srastanje slomljenog vrata bedrene kosti kod stare osobe

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ikone
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 1:21 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

srastanje slomljenog vrata bedrene kosti kod stare osobe

Post od ikone »

Pozdrav svima.Otac mi je pao sa bicikla i polomio vrat bedrene kosti,dakle mesto pre kugle.Ima 84 god. i srcani je bolesnik.Odbio je operaciju i stavljanje u gips sa obrazlozenjem da to ne moze da izdrzi.To je njegova odluka i ja tu nista ne mogu osim da mu pomognem u ovoj dosta komplikovanoj situaciji.Miruje u krevetu ali ne apsolutno.Interesuje me moze li ta kost srasti pod takvim okolnostima,razume se i po cenu hromosti i ako moze kad to treba ocekivati.takodje bi mi bili dragoceni saveti i iskustva u slicnim situacijama.S obzirom da povremeno ima jake bolove sta bi mu koristilo od analgetika kao i od drugih lekova koji bi ubrzali srastanje kosti.Od terapije je dobio 10 inekcija Fraxiparine 0.4ml i AT zastitu.Nezgoda mu se, inace, dogodila 6 maja.Bicu zahvalan svima koji mi budu bili pomogli savetima i informacijama.Svako dobro,Milan,Vrsac.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Na zalost, prelom vrata butne kosti kod starih osoba skoro nikada ne zaraste bez lecenja. Ukoliko se pacijent ne operise, onda dolazi u obzir da miruje u krevetu dok se bolovi ne smanje toliko da moze da zapocne sa ustajanjem iz kreveta i hodanjem uz koriscenje stalka za hod ili staka. Na mestu preloma se vremenom formira vezivno tkivo koje ne dozvoljava veliko pomeranje kosti na mestu ranijeg preloma.
Sto se tice lekova protiv bolova, reakcije na njioh su dosta individualne pa nisam siguran koji bi njemu bio idealan. Jednostavno, morate probati sa nekoliko vrsta analgetika pa videti koji njemu najvise odgovara.
Odgovori