artroskopija kolena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
chira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 7:47 pm

artroskopija kolena

Post od chira »

treba da idem na artroskopiju kolena, kazu da mi meniskus nije u redu, pa me zanima za koliko najmanje mogu da budem na nogama posle operacije?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Nekoliko dana do nedelju dana,ostanes u bolnici(ako je sve u redu),posle toga je potrebno mirovanje,a kada se kreces,u pocetku hodas sa stakama samo na zdravoj nozi.Oporavak traje odredjeno vreme,pa ako mislis "na nogama" u smislu da se aktivno bavis nekim sportom,par meseci ako hoces da ti se vise takve stvari ne ponavljaju
zupzup
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 7:24 pm

artroskopija oba kolena

Post od zupzup »

a kada se u slucaju artroskopije oba kolena ustaje, tj. staje na noge ?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

E pa ne znam koliko je bas pametno raditi artroskopiju oba kolena u isto vreme.Potrebno je mirovanje u svakom slucaju
jadoreyu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 10:07 am

Post od jadoreyu »

nikada se ne radi operacija dva uda istovremeno, ako nije hitna trauma u pitanju, jer jedna noga barem mora da ostane sposobna u toku oporavka: ne sme doci do atrofije, treba voditi racuna o cirkulaciji i dovoda krvi u bolesnu nogu, a sve to je moguce samo ako se kreces. i pak anestezija, vreme operacije, oporavak, svi ti kalkuli su uzeti u obzir. inace, ja sam to radila i sve je proteklo kako treba. oporavak je trajao nedelju dana, a posle 10 dana sam vec pocela da hodam s obe noge
pomagajuci se sa stakama
, oprezno. nema nekog bola. za 15 dana nema vise problema, ali 6 meseci treba da se cuvas od nosenja veceg tereta i od produzenih napora. takodje, trebalo bi se posle operacije baviti plivanjem jer su tako smanjene sanse za povrede skeleta, a plivanje je sport koji
vise nego ostali uticu na gustinu kositju i uopste na razgibavanje itd. 2 godine nema ekstremnih sportova nakon operacije, a to je skijanje, hokej, klizanje, alpinizam... mozes da biras anesteziju, ali mislim da svi doktori sada preporucuju ili praktikuju lumbalnu. srecno!
Djomla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 02, 2006 1:46 pm

Post od Djomla »

a da li se prilikom artroskopije vadi i otok(sukrvica)?
Da li je to treba da se vadi?
jadoreyu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 10:07 am

Post od jadoreyu »

da li to mozda mislis na hematom u kolenu? ako je to to, to je druga stvar, to se vadi punkcijom. hematom, naime, moze da dovede do ispadanja kolena, ali to nema veze s meniskusom ili artroskopijom. ako si uopste na to mislio...
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Gonartroza,genus valgus

Post od klio »

Molim strucno lice da mi objasni da li se u slucaju ovakve dijagnoze moze uspesno izvrsiti operacija ,i koji su principi operacije-artroskopski,otvaranje kolena itd...
Hvala puno !
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Gonartroza je degenerativno oboljenje kolena kod koga vremenom dolazi do ostecenja hrskavice samog zgloba.
Genu valgum je poremecaj osovine kolena (X noge).
zavisno od stepena ostecenja, kao i od stepena deformiteta, odlucuje se da li ce se operacija raditi artroskopski ili otvoreno
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Hvala na odgovoru,ali mene interesuje da li su te operacije uspesne,tj.kakvi se realni rezultati mogu ocekivati kod uznapredovalih slucajeva te bolesti.
heonaty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm

meniskusi POMOC

Post od heonaty »

molim vas da li bi mi neko preporucio dobrog ortopeda i kliniku za cerku,imala je povremeno bolove u kolenu ali sad je bas imala problem nije mogla da hoda ni da savije koleno otislismo na banjicu u hitnu snimili koleno i doktor je da dijagnozu Distorsio genux dex.Laesio menisci mediale susp. ali nazalost nista nam nije objasnion sem da uradimo magnetnu i da neko ko ima pirsing i tetovazu nema pravo da toliko kuka da ga nesto boli jel kad je mogao to da istrpi moze i ovaj bol ida se konsultujemo sa psihijatrom koji je njen problem pa je to radila...ocajna sam i nemogu da verujem da takvi ljudi rad u zdravstvu postujem ja svacije misljenje ali ovo je bilo van mere ..tako da nista neznamo izuzev stoi kopamo sad pointernetu sta bi joj bilo od pomoci i dok zakazemo kod nekog normalnog ortopeda a nju i dalje boli i otice koleno pa vas moloim za bili kakav savet i pomoc hvala
Odgovori