? Tesko je ali prekini cime ces zaustaviti dalje razaranje pluca .!!!
*** Kazes da si bio u Beogradu Navodis da su ti radili spirometriju ( ja to shvatam da su ti radili kompletno ispitivanje disajne funkcije ukljucujuci bodipletizmografiju i dr. za sta su zaista opremljeni a da ti to nazivas spirometrijom.
Pozdrav i svako dobro Al pobogu prestani da pusis...Treba imati cvrstu volju da bi doneo odluku o tome ...Ima u svakom ATD u Srbiji sluzba za odvikavanje od pusenja (al je odlucujuce da ti resis da neces pusiti - oni ti mogu umnogome pomoci ).Ova sluzba osnovana je u Institutu za bolesti pluca i tuberkulozu KCS u Beogradu pre vise od 25 godina i odatle se prosirila u sve pulm.ustanove u Srbiji. Pozdrav
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

za SCORPION

Post od mislimsvojimmozgom »

Pricaj sta se desava ovih skoro mesec dana sa tobom?
Prekinula sa pusenjem ? ili ne ?

Nisam ti u svom prvom postu posavetovala u vezi ZIBAN-(zejban) : u svetu opisjuju da imaju lepe rezultate i iskustva sa ovom lekom .
Tebi savetujem ( znam da kasnim , al kada sam ti odgovara pocetkom januara moja je prertpostavka bila da ces se obratiti sluzbi za odvikavanje od pusenja i sa njima videti o ev. uvodjenju Zibana)da ga na svoju ruku ne uzimas jer kao i svaki lek ima i kontraindikacija tj stanja u kojim se ne moze upotrebiti kao i svojim nezeljenih efekata.Zato, samo u konsultaciji sa pulmologom.

- To sto si uradila do sada svojim plucima razumeces ako pogledas clanak (ovde na podforumu pulmologija, nekakvi brojevi su u naslovu ?) al kada ga otvoris saznaces o mehanizmu razvoja emfizema odnosno o mehanizmu kako nam svaka popusena cigareta unistava pluca.Napisala sam ga koliko sam maksimalno mogla da ga pojednostavim da bi bio razumljiv i onom ko nije medicinar.

Javi se i obraduj me vescu da si prestala da pusis-trajno:)

I da ti kazem - imas ti dosta muke sa disanjem da bi sada razmisljala o nekakvom kanceru...Savet : izbij te misli iz glave:)
Svako dobro- poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
darko82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 25, 2009 2:27 pm

Re: Otvori post oznacen brojevima u temi -pulmologija

Post od darko82 »

[quote="mislimsvojimmozgom"]Post se odnosi na zbivanja u plucima odnosno mehanizmu razvoja emfizema ( trajno ostecenje pluca cija je glavna karakteristika povecana vazdusnost pluca odnosno povecana kolicina vazduha u plucima koja zaostaje i nakon najdubljeg izdaha....Bas je osecaj kratkog daha karakteristican kada pusac " cigaretama ' nepovratno"izgori "plucnu rezervu ....
Poštovani

I mene interesije da li je moguće da postoji karcinom a da se ne vidi na snimku , čak je pulmolog napisao da su pluće prozračna i u redna , a i spirometrija je u redu , amene guši već mjesec dana i to zadnjih dana intezivno ( sa bolom iiza grudne kosti ) i blagom temperaturom (37.1) .radio sam i snimanje srca i ono je OK
Odgovori