SLAB APETIT KOD BEBE

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

juwe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 10:20 pm

Post od juwe »

Pokušajte da je zainteresujete na drugi način.Npr kupite ekstra zanimljiv dečiji podmetač,sa likom koji beba voli,stavite u blizini njenu omiljenu igračku,kupite zanimljiv tanjirić itd.Mislim da probate da je zainteresujete za druge stvari i sve vreme joj držite pažnju pričom.Ako niste,probajte,možda upali!
Pored toga,posavetujte se sa pedijatrom koje vitamine sme,i da li sme,da pije,na tom uzrastu-ja nisam sigurna.
Korisnikov avatar
Agarikus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Agarikus »

E pa ovako,mislim da se svi traumiramo bez razloga.Ako nema anemije nema razloga za brigu,sve ce doci na svoje.Moja beba je tek sa 14 meseci pocela da jede sir i to je sama trazila.Mesecima pre toga su mi svi govorili kako je "trebalo da joj uvedem" sir odavno a svaki moj pokusaj da to uradim se zavrtsavao njenim povracanjem ili u najbolju ruku zgrazavanjem.Sve dok jednog dana,videvsi mene da jedem sir nije sama trazila i svidelo joj se.Svi mi koji pisemo na ovu temu previse brinemo jer smosa svih strana bombardovani raznoraznim savetima a sve sto treba da cujemo jesu zelje nasih beba.
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Maliska,

ja imam dva decaka, blizance, koji imaju 6 i po meseci, i lepo napreduju, nisu krofnaste bebe, a nisu ni previse mrsavi, s tim sto vec pocinje da se primecuje razlika izmedju njih. naime, jedan isto nije jesan i zbog njega posto je odbijao mleko, a pio je adaptirano, pocela sam ubrzano da uvodim drugu hranu, voce, povrce, kasice i to sasvim lepo prihvata, dok za mleko je nekad borba, evo jeo je sinoc oko 21h i tek jutros u 8h i nije sam trazio vec sam ga naterala da pojede i od pola nije bio odusevljen i mrljavio je. Drugi je jedan period isto lepo prihvatao novu hranu, malo problema dok se navikne na ukuse ali onda sasvim lepo jede, tacnije jeo je do pre 2-3 dana kad je poceo da jede do pola i onda krene da prica, bprrrrr, pa sve ispljuje, pocne da se smeje, a ako krenem da ga teram postaje sve gore i ljuti se, tako da se bas namucim. Nikad nisu ni puno mleka pili, decko koji voli kasice zna da danas pije i po 80ml mleka koliko je pio i sa mesec dana, retko kad dogura do 140ml, a onda cujem mame cije deca piju po 220ml i cija pojedu sve sto se stavi ispred njih, o cemu mi mozemo samo da sanjamo.

kad su kasice u pitanju, zanimanje traje do pola kolicine kad kao sto sam rekla pocnu da se smeju, okrecu glavu i gledaju svuda oko sebe, da vuku portiklu i sl. onda nastaje borba, nekad upali igracka ali samo da im malo masem ispred, jer ako im je dam ide pravo u usta i svako pomeranje da bi se nastavilo sa jelom prerasta u dreku jer im je oduzeta igracka. Tako da sam vas mozda malo utesila, muka je sa jednom bebom kad ne jede, a zamislite dve takve . Veci deo dana ode u kuvanju, pasiranju, hranjenju, pranju posudica i serpica. Ali eto, jedan ima 7.900, a drugi, mrsica ima 7.200kg mada za njihov uzrast je to sasvim ok s obzirom da je porodjajna tezina bila 2.700 i 2.800. Doktor kaze da sasvim lepo napreduju, i do sad bar nisu bili bolesni sto mi je najbitnije. a oko hrane pa tek ce biti tu dogodovstina, ali nema veze, za andjele male nista nije tesko.

Pozdrav!!!
maliska
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 8:08 pm

Post od maliska »

VEDO
Vidim da imas mnogo slatke andjelcice,moj andjelak se na slican nacin ponasa, i zivim u jednom zacaranom krugu,bas kao i ti, kuvanje,pasiranje,hranjenje,nerviranje i takav mi je svaki bozilji dan i ponekad mislim da cu da poludm.A kada vidim da se mame muce,jos i gore,jos i duplo vise sto je slucaj sa tobom istinu za volju bude mi puno, puno lakse,jer shvatam da je moja beba savrseno zdrava(sto je lekar i potvrdio) i da se ponasa normalno-slicno kao mjeni vrsnjaci...Ne znam da li si procitala moj post u kome sam opisala kako sam problem resila,doduse samo delimicno,ali i to je nesto! Pa probaj sa starim dobrim receotom, zvanim POBUDJIVANJE GLADI KOD BEBE ili ti narodski receno izgladnjivanje!!!!! Kazem ti meni je pomoglo..Sad za sad ona ne izgleda puneja ali stvarno mnogo bolje jede..Motiv gladi je cudo. Da napravim samo kratku digresiju- Jedno jutro je ustala i nije htela mleko,pa smo otisli u setnju,ponudila joj voce koje je u svom stilu promrljavila.. dosli smo iz setnje,rucaqk naravno nije bio gotov(jer nije mogao sam da se skuva) pa je morala da priceka,...naravno , plakala je i zaspala bez flasice.. Kad je ustala pocela je prirodna borba za opstanak.. pojela je svo meso i grasak koji inace slabo voli i jela je jela, bez zabave igre i sl.T aj apetit je drzao jos 5-6 dana,pa opet izgladnjivanje,sad za sad tako funkcionisemo!!!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Moja cerka ima 11 meseci i 8,5 kg. Pre neki dan naletesmo na neku drugu bebu koja sa 6 meseci izgleda (a i tezi) duplo vise. No iskreno ni to mi se nije dopalo, jer je mala zaista zadrigla i ne deluje mi kao extra zdravo dete (videcemo kako ce se to kasnije razvijati, ali i roditelji su takvi pa mislim da nije nista drugo ni za ocekivati)

Mi imamo periode kada lepo jede i periode kada nece da jede.
U pocetku sam se brinula, jer mi deluje nekako tanano, ali sam negde procitala da deca u prvoj godini treba da utrostruce svoju tezinu sa rodjenja, a s obzirom da je ona bila stina (2,800) tu smo negde. Mislim da je to individualno od deteta do deteta. Inace i ja sam sitnije gradje pa mislim da to sto je i ona takva nije cudno. Ali potpuno vas razumem kad dodje do onog nerviranja sto nece da jede.
U pocetku oko 4 meseca kada sam joj uvela kasice, njapala ih je sa takvim uzitkom da nikad nisam mislila da cemo stici do ubedjivanja. Ali jesmo. Pomaze povremeno da je necim drugim zabavim dok je hranim, ali to upali najvise za tri cetiri kasicice.
To sa cekanjem da ogladni je dobro, jer tad jedino pojede sve sto joj ponudim.
maliska
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 8:08 pm

Post od maliska »

Nisam bas sigurna da li ce svima pomoci to da povremeno puste svog nejesnog andjelcca da ogladni, ali kod moje bebice je to upalilo..Mislim da joj samo treba pokazati da je roditelj tvrdoglaviji...kazem, menii je to upalilo,ali isto tako znam da nisu ni sva deca ista, a ni sve mame nisu bas objektivne.Meni lekar recimo svaki put do sada kaze da je beba super, ni mrsava ni debela,pa valjda ja bi trebalo da budem zadovoljna,ali ja ne.
Draga DEA i moja cerka meni deluje tanano i ako ima 8 meseci i otprilike 8500 kg, napominjem da je rodjena sa 4200..pa po tome bi trebala da doda jos malcice, ali ona prosto nece,`oce zenska da od ranog detinstva ima super manekensku gradju.. onda neka joj bude,ali se jesti mora pa to bilo i dobra 3 obroka dnevno,bolje je nego da izmrljavi svih 5.

Ja joj dajem sada samo 2-3 puta mleko i to popije 0k0 150, ako pijke dva puta ili po 120 ako joj ga dam 3 puta, naravno raspored obroka zavisi od vise faktora,ali mislim da je to mnogo malo za njen uzrast..Ali ona jednostavno posle nekoliko gutljaja gubi interesovanje za flasicu tako i to kad popije i toliko ja sam zadovoljna!
Meni fora sa igrackama ne pali zato sto ona kad nece vise da jede,ja nekako uspem da joj ubacim usta ali ona to nece da proguta i u stanju je tako zalogajcic kasice da drzi u ustima dok joj sam ne ispadne..ali ga progutati nece..jednostavno je takva beba i tu se vise ne moze nista uciniti.Ali zato kad dobro ogladni nee moze da sacka da joj ispasiram obrok. I to se desava. Mada od kad primenjujem sistem da ogladni, bolje jede,ali ne izgleda nista punije(ne iskljucujem i to da sam subjektivna usled opsesije oko njenog hranjenja). :-?
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Nama kasice idu bolje nego mleko, kod sitnijeg decaka kasice idu super, cak pojede kasicu sa mnogo vise mleka nego kad bi pio, a isto je pio malo, jedino sto sam primetila je da odbija i sok, tako da sad to vezujem za cuclu, jer hoce sok sa kasicice, da se kao poji, mozda ga zubici muce. Tako je par dana, decko dobio apetit samo takav, ali je imao periode kad dobro jede i kad bi mogao satima nista da ne jede.
Sad ga hranim iskljucivo kasicama ali pravim dosta redje , dovoljno gusto da moze na kasicicu a opet retko zbog rada stomaka i jednostavno sto ne moze svaki obrok jesti toliko kasice, naime ako se obrok pravi sa 6 kasika zitarica ja mu tu kolicinu dam u dva obroka a koristim normalnu kolicinu mleka, tako da na taj nacin dobija i mleko, za sad funkcionise.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Evo ja da nastavim temu posle godinu dana od poslednjeg posta, a i tema, a i tema je stalno aktuelna...

Elem, mom sincicu je sad 11.5 meseci...i poslednjh dva meseca su poceli zubici kao kokice da mu nicu sve po dva...pao imunitet, pa plus bol, sad zadnja tri dana jak kasalj....i on nece nista da jede...inace nije neko jesno dete, ali je redovno jeo...
Od svih stvari koje sam radila da jede, sad ne moze da upali ni jedna....jedino kad odemo napolje, pojede pola od najmanje teglice.. sisa jos uvek, e sad je i tu problem...taman sam mu smanjila sisanje na ujutru i uvece...sad hoce non stop...znam jer ga to tesi jer ga bole zubici, ali od tog cestog sikenja, nece mozda ni da jede...nije do sad hteo nikakve tecnosti da pije, ali je jedino to poceo sad na srecu...dajem mu caj od kamilice, sa malo limuna i propolisa za decu...e sad to je to, kompezacija u tecnosti sto svi kazu, vazno je da pije..a kad hoce da jede nek jede...

On je JAKO ziv, rodio se kao velika beba 4.350kg, a sa 9 meseci je imao 8.700kg...sad ne znam...i raste dosta u visinu...ako treba da utrostuci svoju porodjajnu tezinu sa godinu, on je daleko od toga...izgleda ko glistica,jedino sto je dosta misicav...

Na sve te muke njegove oko zubica, on sad prohodava i hoce sam da jede...pa je i ta borba sa njim, malo ja , malo on..pa baca oko sebe...

Eto mog iskustva, da podelim...

Inace cerka moje sestre je bila jos gora kao beba,nista nije htela da jede..evo je sad ima 8 godina, i ne mogu da je zaustave, cak je i kontrolisu...

Ne valja ni ovako ni onako...

pozdrav
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Re: SLAB APETIT KOD BEBE

Post od dolce-vita »

maliska napisao:Imam bebicu od sedam meseci i nikada nije nesto bila posebno jesna..ono sto je moj trenutni problem to je sto vec 2/3 dana jede, gotovo nista...da je nesto boli ne verujem jer ona krene da pije na flasicu npr. i pogleda me nasmeje se pocne da skakuce i igra,hvat me za lice nos i tu prestaje njeno interesovanje za hranu..posle 4-5 sati ponudim joj flasicu ili kasicu i opet ista prica,nista ne pojede a odaje utisak da je sita..tako me izludjuje,cak sam i lekara kontaktirala,medjutim on i nije prido vaznosti ovom mom problemu.Kad je stalno slabije jela tako jede od rodjenja,ne da ne pojede kolko je predvidjeno za njen uzrast nego nista.... :( :( :( :cryA sad..Npr. kascicu povrca, gutljaj soka ili mlecne formule,kascicu voca,a ja mislim da je to mnogo mala...za zadnja 3 dana nije popila 50 gr mleka kad se sve skupi,STA da radim? Jeli neko imao slican problem? Ocajna sam svaka pomoc mi je dobro dosla!!!!!!!!!!!!!!!
Ovo kao da citam o mojoj bebi, meni su rekli da moguce da je vrucina u pitanju, da joj je tako naislo.Izasli su mu za sada zubici, ne nisma primetila da jos neki nice, ali kazu da moze od zubica da se pojavi slab apetit.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Re: SLAB APETIT KOD BEBE

Post od dolce-vita »

maliska napisao:Imam bebicu od sedam meseci i nikada nije nesto bila posebno jesna..ono sto je moj trenutni problem to je sto vec 2/3 dana jede, gotovo nista...da je nesto boli ne verujem jer ona krene da pije na flasicu npr. i pogleda me nasmeje se pocne da skakuce i igra,hvat me za lice nos i tu prestaje njeno interesovanje za hranu..posle 4-5 sati ponudim joj flasicu ili kasicu i opet ista prica,nista ne pojede a odaje utisak da je sita..tako me izludjuje,cak sam i lekara kontaktirala,medjutim on i nije prido vaznosti ovom mom problemu.Kad je stalno slabije jela tako jede od rodjenja,ne da ne pojede kolko je predvidjeno za njen uzrast nego nista.... :( :( :( :cryA sad..Npr. kascicu povrca, gutljaj soka ili mlecne formule,kascicu voca,a ja mislim da je to mnogo mala...za zadnja 3 dana nije popila 50 gr mleka kad se sve skupi,STA da radim? Jeli neko imao slican problem? Ocajna sam svaka pomoc mi je dobro dosla!!!!!!!!!!!!!!!
Ovo kao da citam o mojoj bebi, meni su rekli da moguce da je vrucina u pitanju, da joj je tako naislo.Izasli su mu za sada zubici, ne nisma primetila da jos neki nice, ali kazu da moze od zubica da se pojavi slab apetit.
draganalabus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 05, 2009 1:59 am

Post od draganalabus »

ljudi sto maltretirate tu decu. Mene je moja majka izludjivala kad sam ja bila mala,a imala sam priliku da se svega prisetim dok je cuvala moje bratance. Stalno je kukala kako nista ne jedu i nutkala ih na svakih 15 minuta. Dete pojede 3 zalogaja i naravno da ne moze vise.
Poenta je da ne treba da budete dosadne. Ne jurite decu sa tanjirom po kuci i dvoristu vec ga smestite u stolicu. A to uobrocavanje je najveca glupost koju je neko smislio. Pa zamislite da vas neko tera da jedete kad niste gladne na svaka 3 sata.
Da li ste probali da za uzinu date detetu sokic od svezeg voca,ili jabuku,pomorandzu,nesto kiselkasto,da im otvori apetit.
A savet ako nisu malokrvni,ako skacu ,trce,ako su veseli,nije im nista jednostavno nisu buce,pustite ih da disu.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Moja beba od 11 meseci, cini mi se mrsav je.Tesko da ce utrostruciti tezinu sa godinu dana, rodjen je sa 3300, a sa devet meseci je imao 8600.Ponekad se zabrinem oko toga,kad vidim neke beb da imaju deblje nozice od moje;).

Ali sta da se radi, takav je, sve dok su zdravi, veseli, ako nisu anemicni, nem arazloga za brigu, barem su mi tako rekli.
style
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 1:31 am

Post od style »

pozdrav svimaq,ja sam majka osmomesecne bebe.e,rodila se sa2,240 gr.za desetak dana smo izasli iz bolnice.tada pocinju muke s mlekom(adaptiranim)nece ni aptamil,ni nan,ni bebilak,ni humanu , apsolutno ni jedno mleko na trzistu,kao do nekog sestog meseca po malo jela,a sad nikako.svaki mesec napredovala,po oko 300-400-500 gr.dr me ubi,ona je mala,neuhranjena,isli smo da nas mere svakih ned.dana....odemo kod druge kaze savsena je...i tako,sada ima osam meseci i 6,8oog,ne pije mleko,samo cokolino,medolino....to hoce,sve sto joj dam jede(kuvano...)po malo,jogurt,nemasni sir,kis.mleko.probali smo i kravlje mleko i nece.kaze svekrva da ni suprug nije pio nikakvo mleko.ja sam bila celo detinjstvo mrsava kako kaze mama,cak mi je na zdr.kartonu pisalo neuhranjena tada.eto hval bogu zdrava sam ... tako da ako su zdravi sve je super,jede onoliko koliko mu je potrebno i teraj...krvna slika odlicna...poz i ne sekirajte se.
Odgovori