Zasto se bubuljice vracaju?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Marko Arsenijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 08, 2009 3:24 pm

Zasto se bubuljice vracaju?

Post od Marko Arsenijevic »

Dermatolog mi je dao Dovicin. Uzimao sam ga tri nedelje. Sve je bilo u redu. Lice i ledja su se ocistili. Medjutim, 5-6 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika, bubuljice su se vratile.

Zasto?
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

Zato sto se pijenjem dovicina ne zavrsava terapija.Javi se dermatologu da ti nastavi lecenje,lokalno.
Mr.X
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 22, 2005 10:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mr.X »

Nadam se samo da je radio antibiogram pre nego sto ti je prepisao dovicin?
*
Marko Arsenijevic
Novi član
Novi član

Ne, nije uradjen antibiogram. Rekao je da bris koze lica,grudi i ledja ne treba da se radi, jer bris nece pokazati nista sto on (dermatolog) ne zna. I onda mi je ponovo prepisao Dovicin... Uzimao sam ga dodatnih mecec dana.Dakle, ukupno sam ga pio oko dva meseca. Nakon prestanka bubuljice se vracaju za 5-6 dana... Ne razumem, zasto odbija da se uradi bris koze? :roll:
Poslednja izmena od Marko Arsenijevic u Sre Jun 03, 2009 4:45 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Re: Zasto se bubuljice vracaju?

Post od vojislava »

Marko Arsenijevic napisao:Dermatolog mi je dao Dovicin. Uzimao sam ga tri nedelje. Sve je bilo u redu. Lice i ledja su se ocistili. Medjutim, 5-6 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika, bubuljice su se vratile.

Zasto?
Zato sto je verovatno trebalo davati duze. Ako su u pitanju akne, bubuljice, ne radi se antibiogram.
Marko Arsenijevic
Novi član
Novi član

Ja sam laik u ovoj oblasti, ali mislim da mora da se uradi bris koze, da se proveri rad zlezda, hormona itd., pa tek nakon toga da se daje antibiotik.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

U lecenju bubuljica se ne radi bris koze i antibiogram! Dovicin jeste lek izbora, ali nije dovoljno, mora i lokalna terapija i perfektna nega koze, duze vreme
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Marko Arsenijevic napisao:Ja sam laik u ovoj oblasti, ali mislim da mora da se uradi bris koze, da se proveri rad zlezda, hormona itd., pa tek nakon toga da se daje antibiotik.
Ja nisam laik i zato sam tako napisala.
Mr.X
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Mr.X »

Suludo!!!!

NIJEDAN antibiotik ne bi smeo da se koristi bez antibiograma pa makar i za bubuljice!!!

Insistiraj da ti urade bris ili ga sam uzmi i otidji u privatnu laboratoriji pa nek ti oni urade ...

Izazivac akni je Propionibacterium acne koja reaguje na klindamicin.

Ne znam zasto se odmah preslo na oralno uzimanje antibiotika (bez antibiograma) a da nije pokusano prvo sa lokalnom primenom???

Ja znam da dermatolozi inace rade briseve i na osnovu njih prepisuju terapiju sto je skroz ispravno.

Dakle idi uradi bris, vidi rezultate a u krajnjem slucaju-menjaj lekara.

Kad ti dovicin bude stvarno trebao (ne daj Boze) nece ti delovati zbog tako dugo primene ...

Inace, u pripremi je predlog zakon po kojem ce uskoro i za uzimanje antibiotika trebati prepisan originalni lekarski recept kao sto je dosad bilo za anksiolitike, antidepresive itd upravo da bi se sprecilo nasumicno lecenje i samolecenje.

Procitati -> Akne
*
Marko Arsenijevic
Novi član
Novi član

Konkretno, kako se uzima bris koze? Istiskivanjem bubuljice, uzimanjem uzorka koze ili nekim trecim nacinom?
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Nekriticnost je napisati gore pomenuti post, a ne znati koliko je netacnih stvari napisano.
Nepristojno je napisati "suludo", a pre toga ne proveriti svoje znanje.
A najgore od svega je kad bi se u to sve umesao farmaceut koji ima nameru i zelju da leci pacijente.
Tacno je, moze da se uzme bris na P. acnes, ali se o ne uzima kao obican bris i uzima se u za to predvidjenoj podlozi. Prakticno, ono sto je pacijentu bitno, nema znacaja, osim ako nece da lekar i pacijent zajedno publikuju rad.
Ukoliko dermatolog proceni da se radi o inflamatornim, zapaljenskim, aknama daju se sistemski antibiotici (najcesce tetraciklini) tokom nekoliko nedelja, uz naravno lokalnu terapiju, itd.
Najopasnije je poluznanje.
Mr.X
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Mr.X »

Najopasnije je NEZNANJE i na slepo prepisivanje antibiotika.

:wink:
*
Marko Arsenijevic
Novi član
Novi član

Hvala svima na odgovorima... Ali, niko nije odgovorio na moje pitanje...

Zasto se bubuljice vracaju? Ako su uzrok bakterije, Dovicin je trebao da ih eliminise i da se vise ne pojavljuju. Inace, imam masnu kozu, dijagnoza acne vulgaris... Osim Dovicina, koristio sam i Aknefug i Eucerin kremu.

Ali, nisam dovoljno komplikovan slucaj (to je rekao taj dermatolog) da bi mi prepisao Roakutan. Ponavljam, dok uzimam Dovicin koza se 90 posto ocisti... 5-6 dana nakon prestanka sve se vrati na staro.

Zasto???

Hvala. :D
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Izazivac akni jeste bakterija i uzimate antibiotike, ali vam trebaju i preparati koji regulisu lucenje lojnih zlezda, pa oni koji umiruju kozu, regulisu PH, pa zastita od sunca..sve je to podjednako vazno. Popijete vi antibiotik, ali ako ne negujete kozu, pore se ponovo napune i opet upale i opet ste na istom
Odgovori