Jedno bitno pitanje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Alexa88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 11, 2009 10:07 pm

Jedno bitno pitanje

Post od Alexa88 »

Vec sam pisao o svom problemu sa kolenom (jos uvek cekam malo detaljniji odgovor :) ) sad me zanima sledeca stvar a mislim da moze zanimati i jos neke osobe.

Naime, radjena mi je punkcija (ili punktacija ne znam kako se vec kaze).
Isao sam kod nekoilko ortopeda do sada i neki su bili za to , dok su drugi bili izricito protiv. Nisam ih pitao za razloga pa me interesuje zbog cega je tako?
Kada sam radio magnetnu rezonancu pre neki dan, doktor koji tamo radi mi je rekao da to ni slucajno vise ne radim jer moze doci do infekcije i da nije dobro da se krv vadi iz kolena, tako sam ga razumeo.

E sad posto je meni koleno ponovo naduveno (nezgodno sam stao) a za par dana idem kod ortopeda, on ce verovatno ponovo predloziti punktiranje, zanima me da li da pristanem? Poslednji put sam radio pre 2-3 nedelje.

Hvala unapred na odgovoru.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ukoliko se radi punkcija da bi se uklonila krv iz zgloba, postoji rizik da tom prilikom dodje do unosenja bakterija u koleno i da se javi infekcija. Ukoliko se krv ne ukloni punkcijom, postoji rizik da vremenom dodje do stvaranja vezivnog tkiva u kolenu koje ce ometati pokrete. Dakle, s obzirom da i jedna i druga stvar ima svoje prednosti i mane, odluka o punkciji se postvalja za svakog pacijenta posebno, posle detaljnog pregleda. Ne postoji opste prihvacen stav da li je raditi ili ne.
Odgovori