Molim za savet

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Signor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 6:09 pm

Molim za savet

Post od Signor »

Mozete li da mi pomognete i date mi savet u vezi sa slucajem moje rodjake, posto smo ona, a i ja prilicno uznemireni. Danas je vadila krv i leukociti su izuzetno niski, 2.96. Posto vadi krvi par puta godisnje, poslednjih vec par godina su leukociti nizi, ali su uvek do sada bili oko 3.3, 3.5, a sada su jos dosta pali. Druga stvar koja me jako brine, a i nju je povisena sedimentacija. Po referentnim vrednostima laboratorije za zene je dozvoljeno do 20, a njoj je 22. Takodje prethodnih dosta puta kada je radila analizu, imala je oko 12. Znam da to nije mnogo visoko, ali je dosta velika razlika u odnosu na prosli nalaz, pa me to brine. Od podataka koje bi trebalo da vam saopstim je sledece. Ona je operisala kuk pre 2.5 meseca. Pored toga uzima dosta lekova. Uzima antidepresiv Zoloft, a pored toga uzima i dosta lekova za srce, medju kojima su lekovi za obaranje krvnog pritiska, antiaritmik, posto ima aritmiju, a posle operacije je dobijala injekcije farina, kao prevenciju od tromboze, dok od pre nekoliko dana uzima farin u tabletama, koje joj je doktor prepisao zbog aritmije.

Da li svi ovi lekovi i narocito ta operacija mogu da uzrokuju povesenu sedimentaciju i snizene leukocite?

Sta bi ste mi predlozili, posto sam prilicno uznemiren, kao i ona?

Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sedimentacija od 22 u prvom satu se tesko moze smatrati povisenom. Smanjen broj leukocita je u SAD indikacija da se odmah radi HIV test, a tek posle se razmislja o drugim mogucim uzrocima... Zasto pomenuta uopste "vadi krv" tako cesto? Da li je konsultovan hematolog? Kolike su vrednosti limfocita, granulocita, monocita?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
pkcirus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 28, 2009 10:27 am

transeminaze

Post od pkcirus »

Imam 48 god istalno blago povisene rezulate AST 47, ALT 53, a smanene vrednosti Trombocita 116, sve ostalo u granicam normale osim triglicerida 2,50.
Kanim se stalno otici na ultrayvucni pregled jer mi se cini da mi je malo stomak otecen iako se rekeriram svakodnevno, lici na pivski stomak a ne pijem alkohol.
Hvala Miodrag, pkcirus
Odgovori