Ovako-moje dete ima soro 2 godine.Sa 5 meseci je dobo prvu opstrukciju.Inace zivimo u Emiratima i dosli smo kada je imao 4 meseca.Prvi lekar je davao inhalacije ventolinom da bi se stvar jako zakomlikovala.Potrazismo drugog i on dao mix(ventolin,atrovent,pulmicort),sve zajedno u dozama od po 0,25ml.Tako je lecen do 9-og meseca,na svakih mesec i po.Dete je sa 9 meseci zavrsilo u bolnici sa teskom upalom pluca(bio na infuziji i sve mu je od terapije davano kroz infuziju).Od tada se inhalira ventolinom i pulmicortom na 12h(doza 0,5ml koncentracije 0,25).Kada sam sa njegovih godinu dana dosla u Bg,na Institut za majku i dete,data je(po prvi put)dijagnoza -astma u ranom pocetku-terapija spalmotilom po porebi(moze i na 4h) i pulmicort mesec dana kolicina 1ml od 0,25.Dete je gotovo na svaka 2 meseca imalo opstrukcije.Onda odlazimo u Tisovu-doktor prepisuje berodual(na 2-4h) i pulmicort 1ml(6 nedelja).Nekada se desavalo(uglavnom kada smo u Srbiji) da ne odgovara na inhalacije,vodjen kod lekara i primio 2 puta urbazon,pio 3 puta po pola tabletice pronizona.Sada ga lecim(kada krene opstrukcija)po savetu nasih lekara.Ovde(u Emiratima)se strogo trazi inhalranje na 6h(mixoom lekova),ni na karce periode,ni kasnije,dete obavezno buditi nocu.Nasi mi lekari tako nisu rekli.Davati berodual ili spalmotil samo po potrebi,pulmicort profilaksa,jednom dnevno 1ml.Pre dva meseca iamo pocetak upale pluca.Bio na pulmicortu gotovo 2,5 meseca.
Svaka prehlada,virus koji ga zakaci,zavrasava se opstrukcijom.
Ima po rukama,od 6-og meseca(sad i po butinama)sitne bele tackice,gomilu.Ne svrbi ga.Vodili smo ga( Emiratima)kod pedijatra-alergologa koji je dao dijagnozu atopicni dermatitis i steoidnu kremu elocom(7 dana).Koristimo je tek 2 dana,za sada nema rezultata.
Pio singulair(prasak) godinu dana,lekari mi rekli da prekinem jer nema rezultata.
Taj lekar alergolog kaz da predjemo na baby-haler(ventolin i flixotide).Radjen test krvi koji ukazuje da nije astma u pravom smislu reci(tako mi je objasnjeno kao laiku) vec neatopijski vizing.
Dete ima nefomirane stolice,analize su pokazale da nema nista.Jede jakooo puno povrca i sirovog voca pa mozda zato ali mene plasi da nije alergija na nesto?!
Da li je moguca alergija iako su kozne probe,radjene kad je imao godinu i po,pokazale da nije alergican na prasinu i polen i iako dete dobija napade iskljucivo kao posledicu prehlade?
Da li je velika koncentraija lekova(kortiko)koje uzima preko inhalacija i jesu li moguce posledice posle ovolikog koriscenja?
Treba li i cime jacati imunitet?Moguce li je da to prodje skorije?
Izvinjava,m se na opsirnosti i detaljisanju!!!
Hvala puno.
Jako zabrinuta i usamljena mama.
MOLIM ZA SAVET
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
Re: MOLIM ZA SAVET
nina-nana napisao:Ovako-moje dete ima soro 2 godine.Sa 5 meseci je dobo prvu opstrukciju.Inace zivimo u Emiratima i dosli smo kada je imao 4 meseca.Prvi lekar je davao inhalacije ventolinom da bi se stvar jako zakomlikovala.Potrazismo drugog i on dao mix(ventolin,atrovent,pulmicort),sve zajedno u dozama od po 0,25ml.Tako je lecen do 9-og meseca,na svakih mesec i po.Dete je sa 9 meseci zavrsilo u bolnici sa teskom upalom pluca(bio na infuziji i sve mu je od terapije davano kroz infuziju).Od tada se inhalira ventolinom i pulmicortom na 12h(doza 0,5ml koncentracije 0,25).Kada sam sa njegovih godinu dana dosla u Bg,na Institut za majku i dete,data je(po prvi put)dijagnoza -astma u ranom pocetku-terapija spalmotilom po porebi(moze i na 4h) i pulmicort mesec dana kolicina 1ml od 0,25.Dete je gotovo na svaka 2 meseca imalo opstrukcije.Onda odlazimo u Tisovu-doktor prepisuje berodual(na 2-4h) i pulmicort 1ml(6 nedelja).Nekada se desavalo(uglavnom kada smo u Srbiji) da ne odgovara na inhalacije,vodjen kod lekara i primio 2 puta urbazon,pio 3 puta po pola tabletice pronizona.Sada ga lecim(kada krene opstrukcija)po savetu nasih lekara.Ovde(u Emiratima)se strogo trazi inhalranje na 6h(mixoom lekova),ni na karce periode,ni kasnije,dete obavezno buditi nocu.Nasi mi lekari tako nisu rekli.Davati berodual ili spalmotil samo po potrebi,pulmicort profilaksa,jednom dnevno 1ml.Pre dva meseca iamo pocetak upale pluca.Bio na pulmicortu gotovo 2,5 meseca.
Svaka prehlada,virus koji ga zakaci,zavrasava se opstrukcijom.
Ima po rukama,od 6-og meseca(sad i po butinama)sitne bele tackice,gomilu.Ne svrbi ga.Vodili smo ga( Emiratima)kod pedijatra-alergologa koji je dao dijagnozu atopicni dermatitis i steoidnu kremu elocom(7 dana).Koristimo je tek 2 dana,za sada nema rezultata.
Pio singulair(prasak) godinu dana,lekari mi rekli da prekinem jer nema rezultata.
Taj lekar alergolog kaz da predjemo na baby-haler(ventolin i flixotide).Radjen test krvi koji ukazuje da nije astma u pravom smislu reci(tako mi je objasnjeno kao laiku) vec neatopijski vizing.
Dete ima nefomirane stolice,analize su pokazale da nema nista.Jede jakooo puno povrca i sirovog voca pa mozda zato ali mene plasi da nije alergija na nesto?!
Da li je moguca alergija iako su kozne probe,radjene kad je imao godinu i po,pokazale da nije alergican na prasinu i polen i iako dete dobija napade iskljucivo kao posledicu prehlade?
Da li je velika koncentraija lekova(kortiko)koje uzima preko inhalacija i jesu li moguce posledice posle ovolikog koriscenja?
Treba li i cime jacati imunitet?Moguce li je da to prodje skorije?
Izvinjava,m se na opsirnosti i detaljisanju!!!
?????
Hvala puno.
Jako zabrinuta i usamljena mama.