ruptura LCM i LCP

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Milos S
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 02, 2009 12:27 pm

ruptura LCM i LCP

Post od Milos S »

Imam 18 god.,i aktivno se bavim fudbalom,povredio sam koleno na utakmici.A pre neke 4 god. operisao sam lateralni meniskus na tom kolenu,dr. Milankov je radio.Uradio sam MR posle 5 dana od povrede,i nalaz je sledeci:

Umereno veliki IA izliv,po karakteristikama signala moguce i hemartros;znaci blaze difuzne sinovijalne reakcije;perzistentna supraptelarna plika.
Kompletna ruptura LCM na femoralnoj inserciji;liagament delom retrahovan,ekstenzivni reaktivni perligamentarni edem,pocetno formirane hipertroficke granulacije u nivou femoralnog epikondila.Prateca parcijalna lezija medijalnog tibio-patelarnog ligamenta na tibijalnoj inserciji.
Ruptura LCP u distalnoj trecini - ligament dezorganizovan,moguce da je delimicno odrzan kontinuitet vlakana,ali na osnovu imidzing aspekta utisak je da je ligament izvesno funkcionalno nekompetentan.
LCA je blago elongiran,ali odrzanog kontinuiteta.
LCL intaktan.
Delimicni defekt lateralnog meniskusa,moguca sekvela parcijalne meniscektomije.Fokalni defekt slobodne ivice prednjeg roga moze predstavljati i minornu ''flap'' rerupturu.
Medijalni meniskus intaktan.
Nema manifestnih relevantnih hondralnih/osteohondralnih lezija.
Nema slobodnog zglobnog tela.

Znam da sam pokidao kolateralni medijalni,i zadnji ukrsteni ligament,ali da li bi neko mogao da mi pojasni sta sve ovo znaci.
Hvala unapred!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Nije mi sasvim jasno sta vas tacno interesuje... Ako se radi o prognozi, mislim da Vam je potrebna operacija, posebno sto se fudbalom bavite aktivno.
Odgovori