Trzaji bebe

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
micika1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 10, 2006 6:41 pm

Trzaji bebe

Post od micika1 »

Danas sam bebu od 4 mjeseca vodila kod pedijatra-neurologa na redovnu kontrolu,i ona je tu primjetila da kad je zaspao da se naglo trgnuo,podignuo nogice i rasirio rukice i pocela da ispituje,dal se to i kod kuce desava,koliko cesto,dal sa zvukom il bez zvuka....Istina i kuci se to desvalo,ali samo kad tone u san pa kao kad se opustaju misici trgne se i tome nisam neki znacaj pridavala ali ona me dnas bas uznemirila,cak sad moram da vodim evidenciju kolik ocesto se to desva i kako reaguje.
DAl se to isto i vasim bebama desavalo i moze li mi ko reci nasto je doktorka posumnjala i dal imam razloga za brigu?
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

Kažu da deca rastu u snu, pa tako reaguju na istezanje mišića.
Moje dete je isto tako imalo trzaje, sve je najnormalnije prošlo.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re trzaji bebe

Post od dolce-vita »

Moja beba se trzala neko vreme, ali na zvuk, isto tako je rasirila rucice.Ja sam citala da to moze biti moro reflex, koji se vremenom gubi.Ali, najbolje se posavetujte sa neurologom, ili pratite, pa prijavite dr.
Sada ima 11 meseci, nisam vise tako nesto primetila,jedino se trgne, kada ga neko dodirne dok spava.

Sve najbolje,pozzzzz
Korisnikov avatar
snajka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 12:41 am

Post od snajka »

Mislim da netreba da brines i moja beba se trzala dook je spavala mislim u snu ali nista preterano nejnormalnije.Mislim da sanjaju nesto bar tako sam ja tumacila njeno trzanje a tako i izgleda kao da sanjaju nesto.Bez brige sada je velika i bogu hvala vesela devojcica!
KATARINA SUNCE MAMINO I TATINO
Korisnikov avatar
snajka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 12:41 am

Post od snajka »

Mada bih ti ja predlozila da pogledas na guglu ukucas trzanje beba i procitaj, ima jos koji foruma sa slicnim ili cak istim problemom. Pa sto vise saveta to bolje ali u svakom slucaju sledi doktoricina uputstva.
KATARINA SUNCE MAMINO I TATINO
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Trzaji bebe

Post od terapeut »

micika1 napisao:Danas sam bebu od 4 mjeseca vodila kod pedijatra-neurologa na redovnu kontrolu,i ona je tu primjetila da kad je zaspao da se naglo trgnuo,podignuo nogice i rasirio rukice i pocela da ispituje,dal se to i kod kuce desava,koliko cesto,dal sa zvukom il bez zvuka....Istina i kuci se to desvalo,ali samo kad tone u san pa kao kad se opustaju misici trgne se i tome nisam neki znacaj pridavala ali ona me dnas bas uznemirila,cak sad moram da vodim evidenciju kolik ocesto se to desva i kako reaguje.
DAl se to isto i vasim bebama desavalo i moze li mi ko reci nasto je doktorka posumnjala i dal imam razloga za brigu?

Zasto vase dete ide kod pedijatra-neurologa?Ne znam odakle ste ali ovde se kod neurologa ne ide redovno osim ako se sumnja na neki problem,pa nam pojasnite vas status.Pozdrav
micika1
Novi član
Novi član

Post od micika1 »

Da pojasnim.kod ove doktorice koja je neuropedijatar idem od pocetka,ne iz nekog posebnog razloga vec zato sto je odlicna i detaljna,Kod nje pregled bebe traje sat ipo i tada sam sigurna da je detaljno pregledala i da joj nista nece promaci,dok u domu zdravla to sablonski rade minut.ja i dalje pratim to trzanje i primjecujem da se to desava gotov prilikom svakog uspavljivanja,znaci taj prvi san gdje od mlataranja ruku nekad i ne moze zaspati.neznam dal to ima veze s tim sto je kod njega po izlasku iz porodilista ustanovljena asimetrija vrata,desni tortikolis i ukocenost ramenog dijela.a meni bas tako i izgleda ,jer su mu ruke u grcu i zato treska kad krene da ih opusta.ali u svakom slucaju,sacekacu mjeec dana do kontrole a do tada pokusavam neke vjezbice raditi s njim
micika1
Novi član
Novi član

Post od micika1 »

Da pojasnim.kod ove doktorice koja je neuropedijatar idem od pocetka,ne iz nekog posebnog razloga vec zato sto je odlicna i detaljna,Kod nje pregled bebe traje sat ipo i tada sam sigurna da je detaljno pregledala i da joj nista nece promaci,dok u domu zdravla to sablonski rade minut.ja i dalje pratim to trzanje i primjecujem da se to desava gotov prilikom svakog uspavljivanja,znaci taj prvi san gdje od mlataranja ruku nekad i ne moze zaspati.neznam dal to ima veze s tim sto je kod njega po izlasku iz porodilista ustanovljena asimetrija vrata,desni tortikolis i ukocenost ramenog dijela.a meni bas tako i izgleda ,jer su mu ruke u grcu i zato treska kad krene da ih opusta.ali u svakom slucaju,sacekacu mjeec dana do kontrole a do tada pokusavam neke vjezbice raditi s njim
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Moji blizanci su se trzali, to je bio reflex i bilo je sve ok, posle je prestalo, na pocetku bebe imaju gomilu reflexa koji kasnije u prvih par meseci nestaju, mozda mozete vise procitati na sajtu www.*
magnolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm

Post od magnolija »

mislim da bi trebalo uzeti uput za neurologiju beba i omladine, i sa spec. neurologije obaviti validne preglede, EEG i pregled očnog dna!
Ja ne bi čekala.
Odgovori