Cao, nov sam na forumu i imam jedan problem.
Pre par godina, nesto mi je levo uvo bilo zapuseno i ja sam hteo da ga otpusim tako sto sam zapusio desno uvo, nos, zatvorio usta i dunuo i sve snage. Istog trenutka mi se zavrtelo i pao sam. Odmah sam otisao kod lekara i bio na svim pregledima i kao nista mi nije proci ce. Medjutim, evo posle par godina meni je i dalje centar za ravnotezu nekako "osetljiv" tako da svaki put kad se okrenem oko sebe dva puta na primer, meni se zavrti u glavi. Kada gledam film neki na TV i nesto se vrti, meni se zavrti u glavi. Svi mi govore da je to pubertet, da ce proci. Pravo da vam kazem ne znam sta da mislim jer to mi se desava od trenutka kada sam dunuo u uvo. Obeshrabruje me to sto lekarima nikako ne mogu precizno da objasnim sta mi je. Sem toga kada lezim, sedim, u nekim pozama, imam neku dozu nesigurnosti, nestabilnosti. Samo sam hteo da cujem vase misljenje, a napisao sam to u ORL-u jer je sve pocelo od tog uveta.
PS: I dan danas mi je to uvo donekle zacepljeno iako cujem savrseno dobro na oba uveta, sto su potvrdili nalazi.
Vrtoglavica
Voljela bih da ti neko odgovori ko je upucen u to jer i mene interesuje. Imala slicnih problema bas u pubertetu. Sve mi se okretalo pogotovo kad sam u vecoj grupi ljudi- u skoli, u crkvi, na horu.. a nakon toga bi slijedile mucnine i povracanje. Hvala Bogu proslo je, ali opet ponekad, bar jednom u dvije ili tri godine, desi mi se ista stvar. Ljekari mi nikada nisu otkrili uzrok. Ranije su govorili da je zbog puberteta, a sada kazu da je od stresa i tako..
Ako te mogu utjesiti, eto mene je proslo kad sam upisala srednju skolu..Sad se stvarno rijetko ponovi, skoro nikad.
Ako te mogu utjesiti, eto mene je proslo kad sam upisala srednju skolu..Sad se stvarno rijetko ponovi, skoro nikad.
ma pazi, ja nikad nisam imao mucnine i povracanje. al u nekim pozama kada sedim i lezim krene malo levo desno da mi se vrti i to je to i onda kad ustanem zavrti mi se pa padnem, lekari tvrde te pubertet te puni sinusi pritiskaju ne znam sta i tako...sada bih trebao da idem na skener... mozda ce on nesto pokazati, barem se nadam
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 2:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja nisam profesionalni doktor, profesor sam muzike, i sada sam na post-diplomskim studijama iz Sonologije, to je produkcija muzike sa jos necim...... U mojoj struci sam bas puno godina izucavao, i jos uvek se bavim time, uho! U unutrasnjem uhu, tj. na puzu se nalazi organ koji regulise ravnotezu, zapravo to su tri cevcice koje stoje pod 3 razlicita ugla, i kada pomerimo glavu, on nam daje informacije o polozaju glave. Verovatno je Vasim duvanjem kroz eustahijevu trubu stvoren pritisak koji je izvrsio neki uticaj (da ne kazem mozda neki mali poremecaj, jer nisam strucan preterano u tom domenu) na ovaj organ kojeg inace imamo u oba uha naravno, i izazvao vrtoglavicu. Jedno je sigurno, poremecaj ovog organa izaziva vrtoglavicu, kao i morsku bolest, jer oci i telo nedozivljavaju iste stvari pri njihanju broda npr! Verovano nije nista strasno pa ti je doktor rekao da ce samo od sebe proci! Ja sam ovde novi na forumu ali vidim da nema dovoljno strucnih objasnjenja nazalost. Obicno kaze neko probaj ovo, ono.....a ne kaze sta to radi i kakav je uzrok, kao i posledice bolesti!
- drdusan
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
- Kontakt:
Šta je pokazao nalaz skenera?
Kakvi su vaši simptomi?
Da li još uvek imate problema sa ravnotežom?
Opišite vaše simptome malo detaljnije
Za sad jedino što mogu da prokomentarišem je da tako jaka vrtoglavica kao posledica Valsalvinog manevra može biti posledica dehiscencije polukružnog kanala o kojem je pisao profesor muzike.
To se može vrlo lako ispitati: lekar posmatra da li će se pojaviti nistagmus dok vi ponovo duvate.
Nekad se ta dehiscencija ili fistula mogu videti na skeneru, a nekad i ne.
Kakvi su vaši simptomi?
Da li još uvek imate problema sa ravnotežom?
Opišite vaše simptome malo detaljnije
Za sad jedino što mogu da prokomentarišem je da tako jaka vrtoglavica kao posledica Valsalvinog manevra može biti posledica dehiscencije polukružnog kanala o kojem je pisao profesor muzike.
To se može vrlo lako ispitati: lekar posmatra da li će se pojaviti nistagmus dok vi ponovo duvate.
Nekad se ta dehiscencija ili fistula mogu videti na skeneru, a nekad i ne.
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs