Savet pre operacije devijacije septuma

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Agnostic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 1:48 pm

Savet pre operacije devijacije septuma

Post od Agnostic »

Pozdrav za dr.Dušana
Idem sledeće nedelje na septoplastiku na VMA pa bih hteo mali savet od vas. Inače stalno imam grebuckanje u grlu i šmrcav nos, valjda kao posledica navedene devijacije-hroničnog sinusitisa...Već sam imao 7 operacija na VMA (dermatofibrom, operisan na plastičnoj...), i uvek pred svaku operaciju mi se grlo izritira, da li je to na psiho bazi ili već neznam i ja. Još me obavezno ona tuba što je uguraju u dušnik za vreme operacije toliko izritira da jedva dođem sebi. Sad baš moje ukućane uhvatila neka prehlada, pa se bojim da neće i mene, pa vas pitam ima li neka prevencija pre ove operacije, da li mi možete nešto preporučiti da pijem... Koristim za ispiranje grla rastvor povidon joda, i za čišćenje nosa Marisol, a ponekad ispiram nos sa neti potom...
I još me interesuje koja vrsta anestezije se upotrebljava kod ovih operacija?
Hvala
Agnostic
Stalni član
Stalni  član

Post od Agnostic »

E da, popio sam Aerius jednu kutiju i on mi malo smiri sinuse i nos, sad neznam dal da uzmem još jednu ili je dovoljno da pijem Imunactiv šumeće(Biofar) koje sam već uzeo.
Pozdrav i unapred hvala na odgovoru
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Post od drdusan »

Aerius je antihistaminik - lek protiv alergije, veoma je efikasan
ukoliko vam ovaj lek pomaze, znaci da su vase tegobe u nosu i alergijske prirode,
to znaci da vam za disanje ne pretstavlja problem samo deviacija, vec i hronicni rinitis, verovatno pretezno alergijske etiologije

sto se anestezije tice, mislim da nemate razloga za brigu
anestezija je opsta, vec ste to prosli, tako da znate sta vas ceka
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
Agnostic
Stalni član
Stalni  član

Post od Agnostic »

Koliko sam shvatio doktora sa VMA, dao mi je taj antihistaminik samo da mi malo smanji tegobe(jer vidim da piše da ima i antinflamatorno dejstvo...). Inhalatorni testovi su pokazali da imam malu alergiju na životinjske dlake, ali kako sam se informisao na net-u sve je ovo posledica devijacije, pa valjda kad se ona reši smanjiće se i iritacija sluznice u nosu...Pored devijacije septuma imam i uvećane donje školjke pa će verovatno i njih morati doktor redukovati.
Pre deset godina kad sam bio na VMA zbog grla, jedan stariji doktor mi je rekao da moram operisati devijaciju i da ću imati problema sa sinusima ako to nerešim, ali nisu me onda mučili sinusi-sve do koju godinu unazad. I on mi je tada prepisao Claritine, koji se pokazao isto dobar. Probao sam da pijem i Clarinase, ali ga izbegavam zbog pseudoefedrina u njemu(lupanje srca i nervoza, a i ovako loše i malo spavam...).
Hvala vam na odgovoru.
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Post od drdusan »

U Cara Trojana Kozije Uši :wink:
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
Odgovori