Pvreda desnog skocnog zgloba

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mihajlosd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 06, 2009 1:42 am

Pvreda desnog skocnog zgloba

Post od mihajlosd »

Nov sam na forumu, pa je red da vas pozdravim.
Pre nekih desetak dana sam povredio skocni zglob doskocivsi nezgodno na njega sa poprilicne visine. Istog momenta zglob je poceo da otice i za nekih 5min napravio se vrlo veliki otok. Video sam da ovo nije tako jednostavna povreda i jos istog dana sam otisao kod lekara. Snimio sam zglob i odneo mu snimak. On je konstatovao da nema nikakvih preloma, ali da su ligamenti teze povredjeni. Stavio mi je gips (tacnije longetu) i rekao da se za desetak dana javim na kontrolu. Ja sam potpuno mirovao 5 dana, a narednih pet sam isao u skolu (normalno sa gipsom i stakama, tako da se nisam ni malo oslanjao na tu nogu, cak sam je na casovima drzao podignutu na stolici) i nadam se da to nece skoditi oporavku. Danas sam se javio na kontrolu, doktor je skinuo longetu malo razmrdao zglob i pritisnuo nekoliko puta i osetio sam poprilicne bolove, ali je otok dobrim delom splasnuo. On je vratio gips i rekao da trebam da ga nosim jos najmanje 2 nedelje. Pa me sad zanima koliko moze da potraje oporavak kod tezih povreda ligamenata i sta kad budem skinuo gips, da li cu ici na neke terapije ili... Pitam ovo zato sto nikada nisam imao slicnih iskustava, a i vazno mi je da znam koliku ce trajati oporavak posto ne bih bas voleo da celo leto provedem u gradu :cry: . Unapred hvala
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Kod tezih povreda ligamenata skocnog zgloba gips moze da se nosi i do 4 nedelje. Posle skidanja gipsa se obicno sprovodi fizikalna terapija u domu zdravlja. Trajanje oporavka posle skidanja gipsa je individualno, ali obicno traje do 4 nedelje.
mihajlosd
Novi član
Novi član

Post od mihajlosd »

Hvala puno...
mihajlosd
Novi član
Novi član

Post od mihajlosd »

Danas su mi skinuli gips posle skoro 20-ak dana nosenja. Mogu da se oslonim na desnu nogu, ali se ne usudjujem jos da koracam. Bola nema, ali mi je cudno sto mi je zglob jos uvek modar narocito oko pete, pa me zanima da li je to normalno i da li ce proci samo od sebe. Isto tako me cudi da mi doktor nije prepisao nikakve terapije, mada kada pokusam da pomerim zglob poprilicno me zatezu tetive, pa me zanima vas komentar. Mozda se nisam bas strucno izrazio, ali nadam se da ce te razumeti i odgovoriti. Hvala
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice modrog pregleda oko zgloba, to je dosta uobicajeno. Naime, pri povredi zgloba dolazi i do povrede sitnih krvnih sudova pa se krv pod dejstvom gravitacije sliva nanize, pravi "modricu" na mestu koje nmije pobvredjivano i to kod pacijenata obicno izazove zabunu.
Obicno se posle skidanja gipsa preporucuje fizikalna terapija za povredjeni deo tela.
mihajlosd
Novi član
Novi član

Post od mihajlosd »

Hvala jos jednom
Odgovori