evo vec sest meseci kako pokusavam gvozdje popeti sa 6,1 (prve analize) na visi nivo.
iako vec u ishrani postoji dosta zelenisa, cvekle i kapi koprive..uz voce koje ima vitamin c dodala sam kapi koprive, kupinovo vino.
najpre se gvozdje popelo na 6,9..a juce je analiza pokazala 6.
hemoglobin mi je 125-140.
pogledala sam laboratorijske analize dve godine unazad..i gvozdeje se uvek vrtelo na toj donjoj granici oko 7..sada je podignuta na 9..poslednji put sam najvise imala 10,8 pre tri god.
dr opste prakse je uvek smatrala da je ok kada je na donjoj granici, a pre tri meseca kada je palo ispod..predlozila je fvozdje.
htela sam pokusati prirodnim putem, ali evoc bez uspeha.
internista kod koga idem uvek obraca paznju na nivo gvozdja.
sta mi predlazete-da trazim uput za hematologa?
sta moze biti uzrok, gde bi bila greska u ishrani?
inace mi je i mama uvek bila sa niskim gvozdjem..ali analize kod hematologa su uvek pokazale da je jednostavno organizam takav.
u narednih godinu-dve bi htela da zatrudnim, a imam 30god..pa sam ipak mislila da treba stanje organizma da bude dobro pre zaceca.
a nista ne ide preko noci, vec u kontinuitetu.
unapred vam puno hvala.
sta uciniti-nisko gvozdje?
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Ako te brine da zbog niskog gvožđa nećeš moći da zatrudniš ili da imaš problema sa trudnoćom, biće sve OK.
Oduvek imam problema sa graničnom vrednošću gvožđa, koja je za divno čudno u trudnoći bila OK, ali evo opet mučim se sa graničnom vrednošću. U trudnoći sam očekivala malaksalost, mučninu ali ništa od toga nije bilo.
Živo jaje / žumance (najbolje 100% bez koncentrata), izmutiti sa šećerom i piti ujutru na prazan želudac.
Gvožđe se mnogo bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla (džigerica, crveno meso) nego iz namirnica biljnog porekla (spanać, zelje, cvekla,...). Bitan je i unos vitamina C i folne kiseline.
Što više fizičke aktivnosti na svežem vazduhu (park, šuma, livada,... van naseljenog mesta - vrstu aktivnosti izaberi sama).
Izbegavaj beli luk (kod mene automatski dovodi do smanjenja gvožđa, a obožavam ga).
Pozdrav.
Oduvek imam problema sa graničnom vrednošću gvožđa, koja je za divno čudno u trudnoći bila OK, ali evo opet mučim se sa graničnom vrednošću. U trudnoći sam očekivala malaksalost, mučninu ali ništa od toga nije bilo.
Živo jaje / žumance (najbolje 100% bez koncentrata), izmutiti sa šećerom i piti ujutru na prazan želudac.
Gvožđe se mnogo bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla (džigerica, crveno meso) nego iz namirnica biljnog porekla (spanać, zelje, cvekla,...). Bitan je i unos vitamina C i folne kiseline.
Što više fizičke aktivnosti na svežem vazduhu (park, šuma, livada,... van naseljenog mesta - vrstu aktivnosti izaberi sama).
Izbegavaj beli luk (kod mene automatski dovodi do smanjenja gvožđa, a obožavam ga).
Pozdrav.