Neformirane stolice

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Bojana018
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 3:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Neformirane stolice

Post od Bojana018 »

Moj sin ima 2 god i 4 mes,pre 7 meseci imao je neki stomacni virus koji nije dugo trajao,ali neposredno posle toga poceo je da ima 5-6 stolica dnevno koje su bile dosta retke
Dr nam je rekla da izbacimo kravlje mleko jer je verovatno taj virus pokrenuo intoleranciju na laktozu(da napomenem da smo tada davali stolicu na analizu i nije bilo nikakvih bakterija,gljivica...)
Jos od tada on pije sojino mleko i jogurt po nekad,sir pavlaku to mu ne smeta
Medjutim mene brine sto on ima neformirane stolice,kaki 2x dnevno najcesce,nekad i jednom dnevno,ali mu je stolica dosta meka,nije onako retka ali je ipak meka i nema oblik
Citala sam negde o fenomenu koji se zove -stomacic dvogodisnjaka-i tamo pise da se desava deci izmedju druge i trece godine da imaju neformirane stolice i do 5x dneno ali da to ne ometa njihov razvoj i da se vremenom stolica unormali
Da li imam potrebe da se brinem?
Da li mozemo neke analize jos da urradimo?
On je inace jedan zdrav i zivahan deckic,relativno lepo rucka i uvek je veseo
Pozdravljam sve i zahvaljujem unapred na odgovorima :D
Korisnikov avatar
Bojana018
Novi član
Novi član

Post od Bojana018 »

??? :D
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Na žalost ne znam odgovor na tvoje pitanje. Ali bih još jednom proverila da li detetu zaista ne smetaju jogurt i ostali mlečni proizvodi. Moje dete je alergično na proteine kravljeg mleka i ne sme da jede nijedan proizvod u kome ima KM. A nećete verovati, pre neki dan vidim da u pašteti (koju ja jedem, ne dajem detetu) ima surutke u prahu. A takvih je još gomila proizvoda...
Korisnikov avatar
Bojana018
Novi član
Novi član

Post od Bojana018 »

Nije on alergican na proteine kravljeg mleka vec ima tu intoleranciju tj tesko vari laktozu iz mleka a u jogurtu i siru,pavlaci ima mnogo manje laktoze pa mu to ne smeta
Imali smo periode kad upste nista mlecno nije uzimao ali i tada su stolice bile takve
A u pravu si da mnogi proizvodi sadrze laktozu i proteine iz mleka tj mleko u prahu,cak i ove gotove supe,skoro svi slatkisi i jos dosta toga
Ko zna sta sve jedemo a nismo ni svesni :roll:
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Ok, sad mi je jasnije. Nisam znala to za laktozu.
A jel imate vi neko savetovalište pri domu zdravlja? Mi možemo i telefonom da pozovemo dr kad nismo sigurni da li da dovodimo dete (naročito sad, da ne pokupi nešto u čekaonici). Čisto da pitaš dr da li je to OK.
Moja će uskoro 2 godine i nema uvek formirane stolice, ali jede jaaaaako puno voća (5-6 voćki dnevno) i sisa, tako da me to ne čudi. Čudilo bi me da ima formiranu stolicu, heh.
nati11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 12, 2008 9:20 pm

Post od nati11 »

Mi zivimo u Americi i bas sam juce vodila 20 mesecnog sina kod lekara. Ona kaze da bi dete trebalo da ima formiranu stolicu. Vodicemo ga kod gastronetrologa da mu ispita stolicu

http://www.thoughtfulhouse.org/bio_akrigsman.htm
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Moje dete(takode 20 mes.) ia neformirane stoliceJa citala svasta po netu i uplasila se alergije na gluten,na mleko itd.Zivimo u emiratima i ovde niko od lekara nije odreagovao na to,na takve stolice kada pomenem...kada smo bili u Bgu ja sa dete sama,na svoju inicijativu vodila kod gastroenter.u Tirsovoj.Dao mu je neke kapi,pio je 2 nedelje i nista....stolice nisu retke ali su nekako kasaste.Mada dete je na inhalacijama kortikosteroidima pa se sve nadam da je razlog upravo taj.
nati11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 12, 2008 9:20 pm

neformirana stolica

Post od nati11 »

Bili smo kod gastroentrologa i pre toga jos saznali posle testa stolice da ima c. dif toxin bakteriju, koja cak moze i da izazove naknadno osetljivost na mleko i gluetn.

Izlecili smo ga lekovima od toga ali su prolivi nastavljeni.

Radimo sa covekom alergistom/imunologom koji ga je stavio na "elementary diet" pri cemu se svasta izbaci iz ishrane na 4 nedelej i posle se postepeno uvodi hrana ponovo na 4 dana.

Njemu je bolje. Izgleda da ima osetljivost na svasta cak iako nije zvanicno alergican: kukuruz, gluten, mleko, cokoladu, soju, secer, MSG, itd..
draganalabus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 05, 2009 1:59 am

Post od draganalabus »

Nadam se da cu biti od pomoci. Da li si detetu davala probiotik pro biokid ivancic i sinovi. Pije deset dana i tako ponavljas svakog meseca. Daj mu sto vise vlaknaste hrane,domace supice, Sve sto primetis da mu smeta izbaci iz ishrane, jer veruj mi da nije ni malo prijatno. Da li ima problem sa gasovima? Vodi racuna da mu stomacic uvek bude topao,ja koristim one grejace za stomacic za bebe kad imaju grceve,nestavljam direktno na stomak,vec preko pelene ili majice. Ne znam koliko je i da li je opasno za decu. Verovatno moras da vodis vise racuna da ne dehidrira(posto mekoca stolice varira,i u toku dana verovatno).
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

draganalabus napisao:Nadam se da cu biti od pomoci. Da li si detetu davala probiotik pro biokid ivancic i sinovi. Pije deset dana i tako ponavljas svakog meseca. Daj mu sto vise vlaknaste hrane,domace supice, Sve sto primetis da mu smeta izbaci iz ishrane, jer veruj mi da nije ni malo prijatno. Da li ima problem sa gasovima? Vodi racuna da mu stomacic uvek bude topao,ja koristim one grejace za stomacic za bebe kad imaju grceve,nestavljam direktno na stomak,vec preko pelene ili majice. Ne znam koliko je i da li je opasno za decu. Verovatno moras da vodis vise racuna da ne dehidrira(posto mekoca stolice varira,i u toku dana verovatno).
Ako se odnosilo na mene-ja sam davala mnooogo uta probiotik(bas taj) i probiokid imuno(sada pije to,doduse kasnila sam u drugoj turi 3 dana).
Ovde smo(u emiratima)vodili dete kod alergologa-ma ne reaguje covek kada mu rekosmo da dete ima takve stolice.On jede sve i ne mogu da pratim sta mu smeta,pojede dosta toga dnevno.Ne znam ni kako trea da izgleda taj sadrzaj u peleni.Nije cvrsta stolica ali nije ni retka.
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Post od djidji »

I mi kakimo kašasto :lol: Ja se ne brinem zbog toga jer mislim da moja devojčica unosi više tečnosti nego čvrste hrane i da je to zbog toga...
Odgovori