Tunjevina iz konzerve - zemlja porekla Tajland

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Arijela
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 12:31 am

Tunjevina iz konzerve - zemlja porekla Tajland

Post od Arijela »

Koliko je opasno pojesti tunjevinu iz konzerve, a zemlja porekla je Tajland? A posebno koliko je opasno u trudnoci?
I da li je sve ok ukoliko nema stomacnih reakcija?
Unapred hvala na odgovoru.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Nikad nema stomacnih reakcija kad se pojede tunjevina ako pitas zbog zive. Efekti se vide tek kasnije, nakon dugotrajne upotrebe, kada se ziva natalozi u organizmu. Doduse, ako tunjevina ima veoma visok sadrzaj zive onda niposto nije preporucljiva u trudnoci, cak ni kratkotrajno. Procitala sam na internetu da tunjevina iz Tajlanda i SAD ima najmanju kolicinu zive, tako da od jedne konzerve ne bi trebalo da bude problema. Ali ubuduce ipak biraj ribu sa manjim sadrzajem zive nego sto je tunjevina (moze losos, pastrmka i uglavnom sve male ribe)
Arijela
Stalni član
Stalni  član

Post od Arijela »

Hvala na odgovoru. Pitala sam zbog zive, a cula sam i to da su te konzerve sa Istoka sumnjivog kvaliteta i sto se tice higijenske ispravnosti. Da li je to tacno?
I da li zivu sadrze i druge ribe?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Pa to sa ispravnoscu zavisi od fabrike do fabrike, ako se radi o proizvodu koji je kupljen na trzistu koje ima visoke standarde (kao EU) znaci da je ispravan, ma iz kog dela sveta da potice. Ako je kupljen kod nas, uveravaju nas da se sve prehrambene namirnice strogo kontrolisu, tako da... sta da radimo nego da im verujemo.

Da, sve ribe sadrze zivu, samo neke u opasno visokim kolicinama, a kod nekih je to zanemarljivo i mogu da se jedu nekoliko puta nedeljno. Posto se ziva talozi u njihovom organizmu, najvise zive imaju opasne, velike grabljivice, koje su za zivota pojele mnogo manjih riba i tako preuzele zivu iz njihovih tela. To su ajkula, sabljarka, neke vrste tune. Mlade jedinke ovih vrsta sadrze manje zive, a isto vazi i za male grabljivice, tako da je pastrmka u grupi riba sa malim sadrzajem zive, mada je i ona grabljivica.
Arijela
Stalni član
Stalni  član

Post od Arijela »

Konkretno ovaj proizvod (konzerva) je uvezen iz Hrvatske.
Znaci treba izbegavati tunjevinu.
hmasa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 12, 2009 3:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od hmasa »

prichala sam s bakicom koja se osula od rio-mare tunjevine. one bez ulja. rio mare vazi za "fensi" konzervu . ok rec je o bakici ot je krhkiji organizam. eto
Odgovori